• 24
    birçok kişinin iyi niyetini ve ne demek istediğini anlamakla birlikte özellikle son 20 yılda tr için devlet=hükümettir. pratikte herhangi bir ayırt edici sınır kalmamıştır. zaten eskiden de pek yoktu ama son 20 yılda artık devletin tamamen hükümet tarafından teslim alındığı, hatta "fethedilip yağmalandığı" gibi bir fiili durumla karşı karşıyayız. bu fiili durum, 2017 referandumu ile yasal hale de getirildi. bu sadece tr için değil, eğitim ve ahlakın pek uğramadığı her orta doğu veya afrika ülkesi için de geçerli ne yazık ki. seçimle veya darbeyle gelip "devlet aygıtını" bir şekilde ele geçiren her siyasi zümre, devlet ve hükümeti kendi çıkarlarının devamı için birbirine eşitler, eşitlemek zorundadır.

    bugün amerikan başkanı'nın evini basıp evrak aratıyor abd adalet bakanlığı. fransız savcılar, mckinsey skandalı kapsamında macron'un parti merkezinde arama yapıyor vs. böyle bir siyasal, hukuksal ve kamusal düzeniniz varsa göğsünüzü gere gere devlet ve hükümet ayrıdır diyebilirsiniz mesela. var mı böyle bir durum bizde, yok. valilerin parti il başkanı gibi davrandığı, para basmayla yetkili merkez bankasının para bağışı yaptığı, kızılay'ın depremzedelere parayla çadır sattığı, üniversiteler kapatılırken atanmış rektörlerinin sesinin bile çıkmadığı bir ülke burası. o sebeple "devlet ayrı hükümet ayrı" önermesi tr için boş ve gerçeklikten uzak bir ifadedir. bunu akp yanlısı çevreler kendi işlerine öyle geldiği için kullanıyor, iyi niyetli muhalif kesim de biraz çekingenlik biraz da bilgisizlikten söylüyor. ikinci grubu anlıyorum dediğim gibi. devlet kelimesinden, devlet denen toplamdan/örgütten/teşkilattan/organizasyondan ne anladığınız önemli burada.

    bu kulüplerin açıklamaları da bu eksende. akp=devlet pozisyonundakiler, kitlesel şekilde ister sokakta ister statlarda hükümet istifa sözlerine dayanamazlar. çıldırtır bu onları. şu an kendi kitleleri için bakın devlete saldırıyorlar vs demek işlerine de geliyor ayrıca. ama panik ve korku çok büyük bazı yerlerde. o kadar açık ki.
App Store'dan indirin Google Play'den alın