• 122
    son deprem felaketinden sonra haklı olarak pek çok insanın gözdesi durumunda olan cumhuriyet başkenti. ben de bir ankaralı olarak buraya taşınma fikri olanları bilgilendireyim.

    öncelikle ankara istanbul’dan sonra gelen en büyük şehir. büyük şehrin size sunacağı eğitim, sağlık, spor, sanat, iş aktivitelerinin yanında genel yaşam stresini minimum ölçüde sunar. deprem kuşağına nispeten uzak olması ve güvenli olması doğrudur. merkez ilçeleri ve güney ilçeleri güvendedir. berbat bir kentleşmesi yoktur. her neyse düzenli ve ferah bir yerleşimi vardır. deprem konusunda yalnız bir karaman kadar garantisi yoktur. kuzeyinden fay hattı geçer ve 17 ağustos dahil büyük depremleri(kahramanmaraş ve iki üç ay önceki düzce) hissedersiniz. ne kadar doğrudur bilinmez ama beklenen bir çankırı depremi vardır. bu da ankara’da hissedilecektir. hatta etkileyecektir. kahramanmaraş’taki malatya’daki hatay’daki sorunun aynısı ankara’da olabilir. 99 sonrası şehir inanılmaz büyümüştür ve bazı semtleri komple sitelerden oluşur(eryaman, batıkent, çayyolu, bağlıca, ümitköy, yaşamkent). depreme dayanıklı mıdır artık hepimiz muallak içindeyiz. şehrin belki %50’si 99’dan sonra yapıldı. keşke bina güvenliğinden emin olsaydık.

    https://gss.gs/Un9.jpeg

    ankara en çok öğrenciye yarayan bir şehirdir. nispeten ucuz yaşam maliyetleri vardır. türkiye’nin önde gelen özel ya da devlet üniversiteleri buradadır. mezun olunca burada da iş bulabilirsiniz. sizi cezbedecek küresel yada ülkenin önde gelen firmalarının merkezleri ya da fabrikaları vardır. arçelik, türk traktör, coca cola, erkunt traktör, man otobüs, petlas, yiğit akü, ülker, dunlop-falken lastik, hidromek, nuh’un ankara makarnası, savunma sanayisinin bir çırpıda sayılan tüm şirketleri ve onların birçok tedarikçisi buradadır. söğütözü küçük manhatten’dır ve yüzlerce firmanın ofisi bulunmaktadır. ancak yine de iş bulmak gerçekten zordur. yatırım ihtiyacı olan bir şehirdir ankara. esnaflık yapacaksanız istanbul kadar çok müşteriniz olmaz. nüfus istanbul’un 1/3’üdür ve turist yok denecek kadar azdır. avm’si boldur. parkı çoktur. boğazı ya da denizi yoktur. türkiye’nin ortasında bulunduğu için farklı şehirlere hızlıca günübirlik gidilebilir. memuriyet kovalıyorsanız zaten ideal şehirdir. her memuriyet tipinde istanbul’dan sonra en çok ihtiyaç ankara için açılır. bankacılık için de aynı şey söylenebilir. genel müdürlükler ve merkez bankası istanbul’a taşınmasaydı daha iyiydi aslında. yatırımcı iseniz malıköy osb, yakınkent osb yeni ve teşviği bol yatırım bölgeleridir.

    iş arayanlar için:
    kahramankazan-sincan bölgesi en önemli sanayi bölgesidir. bünyesinde yüzlerce fabrika bulunur.

    gölbaşı: yine şehrin güneyden bitişiyle beraber büyük fabrikalar yer alır.

    malıköy: yeni genç ve büyük bir osb kuruldu. birçok firmanın halihazırda çalışmasının yanında hala büyük parsel boşlukları var. keza biraz ötesi de polatlı. önemli bir sanayi noktası ama şehir merkezinden kopuk.

    çubuk-esenboğa-akyurt bölgesinin arasında kalan bermuda şeytan üçgeninde yüzlerce fabrika var.

    akyurt-çankırı yolu üzerinde yeni yapılan yakınkent(adına ironi yaparcasına uzak) osb var. birkaç tane büyük fabrika var.

    kırıkkale ve kırıkkale yolu büyük sanayi firmalarına ev sahipliği yapar.

    söğütözü bahsettiğim gibi şehrin tam ortasında birçok iş merkezi, kule, genel müdürlük bulunan bir yer.

    futbol maçı konusunda çok şanssızız. gençlerbirliği yokolup gitti. ankaragücü asansör takım. bugün süper ligde yarın 2. lige düşebilir. o yüzden futbolda sadece istanbul’un değil pek çok anadolu şehrinin gerisindeyiz. spor yapmak için spor salonu çoktur. hatta gördüğüm kadarıyla daha da fazlasına ihtiyaç var. koşu için parklar boldur. voleybol ve basketbol maçları çok takip ediliyor arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla.

    kültür sanat faaliyetleri fazlasıyla vardır ve çok rağbet görür. tiyatro ve konser biletleri kapış kapış gider. avm’ler dediğim gibi çoktur. hemen hepsinde bir sürü kafe ve birer tane sinema ve spor salonu bulunur. newcastle, big chief tarzı mekan sayısı fazladır hatta yetersizdir. gece kulüpleri de çoktur ama istanbul kalitesinde değildir.

    özellikle üniversite tercihi yapacak gençler ankara’da yeni bir hayata başlayabilir. eğer paranız varsa ve istanbul’dan veya diğer coğrafyalardan kaçmayı düşünüyorsanız kesinlikle ideal şehirdir. istanbul’daki ev yada kira fiyatının yarısına çok daha iyi bir semtte çok daha iyi bir evde oturabilir, rahat ferah şehirde günlük hayatımızı daha rahat yaşayabilirsiniz. iş kurmayı düşünüyorsanız büyük fırsatlar sunabilir. biraz ankara’da vakit geçirip gözlem yapan insanlar nerenin gelecek vaadeddiğini tespit edebilir. ama dediğim gibi başka bir şehirden gelip ankara’da iş arıyorsanız bulmak zordur. hatta ankara’da yaşayanlar bile zor buluyor. özel meziyetleriniz yoksa gerçekten zordur. kaliteli mühendisler için savunma sanayisi büyük fırsatlar sunabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın