• 21
    bunun bana göre 2 sebebi var:

    1. insanlarin artik $ükür etmemesi
    2. orta diregin yava$ yava$ yok olmasi ile kolay yoldan para kazanma arzusunun iyice ayyuka çikmasi

    "insanlarin artik $ükür etmemesi"
    artik herkesin elinde iyi kötü bir cep telefonu var. dolayisi ile sosyla medya eri$imi 70 ya$ üstü hariç, 7den 70e herkes için mümkün bir hale geldi. özel hayat diye bir $ey kalmadi. insanlar artik her hallerini payla$iyorlar. burada olan da var, olmayan da var devreye giriyor. kimse göz hakkini dü$ünmüyor. herkes daha fazla begeni alma derdinde. dahasi, sosyla medyada herkes mutlu gözüküyor. araba kiralayip, kendi arabasiymi$ gibi takilip, poz veren insanlar taniyorum. bunlari sosyal medyada payla$iyorlar. e$i ile pahali bir restoranda yemek yeyip, mutlu çift pozlarinin ardindan bir kaç gün sonra solugu bo$anma avukatinda alan insanlar taniyorum. sosyal medya sanal, yapay bir dünyadir. her gördügümüze inanmamaliyiz. evvela saglik ve yaradana $ükür, arindan hayirli rizik. islamin matematigi farklidir. 3 helal lokma 30 haram lokmadan daha bereketlidir.

    "orta diregin yava$ yava$ yok olmasi ile kolay yoldan para kazanma arzusunun iyice ayyuka çikmasi"
    orta diregin sinsice yok olmasi dünya genelinde ya$anan bir durum. bir takim $irketler tarafindan pandemi, sava$ vb. gibi hadiselerle olu$turulan kriz ortami enflasyonu yüselip, dar ve sabit gelirli vatanda$larin cüzdaninin daha da küçülmesine sebep oluyor ve çali$arak bazi $eylere sahip olamama hadisesi iyice hayatin merkezine oturuyor. azla yetinmesini bilmeyen, ciddi manada yoksulluk görmemi$, önüne her türlü imkanin serildigi, tüketmeye programlanmi$ bir nesilden bahsediyoruz.

    insanlarin hayalleri olmasin demiyorum. herkesin bir hayali olmali ve hayallerinin pe$inden gitmeli. ben isviçre'de ya$iyorum ve kamuda görevliyim. özel sektöre göre daha az kazaniyorum. yillarca özel sektörde çali$tiktan sonra 7 yil önce bir karar aldim. kaptilazmin bir parçasi olmak istemiyordum ve %30luk bir maa$ kaybi ile kamuye geçtim. %30 daha az kazaniyorum. harcamalarimi kisitladim. 7 yildir ayni ceketi giyiyorum. ayakkabilarim 2. el (ayakkabi feti$iyim, en az 15 çift ayakkabim var). ali$veri$lerimi sezon sonu indirimlerinde yapiyorum ve elektrikli aletlerim 2., 3. el. 2 yil öncesine kadar iphone 6 kullaniyorudum, 2 yildir iphone 11 kullaniyorum (sifir aldim, yarisindan fazlasini i$yerim ödedi). çocuklar olana kadar 96 model 1000 motor nissan micra'ya bindim. canvas modeli idi, üstü açiliyordu, acayip rahat bir araçti. $u an 2010 model bir bmw'ye biniyorum, takometre 250bin'e dayandi. kredi ve borç ile bugüne kadar 1 igne almami$imdir. kriptopara'nin yanindan bile geçmedim. bahis haram oldugu için oynamam. cebimde ne kadar varsa, o kadar harcarim. sigara içmiyorum ve saglikli kalmak için bol bol spor yapiyorum. kahvemi evden götürür, ögle yemeginde evden götürdügüm kaynami$ yumurtalarin yaninda ceviz ve kuru incir yerim. indirime girdi ise konserve ton baligi ile protein ihtiyacimi tedarik ederim. belki de tek lüksüm budur. di$arda yemek yemem. 1 pahali, 2 isviçre'de helal restoranlar yok denilecek kadar az.

    hayattaki en büyük hayalim çocuklarimin önce hayirli evlat ve iyi bir insan olmalaridir. bunun için çabalarim. ki$isel bir hayalim yok mu? tabii ki var. bir e36 m3 veya e39 m5. üzerinde oldugum bir kaç proje var. günün birinde ek gelir elde edebilmek gayem, onun için biraz çabaliyorum. sabirliyim, kanaatkarim ve en önemlisi $ükür ediyorum. elimdeki ile yetinmesini biliyorum. belki az ama bereketli diyorum fakat hayallerimin pe$inden ko$maya devam ediyorum. günün birinde in$aallah nasip olacak diyorum, allah'tan istiyorum.

    ya$im 42. 3 yil önce 61 ya$inda babami kaybettim. mezara kendi ellerimle koydum. 3 günlük dünyada birbirimizi yemeyi birakalim. dünyevi ihtiraslarimiz olmayacak mi? elbette olacak ancak kendimizi kaptirmayalim. hepimiz yolcusuyuz. dü$ünmemiz, ön planda tutmamiz gerek ahirettir. namazimizi dosdogru kilalim. fakiri gözetelim, yoksulu giydirelim. açik açik konu$ucam. dünya bombok bir yere gidiyor. bu gidi$e bir dur dememiz gerekiyor! insanlari fakirle$tirip kendilerinin kulu kölesi yapmak isteyen $eytani bir akil var ortada. lütfen gözümüzü açalim. kapitalizmin daha fazla kölesi olmayalim. dünyevi ihtiraslarimizin bizi ele geçirmesine izin vermeyelim.

    bu dünya bize emanet. ona üzerinde ya$ayanlarla iyi sahip çikalim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın