• 127
    (bkz: galatasaray futbol takımı teknik direktörü/#3500339) adlı kapsamlı çalışmayla çok güzel
    özetlenmiş konu.

    *tek maç için bile olsa kurucusunun , oyunculuk ve kaptanlıktan sonra , antrenörlüğünü de yapmış olması çok güzel bir detay. bunun yanısıra sedat kantoğlu da hem başkanlık, hem de antrenörlük yapan başka bir isim.

    *silkinmeyi ve dönüşümü jupp derwall yaratmakla birlikte oyun olarak onun öncesinde
    bu işin temelini atan fakat tamamlamadan aniden giden tomislav iviç, değeri az bilinen bir teknik direktördür. oyunsal ve taktiksel anlamda birçok yenilik getirmiş olup, sonrasında derwall'in başarılı takım iskeleti iviç tarafından oluşturulmuştur.

    *''amacımız ingilizler gibi oynayıp...'' ile başlayan kuruluş hedefinden de anlaşılacağı gibi
    başlarda ingiliz futbolu ve onunla rekabet eden macar futbolu örnek alınmış ve bu iki ülkeden antrenör getirilmiştir.

    *galatasaray lisesi, fransızca tedrisatı olan bir okul olmasına rağmen (belki de fransızların tıynetini çok iyi bildiklerinden) fransa'dan hiç hoca gelmemiştir. sadece lucescu fransızca'yı anlaşma dili olarak kullanmış, bunun yanısıra gerets (flaman) ve derwall zaman zaman fransızcadan yararlanmışlardır.

    *başka ilginç bir konu, galatasaray'ın geçmişte iyi oyuncuları ve kaptanlarının daha sonra hoca olarak gelme yoğunluğudur. bunun başarıya katkısı, artısı eksisi ne kadardır, bilemem ama takım kültürü, ruhu ve kazanma alışkanlığını devam ettirme açısından muhakkak katkısı vardır. gündüz kılıç, coşkun özarı, doğan koloğlu, bülent korkmaz, hagi, en önemli isimler..

    *tek şampiyonlukları olan birçok isim olmasına rağmen tff kurulduktan sonra alınan yıldızlara en çok katkıyı fatih terim ve brian birch sağlamıştır. kalli, derwall, lucescu ve gerets ise zamanlaması iyi olan şampiyonluklar getirerek kulübün ayakta kalmasını sağlamışlardır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın