• 47
    tldr; dagiliminin mevcut sekilde devam etmesi zorunlu olan gelir. yoksa ligin kalitesi cok duser, kalitesi cok dusuk bir ligin avrupada basari kovalamak uzun vadede imkansizlasir.

    uzun; taraftar kitlesi olan 4 buyukler ve ona eslik edecek seviyedeki 2-3 anadolu kulubu disinda diger takimlarin hic bir gelir kalemi yok neredeyse.

    bu niye bizim derdimiz olsun? biz niye gelirlerin 3'te 1'ini almayalim sorusunu sorar gibisiniz, ben de soruyorum aslinda. ancak soyle dusunebiliriz, bu gelir kalemi sayesinde diger ekipler ligde kalacak ve mucadele edecek gelire ulasiyorlar ve bu gelirleri olmadan buyuklere rakip olmalari imkansiz. akabinde, gelirleri azalirsa kaliteleri dusecek, kalitesi dusen bir ligin de gunun sonunda avrupada basarili olmasi imkansiz. avrupada, amerikada benim gozlemledigim spor kulupleri hep yerel gelirleriyle ayakta kaliyor ve yayin gelirlerine cok ciddi bir destek oluyor taraftar geliri. ancak turkiyedde bu dagilim cok dengesiz, taraftarlarin tamami 4 buyuk kulubun etrafinda toplanmis, hatta gs ve fb'nin taraftar toplami ulke nufusunun yarisindan coguna tekabul ediyor.

    duzenlenip buyuklere bir miktar daha pay ayirilmasi gerektigini dusunuyorum ancak uzun vadede, ekonomi bu haldeyken "en cok taraftari olan/en cok izlenen buyuk pastayi alsin" senaryosu cok zor gorunuyor.

    diger takimlara direk "kapatin kulubu kardesim hadi" demek gibi bir sey olur bu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın