• 173
    kuşlar sürü halinde göç ederken sürünün önünde geçici olarak liderlik yapan bir kuş uçar ve sürü en önde uçan kuş kafasını nereye dönüyorsa, bir anda oraya döner. neredeyse tüm galatasaray kamuoyunun hep beraber altı numara eksikliğine vurgu yapmasını ben en öndeki kuşu takip eden sürü hareketi gibi algılıyorum. şundan.

    galatasaray son beş sezonda fatih terim döneminde 433 formasyonuyla oynadı. (iflah olmaz bir pepçi olan torrent de bu forması sürdürdü.) bu formasyonda orta saha 1+2 yapısıyla sahada yer aldı. en derinde altı numara vasfına da sahip bir oyuncu, onun önünde ise iki tane sekiz-on numara.

    ilk iki sezon altı numara karakteri çok önde olan fernando reyes vardı en derinde. (burada 2017-2018 sezonu başlangıcında teknik direktör olan igor tudor'un 4231 formasyonunu benimsediğini unutmamak gerekiyor. tudor'un merkez orta sahasında iki oyuncu yan yana oynuyordu. bunlardan fernando reyes altı numaraydı, badou ndiaye ise sekiz nuramaydı. terim bu yapıyı devraldı.) üçüncü sezonda fernando'nun ayrılmasından sonra en geride steven nzonzi/mario lemina/jean michaël seri görev yaptı. bunlardan özellikle seri'nin altı numara karakteri neredeyse hiç yoktu. son iki sezonda ise taylan antalyalı oynadı en geride. o da pür bir altı numara değildi. 10 numaradan devşirilmişti; defansif özelliklerinden çok top dağıtımındaki yeteneğiyle orada görev yaptı.

    okan buruk döneminde ise galatasaray'ın ana formasyonunun zaman zaman 442'ye devrilen 4231 olacağı anlaşılıyor. yani en derinde bir değil, merkez orta sahada yan yana oynayan iki oyuncu görev yapacak galatasaray'da. okan buruk özellikle başakşehir'le şampiyonluk yaşadığı sezonda merkez orta sahada genelde iki tane sekiz numarayla oynadı. hatta bazı avrupa maçlarında irfan can kahveci ile danijel aleksiç gibi sekiz buçuk numara dediğimiz iki oyuncuyu sahaya sürdüğü de oldu.

    bu gerçeklikten hareketle okan buruk'un galatasaray'ın merkez orta sahası için pür bir altı numara aramadığını, aslında altı özellikleri de taşıyan pür bir sekiz numara istediğini düşünüyorum. nitekim şimdiye kadar isimleri gündeme gelen bütün oyuncular pür altı numara değiller, gerçek sekiz numaralardı; idrissa gueye, tanguy ndombélé ve florian grillitsch.

    toparlayacak olursam galatasaray artık 433 oynamıyor. yani artık derinde tek başına oynayan bir oyuncu olmayacak. tam tersine merkezde tandem oynayan iki tane orta saha futbolcusu yer alacak yan yana. ayrıca bu iki oyuncudan birisi tudor döneminde olduğu gibi altı, diğeri ise sekiz numara olmayacak. tam tersine bu iki oyuncudan hem altı, hem sekiz, hatta duruma göre 10 numara gibi oynamaları istenecek.

    buradan hareketle herkesin ısrarla altı numara istemesinin klasik bir kuş sürüsü hareketi olarak görüyorum naçizane.
App Store'dan indirin Google Play'den alın