• 23
    hali hazırda messi mi ronaldo mu messi mi maradona mı tartışmaları yapılırken hakkında iki kelam edeyim.

    goat kavramı benim için sadece en iyiyi anlatmıyor. aslında hepimiz için böyle olmalı belki de. bir spor dalında goat dediğimiz kişinin o spora bir anlam katması gerekiyor. şimdi maradona mı daha iyi oyuncu messi mi sorusuna farklı yanıtlar veriliyor belki ama kimse kendini kandırmasın, messi 3 gömlek falan daha iyi. ama bence goat maradona. net hem de. bilginin kaplumbağa hızıyla yayıldığı yıllarda, 1986 yazında diyarbakır'da henüz 7 yaşındayken üstünde maradona yazan açık mavi bir tişört giyebilmişsem eğer konu benim için kapanmış demektir. şimdi afrika'nın bir köyüne git, köyde su yoktur, yemek yoktur ama çocukların üstünde messi, ronaldo, drogba, eto'o, haaland forması falan vardır. 40 sene önce gitsen ve bi çocukta da bi forma varsa eğer eminim ki o maradona formasıdır. misal jordan-lebron tartışmaları. lebron'dan önce basketbolda goat meselesi tartışmaya kapalıydı. şimdi 100 kişiye sorsan 60'ı jordan dese, 40'ı da lebron diyor. en azından artık tartışılıyor. şahsi fikrim lebron jordan'dan daha iyi basketbolcu ama goat %100 jordan. adam basketbolu dünyaya sevdiren, tanıtan bir figür bir kere. burada başka birinin goat olarak anılması abesle iştigal oluyor. başka bir örnek bokstan verelim. sizce muhammed ali'den daha iyi boksörler gelmedi mi? tonla geldi hem de. hiçbiri goat olabilir mi? mümkün değil, hala 10 yaşında çocuğa sorsan adamın ismini söyler. hem o zamanlar siyasi kimliğinin getirdiği tanınırlık hem de boks sporunun dünyada takip edilmesini sağlamak gibi etkileri olan bir sporcudan başkası goat olamaz zaten. tiger woods! yahu golf nedir bilmeyen adam bu adamı bilir. golf izlemişse de bu adam sayesinde izlemiştir. daha iyi golfçular vardır belki şu an, olacaktır da ama goat tiger woods'tur. aksi iddaa edilemez. tenis mesela. nadal mı, federer mi, djokovic mi? ya da eskilerden bjon borg mu? %90 galibiyet yüzdesiyle tenis kariyeri var borg'un. nadal en çok grand slam kazanan. djokovic 373 hafta 1 numarada kalmış bir tenisçi. en yakın takipçisi federer'in 310 haftası var. sonra ne bileyim, agassi ve nadal golden grand slam yapan tenisçiler. hem 4 grand slami hem de olimpiyat altını kazandılar. liste uzar gider, pete sampras'lar, laver'ler vs derken herkes biliyor ki goat federer'dir. bugün bir çok insan tenis izliyorsa başlangıcı bu adamdır. en iyi tenisçi midir? tartışılır, sonuçta ondan daha fazla kazananlar var ama greatest mıdır? bence net.

    bir örnek daha vereyim. snooker. bak en güzel örneklerden. yani sizce ronnie o'sullivan sadece çok iyi oyuncu olduğu için mi goat? snooker topunu görse elma şekeri sanacak insanlsr bu adamı bilir, tanır. snooker izlemeye başlamışsak bu adamdır sebebi. ha sonra x bir oyuncu favoriniz olur, daha iyi oyuncudur dersiniz, o ayrı bir tartışmadır.

    benim bu meseleye bakış açım budur.

    maradona, jordan, federer vs asla favori oyuncularım değil. ama konu goat olmaksa, bunlar kadar hakeden de yoktur. "gelmiş geçmiş en yetenekli, en iyi oyuncu" tartışması goat tartışmasından ayrı olmalıdır bence. bence ecnebiler de bu kavramı çıkartırken bunu düşünmüşlerdi. muhakkak ki "greatest" kelimesi sadece en iyiyi işaret etmiyo.
App Store'dan indirin Google Play'den alın