resim
Yunus Akgün
Takım:Galatasaray
Mevki:Sağ Kanat
Yaş:23
Boy:1.73
Uyruk:Türkiye
  • 2434
    yunus akgün whoscored verileri üzerinden bir değerlendirme yapacağım.*

    https://gss.gs/RpG.png
    yukarıdaki incelememizde, kırmızılar kanatta oynayan oyuncularımız. yunus en çok anahtar pas atan oyuncumuz konumunda. ancak daha detaylı bakarsak, yunus ve kereme kıyasla rashica'nın repertuar genişliğini, uzun pas ve orta verilerinde görebiliyoruz. sade bir düşünceyle ele alırsak, geniş repertuar, daha az tahmin edilebilirlik ve daha yüksek verimlilik. resimdeki siyah kısımlara sonra geleceğim. ancak yeşil kısımdaki oyuncu allahın bir lütfu. maçlarda ortalama 9.4 pas atıp, bunların 1.4'ü nasıl anahtar pas olur?*

    şimdi gözlem geliyor, peki yunus nasıl sergio oliviera kadar maç başı anahtar pas atabiliyor? hemen ikinci resmimizi girelim.

    https://gss.gs/DT2.png
    yunus bütün ligde maç başına en fazla topla çalım çalışan oyuncu. maçlarda 2.1 kere bunu deniyor, ve ortalama 0.9 kere kaptırıyor. listeye baktığınızda aslında yunus'un ligin en iyi çalım atan oyuncusu olduğu ve topu kaybetmediğini görebilirsiniz. bu arada beklenmedik bir şekilde ilk kontrolünde problem var gibi gözüküyor.

    şimdi bütün bunlar ışığında, yunus'u gözlerinizin önünde canlandırın. bu çocuk nasıl maç başı ortalama 2 tane anahtar pas atıyor?
    1) çalımlarla çizgiye inerek rakibi üstüne çekip, ortaya kısa pas bırakıyor.
    2) merkeze doğru rakibe ilerleyerek kısa paslarla diğer oyuncuları besliyor.

    1) şut tehditi var mı? yetenek setinde var, ama şu anlık yok?

    2) ara pas tehditi var mı?* yetenek seti arasında var, ama şu anlık yok.

    3) orta var mı? yetenek seti arasında var, ama şu anlık yok.

    4) burada gösteremiyorum ama ceza sahası içine koşu var mı? yetenek seti arasında var ama şu anlık yok.

    kerem'i abi görmen, çalışkanlığını örnek alman çok güzel. ama kerem'in yetenek setinde 1 ve 4 numaralar, sana kıyasla fazla ileride. 2 ortalama seviyede, 3 ise neredeyse hiç yok. sende ise, bunlardan bazıları elit, bazıları ise ortalama üstü kalabilecek seviyede. yani örnek al, ama sen daha farklı bir profilsin, o farklı profil. 2. kerem olmaya çalışırsan, onun kötü bir kopyası olarak kalırsın.

    3. görselimiz gelsin.
    https://gss.gs/XZF.png
    yunus'un pas yüzdesi ve çeşitliliğinin ligdeki diğer oyunculara göre kıyası. basit beklenti nedir? pozisyon santrafora yaklaştıkça pas yüzdesinin düşmesi. yunus'ta bu durum nasıl? yüzde 82.1 ile lider. bu da beni doğruluyor, yunus çalım temelli, rakibi üstüne çekerek veya çizgiye inerek ve basit paslarla tehlike yaratan bir oyuncuya dönüşmüş durumda. allah vergisi yeteneğiyle çok verimli, ama çeşitlilik azlığı yüzünden kendi tavanını aşağıya çekiyor.

    özetle:
    yunus evladım, seni çok seviyorum. lütfen repertuarını adana demir'de kullandığın gibi geniş kullan. ara pas dene, orta dene, ceza sahasına sürpriz koşular yap, uzaktan şut dene. o kadar allah vergisi bir çalım yeteneğin var ki, bütün bunları yapmasan, tahmin edilebilir olsan bile adamı geçebiliyorsun. ama avrupa kupalarında bu iş öyle olmaz.

    ve artık siyah kısımlara geçebiliriz.
    ilk görseldeki siyah kısımda, ulu yoldaş, turnusol, xa lideri, başbuğ patrick van aanholt ve taraftar tepkilerinden koruduğu kazımcan karataş kıyası var.
    baba maşallah sergio'dan fazla top kullanmış, bol bol kendini yormadan uzun top kepçelemiş. geçen yıl topu ona bırakan bebelerin gitmesinden pek bir mutsuz. volume* azalınca aynı verimsizlikle kendini savunacak müritleri yakalaması zor. işin garip kısmı kazımcan neredeyse yarıya yakın top kullanarak aynı anahtar pası yakalamış. yazık o kadar efora*, uzaktan pas atsa, o kadar orta kesmek zorunda kalmazmış.

    3. görselde de kepçecilerden bir demet var. maşallah guilherme ve caner erkin de sergio kadar top kullanmış. ama arada başbuğ pva ile bir fark var. bu adamlar arada gidip orta da yapmış. hoş ikisinin de overrated olduğunu düşündüm bu verileri gördükten sonra. caner zaten biliniyor da, guilherme'yi de alıcı gözle izlemediğim için kesin yorum yapmayayım. ama onun özelinde şundan eminim, 4 büyüklerde aklı olan herhangi bir hoca, ona 'hub' olacak kadar topu bırakmaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın