• 13
    olmazsa olmazdır. aslında bu iki kelime yeter de biraz açalım. futbolda istediğiniz kadar yetenekli olun fizik gücünüz yoksa bir hiçsiniz. türk takımları yıllardır sönmüş yıldızları kadrolarına doldurup avrupa'da paspas olup dönüyor. bunun nedenini düşünmek lazım de mi? sönmüş yıldızlar çok yetenekliler ama fizik olarak geri gitmiş olduklarından genç veya fizikli avrupa takımları gelip bu oyunculardan maç kazanıyor.

    18 eylül 2019 club brugge galatasaray maçın'ı ele alalım. club brugge kadrosunda yıldız diyebileceğimiz bir oyuncu yok. galatasaray'a bak. radamel falcao'lar, steven nzonzi'ler, sofiane feghouli'ler daha neler neler ama o maçı kazanamadık. neden acaba? fizik güç önemli olduğu için olabilir mi? daha bunun gibi türk takımlarının tamamı için bir çok örnek verebiliriz. türk takımlarının facia olarak adlandırdıkları birçok avrupa maçı var sonuçta. kendi kadro kalitemizi yetenek olarak çok üstün gördüğümüz için facia diyoruz. peki yetenek dışındaki faktörler ne olacak?

    fizikli futbolcu bu arada uzun boylu, kaslı futbolcu demek değildir. şimdi türlü türlü huyu olan eski bir topçu var. 1.7 metre olan boyuna rağmen kendisine fiziksiz dendiğini duymadım. fizik demek denge de demek, yere sağlam basmak da demek, sprint halinde ulaşabileceğin en yüksek hız da demek, dar alanda çabukluk da demek, zıpladığında ulaşabileceğin yükseklik de demek, şut ve pas şiddetin de demek, demek de demek.

    bir orta saha oyuncusu 10 ikili mücadelenin 8 tanesinde kendisini yerde buluyorsa isterse xavi'nin beş katı daha yetenekli olsun üst seviyelere çıkamaz. bir ofansif orta saha oyuncusu dar alanda çabuk değilse isterse zinedine zidane'dan on kat yetenekli olsun ne fayda. bir stoper yerden 5 cm yükselemiyorsa isterse jaap stam olsun yine de kendine dünya futbolunda bir yer edinemez.

    fizik güç bir kriter değilmiş gibi davranmak futbol takımlarını sadece geri götürür. ayrıca fizik güç unsurunu yetenek unsurundan ayıran çok önemli bir fark daha var. fizik gücü 10 üzerinden 3 iken 8 yapmak çoğu zaman mümkündür. ancak yeteneğin 10 üzerinden 3 ise en fazla 5 yaparsın. o yüzden bir futbolcu adayı önce pozisyonun gerektirdiği ve vücudunun imkan tanıdığı fiziksel gücün maksimumuna ulaşmalı. bunun yanına taktiksel disiplini de ekledi mi en kötü ihtimalle ortalama bir oyuncu olur. yeteneği de varsa zaten uçar gider. ancak sadece yeteneğine güvenerek bir yerlere gelmeye çalışırsa futbol tarihi bu şekilde sönüp giden topçularla dolu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın