• 1
    hepimizin bildiği üzere rahmetli başkan mustafa cengiz döneminde stadımızın çatısına cebimizden hiçbir para çıkmadan 4.1mwe gücünde güneş enerjisi santrali kurduk. yaklaşık 6 ay önce kurmuş olduğum kendi firmam da bu sektör üzerine olduğu için bu pazar günümde takımımıza getirisini hesaplamak istedim kabaca. iyi bir anlaşma mı yapmışız yoksa feci bir anlaşma mı gelin hep beraber karar verelim.

    yazıma geçmeden önce güneş enerjisi santralleri (ges) hakkında kısa bir bilgi vereyim. ges; kısaca güneşin sonsuz enerjisinden elektrik üretip bu ürettiğimiz elektriği kendi işletmemizde kullanıp faturalarımızın düşmesine, fazladan üretilen elektriğin de devletten aldığınız fiyattan tekrar devlete satmanıza fayda sağlayan yenilenebilir enerji çeşididir. yatırımınız ne kadar büyük olursa olsun ister 500milyon usd ister 1 milyon usd olsun amortisman süresi yaklaşık 2,5-3 yıl olup sitemin ömrü yaklaşık 30 yıldır. çok yoğun bakım ve neredeyse hiç istihdam gerektirmeyen, her yerinden fayda fışkıran bir şeydir.

    efendim öncelikle şunu belirtmek isterim ki 4.1mw gücünde bir santral gayet iyi ve vizyoner bir yatırım. şu an kuracak olsanız cebinizden yaklaşık kdv dahil 2.5 milyon dolar falan çıkar. aslında 3.2 milyon dolar +kdv civarı çıkıyor fakat yatırım teşvikleri sayesinde kdv iadesi oluyor ve kdv hariç tutarın %30'unu yatırıma katkı payı olarak devletimizden iade alıyorsunuz.

    meteosyn sitesinden çektiğim meteorolik verilere stadımızın bulunduğu konumda metrekareye yıllık düşen ışınım miktarı 1350kwh. ki gayet iyi bir ışınım miktarı.

    pvsol adlı sektörde en çok kullanılan, %99 doğrulukla simüle eden ges üretim simülasyonu uygulamasından yaptığım çalışmamda çatı yönlerini, çatının eğimini, kullanılan konstrüksiyon çeşidini, kullanılan inverterleri bire bir aynı seçerek gerçekleştirdiğim çalışmamda çatımızda bulunan ges'in ay bazlı yıllık üretimi aşağıdaki gibidir.

    https://gss.gs/Bsy.png (finansal parametreleri girmeyip kendim hesapladığım için finansal analiz kısmını dikkate almayınız. birazdan finansal analizi kendim yapacağım)

    pvsol uygulamasındaki şemadaki değerleri excelle çektiğim de sayısal olarak veriler şöyle; https://gss.gs/kFG.png

    takımımızın elektrik faturasını göremediğim için hangi abone grubunda olduğunu maalesef bilememekteyim fakat epdk'nın sitesinde bulunan güncel tarife listesinden çektiğim verilere göre tek terimli ve tek zamanlı kamu, özel sektör ve diğer abone grubunun tarifesi olan 3,138212tl'ını baz alarak hesaplama yapacağım. https://gss.gs/Ry1.png

    efendim hesaplamaları yapınca stadımızın çatısındaki ges'in yıllık bize kazancı şu anki enerji fiyatlarına göre ; ₺20.021.979,57 not: enerji fiyatları arttıkça bu meblağda aynı oranda artacaktır.
    kdv'yi de hesaba kattım çünkü eğer çatımızda ges olmasaydı bu enerjiyi şebekeden çekip +kdv ödemek zorunda kalacaktık. hal böyle olunca şebekeden çekmemiş oluyoruz ve kdv ödemek zorunda da kalmıyoruz. hesap şöyle;
    https://gss.gs/D8e.png

    enerjisa ile anlaşmamızı tam bilmiyorum fakat 10 yıl enerjisa'ya ait olup 10'uncu yılın sonunda santralin bize geçeceği söyleniyor. ges devreye alındıktan sonra artan enerji fiyatları yüzünden amortismanlar ciddi düştü ve çatımızdaki ges kendini maksimum 2,5 yılda amorti edecektir.

    yani şöyle oluyor efendim enerjisa çatımıza bizim için bedavadan kurduğu santrali 2,5 yılda amorti ettirecek 7,5 yıl da kendisi için kullanacak sonra bize devredecek. santralin ömrünü 30 yıl düşünürsek 20 yıl da bizim için çalışacak. fakat 20 yılın sonunda lineer bir şekilde santralin verimliliği %80'e düşecek.

    bence 10 yıl enerjisa'ya ait olması çok olmuş. sen hem gel araziye para verme, çatımızı kullan, ges kurup reklamını yap, guinnes rekorlar kitabına gir hem de hemen amorti edip üzerimizden 7,5 yıl para kazan. keşke 10 yıl değil de 5-6 yıl enerjisa'ya ait olsaydı öyle çok daha güzel olurdu bence. iki taraf için de win win olayı olurdu.

    ama yine de nereden bakarsanız bakın gayet iyi bir hamle. bu bağlamda rahmetli başkan mustafa cengiz'e bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

    edit: gelen mesajlara ithafen ges ile pasif gelir elde etmek isteyen her yazara hicbir ticari kaygi gutmeden bir mesaj uzaginizda oldugumu bildiririm. akliniza takilan her seyi sorabilirsiniz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın