resim
João Alves de Assis Silva
Takım:Kariyer Sonu
Mevki:Santrfor
Yaş:37
Boy:1.92
Uyruk:Brezilya
  • 592
    20 mart 1987'de brezilya'nın sao paolo kentinde dünyaya gelen joão alves de assis silva, bilinen adıyla "" 2000 yılında 13 yaşındayken corinthians'ın altyapısında futbola başladı. 2000-2003 yılları arasında burada top koşturan jô, gösterdiği performans sayesinde henüz 16 yaşındayken a takım kadrosuna dahil edildi. 16 yaşında a takımda ilk maçına çıkarak campeonato brasileirao série a'da forma giyen en genç oyuncu ünvanına sahip oldu.

    a takıma dahil olduğu 2003 sezonu boyunca birçoğu oyuna sonradan dahil olmak üzere toplamda 14 maça çıkan , 1 kez gol atma başarısı gösterdi. o sezon corinthians takımı 4-5-1 varyasyonları ile oynamaktaydı. takımın banko forveti portekizli liédson idi. dışındaki yedek kulübesindeki diğer isimler hepimizin yakından tanıdığı bobô, ve son olarak da leandro amaral'dı. o sezon takımı ile sao paolo eyalet şampiyonası'nı kazandı.

    2004 sezonunda liédson'un ayrılması ile takımın birinci forveti durumuna geldi. 4-5-1 taktiği ile mücadele eden takımınında oynarken arkasında ofansif orta saha olarak gilberto ribeiro gonçalves "gil", onların gerisinde ise defansif orta saha pozisyonlarında rogério ve emektar kolombiyalı freddy rincòn vardı. bunun dışında kanat organizasyonları dönüşümlü olarak yapılmaktaydı. o sezon 17 yaşındayken tam 42 maça çıkan , 8 kez ağları havalandırdı.

    2005 sezonunda takıma katılanlar taktiğin değişmesine sebep oldu. o sezon birçok maça 4-4-2 ile başlayan corinthians'ın banko forveti sezonu 29 maç ve 21 gol gibi bir istatistikle bitirecek olan carlos tévez'di. partnerleri ise dönüşümlü olarak başta , sonrasında nilmar* ve bobô* idi. ikili forvetin arkasında ofansif orta saha olarak carlos alberto, onun gerisinde ise defansif orta saha olarak roger vardı. takımda göze çarpan bir diğer isim fazla forma şansı bulamayan genç javier mascherano'ydu. 25 maçta forma giyme fırsatı bulurken 4 kez golle buluşuyordu. corinthians o sezonu şampiyon olarak tamamladı.

    2006 sezonu başında , cska moskova'ya transfer oldu. 4-4-2 ile oynayan cska moskova'da o sezon ileri ikili vàgner love ve 'dan oluşmaktaydı. orta sahanın ortasında yuri zhirkov ve elvir rahimic vardı. yedekler ise dudu cearense, evgeni aldonin ve rolan gusev'di. kanatlarda ise ara sıra forvette de oynayan ivica olic sağda, milos krasic solda oynarken daniel carvalho bu isimlerin arkasında beklemekteydi. cska moskova sezona rusya süper kupası'nı alarak başladı. sonrasında ileride uyumlu bir tablo oluşturan vàgner love - ikilisinden vàgner love sezonu ligde 23 maç ve 9 golle kapatırken kupada 7 maç 4 gol ve avrupa'da 7 maç 2 gol ile tamamlıyordu. partneri ise 18 lig maçında 14 gol atıyordu. bunun dışında 7 rusya kupası maçında 7 gol bulan , 5 avrupa kupası maçında da 1 kez golle buluştu. o sezon cska moskova ligi şampiyon olarak tamamladı.

    2007 sezonunda ivica olic takımdan ayrılırken sol kanada caner erkin ve forvete dawid jancyzk takviyeleri dışında 4-4-2 olan takım sistemi, orta saha ve hücum hattı aynı kalıyordu. jô alves sezon başında takımıyla ikinci kez rusya süper kupası şampiyonluğu sevinci yaşadı. o sezon daha iyi bir performans gösteren ikiliden vàgner love 23 lig maçında 13 ve 3 avrupa maçında 3 gol bulurken partneri 27 lig maçında 13, 4 kupa maçında 1 ve 7 avrupa maçında 4 gol ile sezonu tamamlıyordu. bu ikili geride bıraktıkları 2 sezon itibarıyla avrupa'nın dikkatini çekmeyi başarmıştı.

    2008 sezonunda orta sahaya sadece alan dzagoev alınırken orta saha ve hücum hattı aynı kalıyordu. sezona yine beraber başlayan ikiliden 8 lig maçında 3 ve 2 kupa maçında 1 gol bulmuşken 15 milyon sterline manchester city'e transfer oluyor, sezona 4-5-1 taktiği ile devam eden takımın tek banko forveti olarak kalan vàgner love 26 maçta 20 gol atarak sezonu gol kralı olarak tamamlıyordu.

    2008-2009 sezonunun ilk devresinde, manchester city'deki forvet sayısının çok olmasından dolayı fazla forma şansı bulamıyordu . takım 4-5-1 sistemiyle oynuyor fakat kadroda 7 tane forvet adayı bulunuyordu. bu isimlerin içinde en çok öne çıkan isim robinho idi. bunun dışında takımdaki diğer isimler takımın orta sahadaki banko ismi elano blumer ve yine fazla forma şansı bulamayan kanat/forvet oyuncusu darius vassel idi. yarım sezonda 9 lig maçına çıkan 1 kez ağları sarsıyordu. kupada 2 maçta forma şansı bulup gol atamayan , 6 avrupa maçında 2 gol atıyor ve devre arasında everton'a kiralanıyordu.

    2008-2009 sezonunun geri kalan kısmını everton'da geçiren , 4-4-2 sistemi ile oynayan takımında yakubu aiyegbeni ile dönüşümlü olarak louis saha'nın partneri oluyordu. , yarım sezonda yeni takımında 12 maça çıkıp 5 gol attı. bunun dışında takımın en golcü isimleri olan fellaini ve cahill bir sezonda 8'er gol atarken saha 6 golde kalıyordu.

    2009-2010 sezonuna yine everton'da kiralık olarak başladı , 15 lig maçında gol atamadı. 1 kupa ve 3 avrupa maçında 1'er gol attı. performansı ile beklentileri karşılayamayan , 2009-2010 sezonu ortasında bonservisini elinde bulunduran manchester city tarafından galatasaray'a kiralandı.

    kulüp kariyerinin dışında brezilya milli futbol takımı ile 3 maça çıkıp gol atamazken, brezilya olimpik milli futbol takımı ile 7 maçta 3 gol atmıştır, attığı goller şuradan görülebilir;

    (bkz: #313025)

    tüm bunlardan şu çıkarımlara ulaşabiliriz ki jô alves tek forvet olarak oynayabilen fakat dirençli bir merkeze ek olarak defansif yönü de iyi olan kanatlara sahip bir orta saha hattının önünde çift forvet olarak görev aldığında hem kendisine nazaran daha kısa ve çevik olan partnerinin attığı ara pasları değerlendirebilmekte, hem de 1.89 m olan boyunu kullanıp yüksek hava toplarını indirerek partnerinin kale önünde pozisyona girmesini sağlamaktadır. bu bağlamda vàgner love - ikilisinin 2 sezondan biraz fazla süre zarfında gösterdikleri uyum ve istatistiksel performans çek cumhuriyeti milli futbol takımının uzunca bir dönem gol yükünü çekmiş milan baros - jan koller ikilisinin arasındaki uyuma benzetilebilir. buna ek olarak kimi maçlara ileri uçta wayne rooney ve peter crouch ile başlayan ingiltere milli futbol takımı da örnek gösterilebilir.

    sonuca gelirsek jô alves kariyeri boyunca çift forvet olarak oynadığı dönemlerde daha fazla gol atıp asist yapmıştır. bunun ortaya çıkmasında sert şutlar çekebilmesine ek olarak bileklerine hakim bir oyuncu olması ve boy avantajını hem gol atmakta, hem de asist yapmakta kullanması büyük rol oynamıştır. lakin uzun ve kafa toplarında etkili bir forvet oyuncusu olmasına rağmen kendisi bir "target man" değildir. çalım atabilmesi, pas yapabilmesi ve çevik bir oyuncu olması onu farklı bir pozisyona koymaktadır. yani 4-5-1 veya 4-3-3 oynayan bir takımda ileri uçta oynayacak isim olursa ona şişirilecek toplar karşısında çaresiz kalacak ve rakip defansın arasında kaybolacaktır. fakat orta sahadan ve kanatlardan beslendiği, yani takımın pas trafiğine aktif olarak katıldığı zaman 4-3-3'ün ilerisinde oynasa bile daha önce 4-4-2'de elde ettiği topla oynama yüzdesine sahip olacaktır. bu şekilde kanat oyuncularını veya ofansif orta saha oyuncularını pozisyona sokabileceği gibi pozisyona göre ceza sahası civarında insiyatif kullanıp hünerlerini gösterecek ve kendi de skora etki edecektir. aynen barcelona'da ibrahimovic'in veya liverpool'da fernando torres'in yaptığı gibi.

    özetle; dan dun oynayıp, frank rijkaard'ın arzuladığı pas yüzdesi sık ve pas frekansı yüksek sistem tam oturmadan 'nun yetenekleri hakkında atıp tutmak çok yanlış olur. istatistikleri iyi yorumlamak gerekir. kaldı ki buna rağmen galatasaray'a geldiğinden beri oynadığı 10 maçta 3 gol atmış ve 2 de asist yapmıştır. bir de uyum süreci var tabii. bu oyuncuyu verimli kullanırsak bizde çok başarılı olacağına inanıyorum.

    *
App Store'dan indirin Google Play'den alın