resim
Evander da Silva Ferreira
Takım:Portland
Mevki:Merkez Orta Saha
Yaş:26
Boy:1.80
Uyruk:Brezilya
  • 308
    uzun süredir gündemimizde olmasının ardından transferinden vazgeçtiğimiz iddiaları artan futbolcu.

    kendisinin olası transferiyle ilgili kuşkulara bakış açımı yazacağım.

    evander, galatasaray'ın merkezdeki kronik problemlerinden olan topla dikine kat etme, anahtar pas deneme ve pas opsiyonu olma problemlerinin çözülebilmesi adına çok kritik biri.
    https://gss.gs/1Lz.jpg

    galatasaray'ın mevcut orta sahasında cicaldau'nun gideceğini düşünürsek torreira, sergio oliveria, midtsjø, taylan, berkan, emre akbaba ve hamza akman olmak üzere 7 futbolcu bulunuyor. bunlardan ilk 3 tanesi dışında yeterlilik anlamında tam anlamıyla güvenebileceğimiz bir orta saha oyuncusu yok. hamza da çok genç.
    https://gss.gs/boE.jpg

    sosyal medyada gördüğüm kadarıyla galatasaraylılarda evander gelirse kim yedek kalacak korkusu hakim. bu konuyu bir inceleyelim... an itibariyle ideal galatasaray kadrosu 3lü orta saha ve 2li orta saha olarak şöyle bir görüntüde...
    https://gss.gs/aiU.png
    https://gss.gs/KzI.png

    peki evander bu kadroya nasıl girer? bunun için öncelikle üst düzey takımların kadrolarından birkaç örnek paylaşmak istiyorum. liverpool ile başlayalım. 21-22 sezonunda kadroda üst düzey 8 tane orta saha oyuncusu bulunuyordu.
    https://gss.gs/7yn.jpg

    sadece premier league maçlarını baz alırsak:

    fabinho (29 maç)
    curtis jones (15 maç)
    naby keita (23 maç)
    thiago (25 maç)
    oxlade-chamberlain (17 maç)
    jordan henderson (35 maç)
    james milner (24 maç)
    harvey elliot (6 maç) - ayak bileği kırığı sakatlığı

    liverpool 38 haftalık premier league serüveninde kadrosunda bulunan 8 orta saha oyuncusunun 5 tanesine 20 maçın üzerinde şans verirken, 2 futbolcu 15 maç üzeri şans bulmuş. bu futbolcuların üzerine bu sezon ekleme olarak fabio carvalho transferi yapıldığını da söyleyelim.

    gelelim chelsea kadrosuna...

    chelsea kadrosunda geçen sezon üst düzey olarak nitelendirebileceğimiz tam 8 orta saha bulunuyordu.

    yine lig maçlarını baz alalım:

    jorginho (29 maç)
    kante (26 maç)
    kovacic (25 maç)
    loftus-cheek (24 maç)
    mason mount (32 maç)
    kai havertz (29 maç)
    hakim ziyech (23 maç)
    saul niguez (10 maç)

    38 haftalık serüvende 8 orta saha oyuncusunun 7'si 20 maçın üzerinde şans bulmuş. bunun üzerine bu sene saul giderken kadroya kiradan dönen conor gallagher, chukwuemeka takviyeleri yapıldı. şu sıralar bir de frenkie de jong transferi için uğraşıyorlar.

    sürekli aynı ligden örnek vermemek için bir de serie a şampiyonu ac milan'a bakalım...

    2022 sezonunda üst düzey olarak nitelendirebileceğimiz 6 tane orta saha bulunuyordu.

    lig maçlarına gelelim...

    sandro tonali (36 maç)
    ısmael bennacer (31 maç)
    tiemoue bakayoko (14 maç)
    franck kessie (31 maç)
    rade krunic (28 maç)
    brahim diaz (31 maç)

    38 haftalık serüvende 6 orta saha futbolcusunun 5 tanesi 30 üstü maça çıkarken sadece bir futbolcu 14 maçta kalmış. mevcut sezonda kessie yolcu edilirken. kiradan yacine adli ve pobega geri döndü ve de ketelaere transferi yapıldı.

    türkiye'de şampiyonluk yolunda atanın ve tutanın iyise hedefe ulaşırsın klişesi sıkça dillendirilir. fakat atanın ile tutanın kadar orta saha ve rotasyonu da şampiyonluk yolunda etkilidir...

    biz dany-semih tandemiyle şampiyon olup şampiyonlar ligi'nde yarı finalin kapısından dönerken, marcao-nelsson tandemiyle 13. olduk. bu iki dönem arasındaki fark tamamen orta saha kurgusuyla alakalı...
    https://gss.gs/vC8.jpg

    an itibariyle ideal 3lü os kadromuz midtjsø-torreira-sergio olarak görünüyor. evander ile bu kurgu baskı kuracağımız zaman midtjsø-torreira-evander olarak, fazlasıyla baskı kuracağımızda sergio-torreira-evander ve kontrollü oynamak istediğimizde ise yine midtsjø-torreira-sergio olarak değişebilir.
    https://gss.gs/GCv.png
    https://gss.gs/VVJ.png
    https://gss.gs/fJn.png

    çoğu kişi şu anda mertens hamlesine bel bağlayıp hücumda seferovic-mertens ikilisini hayal ediyor fakat mertens'in 35 yaşında bir futbolcu olduğunu unutmamak lazım ki bu dizilişin işe yarayıp yaramayacağının bir garantisi de bulunmuyor. bir anda 3lü kurguya geri dönmemiz gerekebilir.

    mevcut kadromuzdaki orta sahalardan midtjsø-torreira-sergio dışındakiler...

    berkan kutlu
    taylan antalyalı
    emre akbaba
    hamza akman
    cicaldau (takımdan ayrılacak)

    rotasyonumuzda skoru koruma adına sahaya atabileceğimiz oyuncular taylan ve berkan iken skor bulmamız gerektiğinde emre akbaba ve hamza akman'ı oyuna alacağız. bu hamleler işlerin iyi gitmediği bir maçı düzeltebilme adına pek fazla güven vermiyor.

    açıkçası böyle bir durumda da maç içi hamlelerinin taylan, berkan, emre akbaba gibi oyuna dinamizm katabileceği dahi şüpheli olan oyunculardan oluşan bir bench olacak olması hiç mantıklı değil.

    38 haftalık sezonda kamuoyunu tatmin eden 3 adet orta saha ile yola çıkmak ne kadar doğru olur bilemiyorum.

    bana kalırsa galatasaray teknik heyet ve yönetimi, mutlak şampiyonluk parolası ile yola çıktıkları bu sezonda* orta saha rotasyonuna fırsat varken bir adet hücum gücü yüksek futbolcu daha katıp yoluna öyle devam etmelidir.

    bu isim evander olur olmaz bilemem fakat mevcut kadroda bariz bir hücumcu orta saha eksiği bulunuyor...

    görüşlerim oyuncu maliyetini kapsamadan yazılmıştır. maliyetlere yönelik övgü/yergi olası kap açıklamasından sonra yapılır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın