• 2
    günün menüsü olan maç. tsi 15:45'te eurosport 1 ekranlarında yayınlanacaktır.

    kariyerlerinde yalnızca 2. kez karşı karşıya gelecek ikilinin maçıdır. ilk maçlarını geçtiğimiz seneki madrid masters yarı finalinde oynamışlardı carlos alcaraz (5) 6-7, 7-5 ve 7-6 (5)'lık setlerle galip gelen taraf olmuştu. o maçla ilgili olarak benim başlıca vurgulamak istediğim nokta carlos alcaraz'ın %66.9'lık ilk servis bulma oranı. hatta çok yakın geçen 3. sette bu oran %81.3 gibi inanılmaz bir noktaya kadar yükselmişti. maç boyunca alcaraz'ın servis oyunlarındaki puanların %48.9'unu kazanan djokovic için alcaraz'ın 3. setteki bu ilk servis performansı maçın anahtarı olmuştu. diğer dikkat çeken nokta ise alcaraz'ın özellikle ilk servislerini ağırlıkla dışa doğru kullanmasıydı. daha da detaya indiğimizde bu dışa doğru servisleri çoğunlukla avantaj kortunda tercih ettiğini ve djokovic'in backhandine yöneldiğini görüyorduk. tabiki djokovic'in backhandine özellikle rallilerde yönelmek ve djokovic'i o taraftan test etmeye çalışmak çoğunlukla ters tepecek bir senaryodur fakat toprak zeminin doğası gereği ekstra zıplayan topların backhand kanadında oyuncuları yüksek returnler yapmaya zorlayarak oyuncuların derin return yapmasını engelleyebilecek bir durum oluşturması muhtemelen alcaraz'ı buna yöneltmişti ve meyvelerini de toplamıştı. kısacası djokovic'in backhandinde kalmak bir şekilde alcaraz lehine ufak bir fark yaratabilir.

    o maçın oynandığı günden bu güne çok sular aktı. üzerinden 1 yıldan daha fazla bir süre geçti. alcaraz artık grand slam kazanmış bir oyuncu ve daha olgun. novak djokovic ise o maçın oynandığı zamanlarda aşı muhabbetlerinden ötürü 2022 senesinin başlarını pas geçtikten sonra toprağa hiç iyi girememiş ve kendini yeni yeni bulmaya başlıyordu. çok sular aktığı doğru fakat bunun bazı gerçekleri değiştirmediği de kesin. madrid'in zeminini ben şu anki paris zemini hızına benzetiyorum. maç sırasında herhangi bir yağmur ihtimali de olmayacak ve 30 derece gibi sıcak bir hava olması bekleniyor. dolayısıyla görece hızlı bir toprak kort şartları oluşabilir. bu da bir önceki paragrafta bahsettiğim servis performansının başat unsurlardan birisi olması anlamına gelecektir.

    mesele sadece servisten mi oluşuyor? tabiki hayır. alcaraz'ın ben bu maçta görece sık ve kafa karıştıracak şekilde servis voleler de oynayabileceğini düşünüyorum. djokovic'i file önüne çekmeye çalışmak iyi bir fikir olabilir. bunu sadece kısa toplarla yapmaktan ziyade ara ara servis voleler ve fırsat bulundukça yapılan yaklaşma vuruşları yine anahtar noktalardan birisi. djokovic'i klasikleşmiş geri çizgi vuruşlarından uzaklaştırmak gerekiyor. bir noktada ayarı bulduğunda toplara djokovic'ten daha temiz vurabilen turda başka bir oyuncu olmadığı için djokovic'in bu ayarı bulamamasını sağlamak gerekiyor. öte yanda alcaraz'ın da özellikle forehand kanadında iç dışa vurduğu puan bitirici çok güçlü toplar var. servis performansı bu silahını ne denli kullanabileceğini de gösterecek. bence favorisi olmayan bir maç ve birçokları gibi tümü yakın geçen en az 4 set sürecek bir maç görüntüsünde.
App Store'dan indirin Google Play'den alın