• 1
    bugün itibariyle bahreyn'de başlamış olan sezon öncesi testleri.

    geçmişteki test dönemleri iki grupta dörder günden toplamda 8 günlük bir dönemde gerçekleştiriliyordu. geçtiğimiz senelerde bu kısaltılmaya başlamıştı. bu sezon ise yalnızca üç günlük tek test olacak. bu yüzden takımlar ellerinde ne varsa, neyi test etmek istiyorlarsa bu üç gün içinde sergilemek zorundalar. çünkü haftaya bahreyn grand prix düzenlenecek.

    bu üç günlük sürede uzun sürecek bir mekanik aksaklık, kaza vb. durum yaşayan takımlar büyük handikap yaşayacaklardır. geçtiğimiz senelerde mercedes'in ilk 4 günlük teste tamamen farklı bir araç getirip daha sonraki 4 günlük testte gerçek aracını piste sürdüğüne dahi tanık olmuşluğumuz var.

    ferrari'nin geçen sezon yaşadığı motor dayanıklılık sorunları nedeniyle sezonun ilk çeyreğinden sonra motor haritalamasında mecburen kısık ayarlara geçmiş olması sezonu çöpe atmalarına neden olmuştu. bu sene bu sorunu çözdüğü ve motoru yüksek performans ayarlarında kullanabilecekleri söyleniyor. italyan medyası bu konuda sezon başında fener medyası gibi gaza gelmeyi ve getirmeyi sever. bu yüzden temkinli olmakta fayda var. araçta diğer takımların yasallığını sorguladığı iki ana unsur var. birisi s kanalı. kabaca aracın ön kısmından bir hava giriş deliği s şeklinde bir kanalla aerodinamik açıdan avantaj sağlamayı amaçlıyor. geçtiğimiz senelerde takımların benzer çözümler denemesi üzerine yasaklanmıştı diye hatırlıyorum. ferrari bunun yasal olduğuna inanıyor. bir diğer yasal olup olmadığı sorgulanan detay ise ön kanattaki ufak hava yönlendirici klipsler. normalde bu kanat tutucu parçaların aerodinamik kazanım veya hava yönlendirme özelliğine sahip olmasına izin verilmiyordu. bu sene teknik değişiklikleri sıkı takip edemedim açıkçası. buna ne kadar izin verilir bilmiyorum. ayrıca ferrari'nin araç ağırlığında da olumlu anlamda bir ilerleme kaydettiği ve bir miktar hafiflediği söyleniyor. göreceğiz. son olarak geçen sene ferrarinin bir diğer zayıf karnı olan lastik kullanımı için de çözüm olarak ön süspansiyon geometrisini değiştirdiklerini söyleyebiliriz. bunun tek amacı lastik kullanım performansını değiştirmek değil, bunun yanında süspansiyon geometrisine bağlı olarak ön taraftan arkaya giden hava akışı da önemli ölçüde değişmiş olacak.

    red bull bence eli en güçlü takım. çok büyük değişiklik yapmalarına gerek yok. motor konusunda çok istikrarlılar. aerodinamik açıdan gayet iyiydiler geçen sene. ilk üç yarış dışında dayanıklılık sorunu yaşamadılar. lastik kullanımında gayet başarılılar. geçen sene araçları rakiplerine göre biraz ağırdı. bu sene onu da ortadan kaldırdıkları söyleniyor. radikal değişiklikler yapması sürpriz olur takımın.

    mercedes soru işaretleriyle dolu bir giriş yapacak test haftasına. alman takım geçtiğimiz sene kendisinden beklenmedik şekilde geride kalmıştı. hem motor performansı açısından, hem yunuslama sorununu bir türlü çözememeli sebebiyle hem de yarış hızı bakımından her türlü rakiplerinin arkasında kalmışlardı. mühendislik konusunda eli çok güçlü olan takımın bu kadar uzun süre çaresiz kaldığına daha önce tanık olmamıştık. sezon sonu toparlanmış olmaları pozitif bir durum. sıfır sidepod prensibinden vazgeçmediler bu sene de, fakat biraz hava giriş geometrisinde değişikliğe gittiklerini gördük. performansını en çok merak ettiğim takım kesinlikle mercedes.

    testleri takip etme şansım olursa ara ara başlığa gördüklerimi, söylenenleri, yaşananları aktarmaya çalışacağım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın