• 29
    xg modellemesinden üretilen türev verilere ulaşmak zor oluyor ancak kaideye ağladığımız zaman bize psxg verisini çıkaracaktır. xg'de biliyorsunuz firmalardan firmalara kriterleri değişse de kriterler pozisyonu belirleme üzerine çalışıyor. mantığı girilen pozisyonu kategorize etme üzerine. ancak psxg dediğimiz şey yani post shot expected goal (şut sonrası gol beklentisi) kaleyi bulan şutlar arasında topun gittiği yeri hesaba katıyor. yani düşük oranla gol olan bir pozisyonda siz 90'a topu gönderdiğiniz zaman bunun psxg'si xg'den çok da yüksek olur ve biz şutörün pozisyonun vaad ettiğinin üzerinde bir şut performansı verdiğini söyleyebiliriz. bu yüzden xg ile psxg farkı güzel bir ayraç.

    fatih hocamın son iki yılında bu fark korkunç seviyede negatifte oldu. ancak bu yıl için daha bunu kontrol etmekten çekinmemiz gerekiyor. takım bir türlü tam kurulamadı. düzenli olarak oyun ve oyuncu değişiyor. hangi oyuncular hangi şekillerde beraber oynayacak bilmiyoruz, göreceğiz. yahu psxg ile xg arasındaki farka baktığımızda pozisyonun kurgunun dahil olduğu yer neresi diyebilirsiniz. zira oyunun oturmasa da, zor şutlar bulsanız da bulduğunuz pozisyonun ne kadar hakkını veriyorsunuz ya da üzerine çıkıp altına inebiliyor musunuz gibi soruları arıyoruz. ancak o bunu kontrol edebileceğimiz bir havuz da oluşmuyor.

    haliyle bu noktada bekleyip bu sorunun çözülüp çözülmediğini izleyip göreceğiz ve biraz daha ileride test edebileceğiz.

    edit not: bu entry'i yazarken daha 24 eylül 2022 istanbulsporla yaptığımız hazırlık maçına hiç bakmadım. bir ara bulursam bir yerden izleyeceğim. zaten bir maç da (özellikle bir hazırlık maçı) bu dediğimi değiştirmez. ancak kaide'den anladığım kadarıyla klasik zibilyon pozisyona girip anca 1'ini atabilmişiz ve saçma sapan bir tane yemişiz. klasik.
App Store'dan indirin Google Play'den alın