• 978
    avrupa'nın en önemli takımlarından biri. bizim ülkemizde ise daha çok "ligin bayern'i olmak" deyimi ile özdeşleşmiş bir takım.

    ancak bu "ligin bayern'i olma" tabiri biraz fazla liberal kullanılmaya başladı. "eğer şampiyon olursak ligin bayern'i oluruz, bu projeler hayata geçerse ligin bayern'i oluruz" gibi.

    peki bayern ne zaman bundesliga'nın "bayern'i" oldu? aslında bu olay çok yeni.

    sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. bayern'in "ligin bayern'i" olması için filmi 12-13 sezonuna saracağız. ama 12-13 sezonu öncesi de bundesliga'nın açık ara en başarılı takımı bayern münih'ti. ancak 12-13 sonrası 10 (hatta bu sezonun bitimiyle 11 olacak) senelik aralıksız şampiyonluk serisi öncesi almanya ligi çok daha açık, herkesin şampiyonluk iddiasını ortaya koyabileceği bir ligdi.

    çok uzatmadan iki tarih aralığı daha vereceğim.

    mesela 12-13 sezonunda yaşanan kırılmanın hemen öncesine gidelim. 01-02 ve 11-12 sezonları arasındaki 11 sezonu ele alalım. bu 11 sezonda bayern 5 kez şampiyon olmuş. neredeyse iki senede bir. başka bir lig, başka bir takım olsa "vay anasını" deriz. ama hafızalardaki "ligin bayern'i olmak" tabirine uyuyor mu? pek uymuyor sanki. bu 11 sezon içerisinde bayern dahil olmak üzere 5 farklı takım şampiyon olmuş. bu kadar çeşitliliği premier league'de bile görmüyoruz artık.

    bir diğer aralığımız da 90-91 ve 97-98 arasındaki 8 senelik dönem. yine yukarıda verdiğim tarih aralığına çok yakın tarihler. bu 8 sene bayern'in şampiyonluk sayısı sadece 2. bu sayı aynı dönem içinde kaiserslautern'in şampiyonluk sayısıyla eşit. dortmund da 2 kere kazanmış mesela.

    tabii ki bu tarih aralıklarını keyfi seçtim. anlatmak istediğim şey şu, dikkat çektiğim 19 sezonda bayern'in şampiyonluk sayısı 7. yine çok acayip bir sayı ancak şöyle bir lige "tek takım ligi" de dedirtecek ölçüde bir dominasyon değil.

    hatta son bir ilginç bilgi daha vereyim. 12-13'ten başlayarak günümüze kadar devam eden 11 senelik bayern dominasyonu öncesi, bayern hiç bir zaman 4 sene üst üste şampiyon olamadı. 3 kere üst üste şampiyon olduğu sayı ise 3.

    bayern'in "ligin bayern'i" olmasını sağlayan ambargo 12-13 sezonundan başlayarak aralıksız kazandığı 11 bundesliga kupasıdır. bu seri öncesi de ligin en büyük takımıydı, ancak dortmund'un, stturtgart'ın, werder bremen'in hatta wolfsburg'un ve kaiserslautern'in dahi kazanabildiği bir ligdi bundesliga. bu başarılar da öyle 1933'ten falan değil, bildiğiniz son 20-25 yılın içerisinde. e son 11 sezonu bayern kazanıyorsa, demek ki kalan 10-15 sezonda baya baya 5-6 farklı takım kupa kazanmış.

    velhasıl kelam, "ligin bayern'i olmak" oldukça yeni bir fenomen, bayern için bile. demek ki çok kolay bir şey değil. bayern bile bunu son 10 sene yapabildiyse bizim öyle ha diyince yapmamız çok kolay değil. ha, bayern gibi 2 senede bir şampiyonluk da kafidir diyebiliriz ama ona zaten baya yakınız 96-2023 arası dönemde.

    son lafım da şu olsun, 12-13'ten başlayarak 11 sezondur devam eden bu seri benim gözümde alman liginin değerini oldukça düşürdü. şampiyonluk yarışının harlanmadığı lige ilgim çok düşüyor. kazananın belli olduğu yerde rekabet olmaz, rekabetin olmadığı yerde de merak duygusu olmaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın