• 14
    2027'de prim günüm dolacak, 2030'da sigorta hizmet süresi. peki kaç yaşında emekli olacağım ben 2044. yani 20 sene emeklilikte yaşa takılacağım. en az 20 yıl daha ekstra prim ödeyeceğim yani ikinci bir emeklilik süresi kadar daha. peki bu emeklilik maaşımdan bir katkı sağlayacak mi tabii ki hayır. üstelik son yıllar ödeyeceğim prim tutarı düşerse maaşım da düşecek, yıllarca ne kadar yüksek ödediğiniz hiçbir önemi olmayacak. sebep ne liseyi 2000'den sonra bitirmem olacak.

    bir de kazanılmış hak kavramına gelelim. zorunlu olan bir sistemde kazanılmış hak kavramı da tartışmalıdır. kimse size şu sürede emekli olacaksın diye o sisteme girip çıkma hakkına sahip değil. örneğin bana sgk'dan çıkma veya emeklilik ve sigorta payı odememe hakkı vermiyor. verse ve ben mevcut yapı ile girsem bunu talep etme hakkım olacak.

    bugün memurların iş güvencesi ortadan kaldırılması, performans esasına geçilse öncekiler kazanılmış hak diyebilecek mi? veya lise 4 yıla çıkarıldığında lise 1'e başlamış bir öğrenci 3 yıldı, ben 3 yılda mezun olacağım diyebildi mi? sisteme girme veya çıkma hakkın var mıydı? sonuç olarak, sistemin çökmeye gitmesi sebebiyle uzatılan süre, seçim kaygısı ile yine kısaltıldı. en azından çalışma ile emeklilik maaşı odemesi durdurulmalı veya oldukça kısılmalı, buna karşılık maaşlarından emeklilik primi tahsil edilmemesi gerekir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın