• 11
    pep guardiola'nın 4-3-3'le giriş yaptığı 2023-24 sezonu premier lig açılış karşılaşması.

    burnley'in teknik direktörü kompany championship'ten yükselttiği takıma pek fazla kalite ekleyememiş gibi duruyor. championship'te topa sahip olup pozitif bir oyun anlayışları vardı fakat premier ligde aynı kadro ile aynı oyunu oynatmak her babayiğidin harcı değildir. bildiğiniz üzere kompany bir city efsanesi ve ilerde city'i çalıştırma hayali olduğunu varsayarsak, mecburen pozitif oyunu tercih etmek durumunda kalacak.
    bu maçta, kompany de kendine b planı olarak 3-4-1-2 birebir yoğun baskı oyun anlayışını seçmiş gibiydi. fakat city gibi bir takıma böyle birebir girişirseniz, oyun şablonunuz çok kolay dağılabilir, yani oyuncularınızı çok fazla gezdirebilirler.
    bu durum da maç öncesi çalıştıklarınızın dışında bir durumla karşılaşmanıza neden olur.

    ilk önce de bruyne'den başlamak lazım sanırım, sezonun ilk maçını yarıda bırakmak zorunda kaldı. artık bu yoğun tempoya fiziği dayanamıyor gibi görünüyor. dünyanın en iyi sağlık ekibi var city'de ama de bruyne'nin bu sakatlıkları onların da başını ağrıtacak gibi duruyor.
    pep de bunu düşünmüş olacak ki, içerisinde julian alvarez olan planlarını yavaş yavaş sahada uygulamaya başladı.

    topa sahipken net bir 4-3-3 takımı olarak sahada yer alan bir city vardı, şöyle söyleyeyim kovacic yabancılık çekmesin diye hırvatistan'ın 4-3-3'ü gibi bir anlayış var sanki.
    geçen sene sağ ve sol bekte oynayan akanji ve ake bugün stoper ikili tandeminde maça başladı, sağ bek kyle walker sürekli bindirme ve oyunu genişleten oyuncu durumundaydı ve sol bek lewis de soldan oyunu genişleten oyuncuydu.
    rodri klâsik derin top tutan oyun kurucu, iç merkez oyuncuları bernardo ve kovacic.
    en uçta haland ve sol half space'de alvarez ile sağ half space'de foden olarak sahaya dizilen city izledik. topa sahipken city'nin ısrarla denediği sistem buydu.

    top rakipteyken ise city rakibi 4-4-2 şeklinde karşıladı.
    herkes alvarez ve haaland'ı ikili olarak düşünür ama alvarez sol kanatta yer alırken forveti çiftleyen oyuncu bernardo'ydu. haaland bernardo ön ikili, kanatlar alvarez ve foden, merkez ikili rodri ve kovacic, savunma dörtlüsü ise klâsik dizilim.

    bu oyun şablonu fatih terim'in son dönemde sıklıkla denediği şablon bu arada. fatih hoca, hücumda ve savunmada temel olarak bu şekilde pozisyon alınıyordu.
    fark olarak şunu söyleyebilirim, city oyuncularının fiziksel koşu kalitesi çok başka seviyede. ve yıllardır bu oyuncular beraber çalıştığı için bazı şeyleri otomatiğe bağlamışlar, gayretleri zaten hep yüksek, oyun farkındalıkları çok yüksek ve tempoları da var, böyle olunca sonuç almakta zorlanmıyorlar.

    man city topa sahipken rakibi açmak için farklı formasyonlar denerken, top rakipteyken geçmişten süregelen baskı şekillerini devam ettiriyor.

    burnley ise 3-4-1-2 ile birebir baskıyla oynamaya çalıştı. city'nin bugün bulduğu 3 golün 2'si duran toptandı, haaland'ın 2. golü ise inanılmaz bir vuruş kalitesi.
    genel olarak city'nin çok rahat geçtiği bir maç oldu, kompany'nin karşı planına zayıftı diyemeyiz ama sahadaki oyuncular birebirlerde çok kolay yenildiler ve mağlubiyet de kaçınılmaz oldu.

    city ve guardiola'nın sezonu nasıl devam ettireceğini merakla bekliyorum, bıraktıkları gibi başlamadılar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın