• 3
    son yıllarda görmediğimiz şekilde bir kadınlar grand slam finali olmaya aday maçtır. iki oyuncu da etkili servisleri olan ve geri çizgiden oyunun yönünü bir anda değiştirebilecek etkili groundstrokelar çıkartabilen güçlü oyuncular. son 1-1,5 yıl içerisinde elena rybakina mevcut tenis anlayışına ek olarak daha atlet bir oyuncu kıvamına evrildi ve aynı zamanda wimbledon 2022 zaferi ile en tepeyi görmeyi başardı. geçtiğimiz seneyi wimbledon haricinde kupasız kapatmış olsa da biraz da covid-19'un etkisiyle kendisi adına vasat bir sezon olan 2021'den sonra wimbledon ile birlikte toplamda 3 final görmüştü. aryna sabalenka ise 2020 yılının sonlarında yakaladığı mental gücünü geçtiğimiz senenin ilk kısmında servislerinde yaşadığı problem ile tekrardan sorgulanır hale getirmişti. geçtiğimiz aylarda bu probleminin üzerine fazlasıyla eğildiğini ve hem fiziksel hem de mental olarak servisleri, oyun içi istikrarı, kort içi duruşu ve oyuna yaklaşımı konularında ilerleme kaydettiğini biliyoruz. birçok kadın oyuncuda görülen maçta geride olduğu durumda sinirlerine hakim olamama ve bu bağlamda oyundan düşme gibi problemleri elimine etmeye çalışarak yalnızca kendi oyununa odaklanmaya çalıştığı şimdiden belli oluyor. bu da öncelikle servislerine ve daha sonra genel anlamda maç içi istikrarına yansıyor. durum böyle olunca sabalenka yenmesi oldukça zor bir oyuncu haline bürünüyor. servislerine girmek zor, rallilerde etkili, return oyunlarında da özellikle berabere tarafında çok acayip işler yapabiliyor.

    bu finali bence çok ilginç kılan bir diğer unsur var. oyuncuların karakteristikleri birbirlerine tamamıyla zıt. rybakina müthiş derecede sessiz ve çok sakin bir karakter. yüzünden bir şey okumak mümkün değil. maçları kazandığında sevindiği dahi şüpheli. geçtiğimiz sene wimbledon'ı kazandığında hiçbir tepki vermemişti. maç içerisinde de muhtemelen bu davranışı ona olumlu olarak yansıyor. işler onun adına kötü gittiğinde bile ekstra bir tepki vermemesi rakibe fazladan bir motivasyon sağlamıyor. işler iyi gittiğinde de ekstra bir hamle ile rakibi ateşleyecek bir kıvılcım da yaratmıyor. tamamıyla kendi oyununa odaklı ve sessiz bir yapısı var. bu da çoğu zaman ona olumlu olarak yansıyor çünkü ne rakiple, ne seyirciyle, ne de hakemle işi yok. sabalenka ise vuruşlar sırasında ses çıkartan ve sürekli kendisini yukarı çekmeye çalışan bir oyuncu. kritik puanlarda sesinin seviyesini de arttığını biliyoruz. işler iyi gitmediğinde kendine kızdığını, hayal kırıklığını belli ettiğine birçok kez şahit olduk. bu bakımlardan tamamen farklı iki karakterin maçı olacaktır ve akıl oyunları devreye girebilir. bu karakterlerin çarpışması da maçın gidişatı anlamında muhakkak bir faktör olacaktır. hangi karakter tipinin ağır bastığını görebiliriz.

    bunların haricinde vurgulamak lazım ki sabalenka aralarındaki 3 maçın tamamını 3 sette olacak şekilde kazanmıştı. fakat en son wimbledon 2021 4. turunda karşılaşmışlardı. o günden bu yana rybakina, sabalenka'ya göre biraz daha fazla evrilmiş bir oyuncu. bunu rybakina daha iyi bir oyuncu oldu anlamında söylemiyorum. söylediğim şu: 2021 sabalenka ile 2023 sabalenka arasındaki fark, 2021 rybakina ile 2023 rybakina arasındaki farktan daha az. dolayısıyla rybakina 1,5 sene öncesine göre daha umulmadık bir oyuncu haline geldi. sabalenka h2h'lerde 3-0 önde olsa da bu ona bir avantaj sağlamayabilir. işin taktiksel boyutlarına bakacak olursak da şunları söyleyebiliriz: sabalenka'nın servisleri halen anahtar konumunda. ne kadar çift hata yaptığı, ikinci servislerini ne derece çeşitlendirdiği çok önemli parametreler olacak. rybakina'nın gücünden ziyade servis istikrarı kendisi adına müthiş önemli bir husus. mesela geçtiğimiz sene burada servisine o kadar güvenmiyor olacak ki bel altı servis dahi kullanmıştı. rybakina'nın servisleri ise daha stabil. servislerinin %53'si rakip tarafından korta geri döndürülemeyen servisler. bu da hem erkekler hem de kadınlar dikkate alındığında en yüksek oran. fakat bu konuda bir vurgulanması gereken bir nokta var: berabere tarafında rybakina özellikle 2. servise kaldığında servisini nasıl kullanacağı konusu. çünkü güçlü forehand ve kanat açıklığı ile sabalenka berabere tarafında dışa doğru atılan servislere iyi uzanıp çok etkili forehand returnler çıkartabilen bir oyuncu. rybakina'nın servislerine bu şekilde girebilirse işler farklı bir noktaya evrilebilir. ralli içi performansları ise iki oyuncunun da oldukça benzer. bu yüzden ufak farklar ve servisler belirleyici olacaktır. diğer istatistikleri ise oldukça yakın. kortta kalma süreleri, set başına verdikleri oyunlar, ilk servislerini bulma yüzdeleri, en hızlı servisleri gibi konularda birbirlerine oldukça denkler. kısacası en az 1 setin tie-break'e gittiği ve toplamda 3 seti göreceğimiz bir final olacağını fakat kimin kazanacağını kestiremediğim bir final olmasını bekliyorum.

    https://pbs.twimg.com/...=jpg&name=medium
App Store'dan indirin Google Play'den alın