• 2487
    genetik faktörlerden dolayı ve eğitim kalitesizliğinden dolayı başarı olasılığı son derece kısıtlı olan milli takım.

    türk milli takımını doğru değerlendirmek için ilk olarak fiziksel genetigimize bakmamız lazım. örnek olması açısından mevkileri ele alarak ilerlemek istiyorum.

    stoper çıkarıyoruz çünkü güçlü insanlarımızın var, güreş ve halter gibi sporlarda tescilli zaten bu durum. ama tek tip stoper çıkıyor. alpay, merih, bülent korkmaz, çağlar söyüncü yani hep vatan millet sakarya.

    en iyi türk oyunculara bakalım, gurbetçileri de dahil edersek; ilkay gündoğan, hakan çalhanoğlu ve orkun kökçü. fiziksel olarak üçü de birbirine yakın, eğitimlerini yurtdışında kaliteli yerlerde almışlar ve tarz olarak da aynılar, üçü de oyun kurucu 8. bunların üçü de dünya çapında oyuncular, ikisi karşılıklı şampiyonlar ligi finalinde oynadı geçen hafta, diğeri enzo fernandez'in veliahtı olarak rekor transfer yaptı.
    çok net söyleyebiliriz ki, serbest 8 de çıkıyor bu ülkeden.
    ayhan'ın oğlu efe akman da bu mevkiye geliyor, gs yerinde olsam hazırlarım çocuğu oraya.

    çok nadir de olsa; sergen, tümer, arda gibi serbest 10 numara doğal yetenekler çıkıyor, bu mevki de tamam. doğaçlama olsa da tamam, çünkü ara sıra çok yetenekli insanlar da çıkıyor bizden. allah vergisi bu kısım.

    tuncay, kerem, barış, cengiz çok az da olsa hızlı oyuncular da çıkıyor ara sıra. kanatları da tolere edebiliriz.

    kısmen yetenekli kaleci de çıkarabiliyoruz. akademilerse kaleci seçimlerini doğru yapabilsek daha da iyileri gelebilir ama burada da rant var. beleş 3. kalecilik güzel meslek, yedirmezler.

    dikkat ederseniz bizim en iyi oyuncularımız hep bu mevkilerde.

    şimdi de çıkarmamızın mümkün olmadığı mevkilere bakalım;

    dm çıkmıyor, çünkü çok yüksek oyun zekası gerekiyor. yüksek zekalı oyuncu denk gelse fiziksel olarak kapasite de gerekiyor. yani bizim ülkeden kolay kolay bir rodri, bir busquets, bir fabinho, bir casemiro çıkmayacak. bu mevki kara delik.

    bir diğer eksiğimiz fizik gücü yüksek box to box orta saha. siyahi oyuncular doğru eğitimi alırsa onlardan çıkıyor bu tarz oyuncular da. çünkü hem hız lazım, hem güç lazım, hem teknik lazım. yok yani bizim ülkede ve muhtemelen de çıkmayacak. çare oyuncu devşirmek.
    denis zakariya mesela aslen isviçreli mi, hiç sanmıyorum.
    ama adam takımına atak sürekliliği sağlayabiliyor. atak sürekliliği demişken, yine gs'mizde torrerira var dm olarak, bir çok maçta torreira'nın merkezi süpürmesiyle atak sürekliliği sağladık. okan buruk ve suat sonrası yok başka, çıkacak gibi de değil

    bizim milli takımın şanssızlığı bu maalesef.
    şöyle açıklayayım; orkun kökçü'nün hakan çalhanoğlu ile yan yana oynamasıyla florentino luis ile yan yana oynaması aynı şey değil. orkun muhtemelen benfica'da da yüksek performans verecek. çünkü kadro mimarisi doğru.

    hakan çalhanoğlu yine benzer sıkıntıyı yaşıyor milli takımda. her sene seria a'da müthiş işler yapan adam milli takımda yerle bir oluyor. çünkü etrafında uyumlu olabileceği parçalar yok. bu durumda calha'ya kızmanın bir mantığı da yok.

    stoperde de şöyle bir sıkıntı var, tek tip çıkarıyoruz demiştik, nelsson gibi akıllı oyuncu çıkaramıyoruz. nelsson'un oyun bilgisi inanılmaz, defansif sezgileri muazzam. bizim stoperlerimiz genelde vurdulu kırdılı takılıyor ve kendi kendini ne kadar eğitirse o kadar oluyor.
    popescu, ujfalusi, nelsson böyle stoper de çıkmıyor. varlık içinde yokluk bu da.

    türk milli takımında asla boey gibi olağanüstü fizik gücünde bek oyuncusu da çıkmayacak. kazımcan z hakan ünsal bunlar boey kadar atlet değil, kanattan ve hücumdan devşirme oldukları için bekte başarılı olabilirler. bozuk saatin ara sıra doğruyu göstermesi gibi denk gelişler.

    yine türk milli takımından üst düzey santrafor da çıkmıyor, icardi,'de bunu test ettik bu sene. o kadar zeki bir yerli oyuncu tarih boyunca çıkmaz. oyun bilgisi vs inanılmaz yüksek, tilki gibi stoperlerin iki ayağını bir pabuca sokuyor.

    böyle böyle hepsini alt alta koyarsak, başarısızlığın nedeni ortaya çıkıyor.
    kuntz kesinlikle yetersiz bir teknik direktör, bunda tüm türk halkı olarak mutabıkız.
    fakat yarın öbür gün başka teknik direktör gelse, emin olun yine aynı problemler yaşanacak.

    bu yüzdendir ki, galatasaray futbol takımına sürekli ama sürekli yabancıları doğru seçmek üzerine telkinlerde bulunuyorum.
    bizim ülkede yerli dayatması var, yerlileri buna göre seçmemiz gerekiyor. yerlileri seçeceğimiz yerler çok net belli aslında, yabancıları tercih etmemiz gereken yerler de aynı şekilde belli. kadro mühendisliği yaparken bu parametreler es geçilmemeli. aksi halde başarısızlık bizi bulacaktır.

    türk milli takımının tek şansı da devşirmek gibi duruyor.
    örnek olarak asla gedson fizyolojisinde bir oyuncu çıkmayacağına göre onu devşirmek, boey de buna örnek olabilir, o hızda o güçte ikisine aynı anda sahip bir türk yok.

    zamanında mehmet aurelio devşirilmişti dm olarak. bu bir çözümdür ve bence başarılı da olmuştur.

    diğer çözüm de eğitim, liyakat gibi değerler ama onlar bizim ülkede rastlanan şeyler olmadığı için bunu dile getirmeye bile gerek yok. gönül isterdi ki bu yönde adımlar atılsın ama yok. pep aldı rodriyi baştan inşa etti, dünyanın en iyi defansif oyun kurucusu şuan.

    milli takım beni gram heyecanlandırmıyor. çok özel yetenekler var ama olmuyor. böyle geldik böyle gideriz herhalde.
App Store'dan indirin Google Play'den alın