• 1
    kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti'nin gazimağusa şehrinde, meşhur kapalı maraş'ın kuzey sınırında, daha da meşhur "yarık otel"in çaprazında yer alan ve benim de eğitim hayatımın ilgili kısmını geçirdiğim okul. 1982 yılında faaliyete geçmiştir. eğitim dili ingilizce olup sınavla girilmektedir. standart bir türk okulundan farklı olarak ana spor branşı her daim voleybol olmuş, hem uzun yıllar aynı eğitmenlerin görev yapması hem de aynı ailelerin çocuklarının sırayla gelip geçmesi sebebiyle bu konuda bir ekol oturtmuştur.

    ve ne yazık ki bu ekol 6 şubat 2023 depreminde okul tarihinin en acı en hazin olayına sebep oldu...

    her eğitim yılında kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti'nde ortaokul ve lise düzeyinde voleybol şampiyonları düzenlenir. bu turnuvalarda kazanan takımlar statü gereği türkiye'de düzenlenen ulusal şampiyonlara katılma hakkı kazanır. bu turnuvalar da benim 15-20 yıl önceki öğrenciliğim zamanından beri şubat tatili döneminde gaziantep, kahramanmaraş ve adıyaman'da düzenlenir.

    2022-2023 eğitim yılında da hem ortaokul erkek, hem ortaokul kızlarda kktc şampiyonu olmuşlar ve adıyaman'da düzenlenen ulusal turnuvaya katılmaya hak kazanmışlardı. adıyaman'da grand isias hoteli tercih ettiler. konuyla ilgili sitelerde repütasyonu iyi olan, mimari görüntüsüyle cezbeden ve heybetiyle güven veren bir yapıydı.

    meğersem 3 katlı bir apartman olarak inşa edilmiş, zaman içinde 8 katlı bir otele çevrilmiş, mühürlenmiş ancak "bir şekilde" hakkında işlemler geri alınmış, süslü püslü cephe giydirmeleriyle saklanmış bir kibrit kutusuymuş. 6 şubat 2023 depreminde etrafındaki binalarda neredeyse cam bile kırılmamışken kendi içinde burkularak ve adeta katları sağa sola dökülerek yıkıldı.

    ilk anda kendini dışarı atabildiği söylenen 4 yetişkin ve ilerleyen saatlerde canlı olarak ulaşılabilen 1 kişi hariç tahminlere göre 120 civarında insana mezar oldu. deprem sonrası yaşanan koordinasyon bozukluğuna acı bir örnek olarak, 6 şubat akşam saatlerinde kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti'nden gönderilen kurtarma ekibi bölgeye ulaşana kadar enkaza müdale edilmemiş...

    pazartesi akşam başlayan çalışmalar sonrasında kafiledeki çocuklara ilk olarak çarşamba akşamı ulaşılabildi. şu an ne yazık ki türkiye'nin o bölgesinde yüzlerce belki de binlerce enkazın başında benzer umutsuz bekleyiş olduğunudan detayları paylaşmak yersiz. ancak çalışmalar boyu umut bağlanan tek bir senaryonun da gerçek olmadığı ne yazık ki dün gün boyu gelen haberlerle ortaya çıktı. entrynin yazıldığı dakikalarda 38 kişilik kafilenin 10'u çok hazin bir organizasyonla kktc'nin yegane havaalanına getirildi. günlerdir geceleri neredeyse -10 derecelere düşen bir havada, ki kıbrıs'ta 5-6 dereceler görüldüğünde doğal afet gibi davranılır, bir enkaz yığınının başında bekleyen aileler artık "beden bütünlüğü bozulmamış" bir cenazenin çıkmasını beklemeye devam ediyor.

    küçük bir şehir. hem aileleri hem çocukları sosyal kimlikleriyle tanınan ve bilinen insanlar. yerel halkın içerisinde bu kafiledeki çocuklardan hiçbirini olsun tanımamış bir tane insan yoktur. şehrin en beklenmedik yerlerinde bile ölüm sessizliği hakim.

    ve maalesef o enkaz yüzlerce binlerce enkazdan sadece bir tanesi...

    bu da bbc türkçe'nin haberi...

    https://www.bbc.com/turkce/articles/clm4kpg27k7o

    ruhları şad olsun. hepimizin, kardeş türkiye halkının başı sağolsun...
App Store'dan indirin Google Play'den alın