• 19
    4 numarali kurucu üyemiz. şehidimiz. ali sami bey'e yazdığı mektuba rastladım. bu takım da memleket gibi kolay kurulmadı.

    --- alıntı ---

    ali sami beye ,
    aziz kardeşim ,
    bu yazdığım mektup kâğıdı muvafik değilse de bunun sebebi de kağıt noksanından ileri geliyor. 29 şubat tarihli göndermiş olduğunuz mektubu kemali memnuniyetle aldım . biradere yazmış olduğum tarihde size de bir mektup göndermiş idim . belki size vâsıl olmadı . gönderdiğimiz mektubta kulübümüzün mevkiini muhafaza ettiğini söylüyorsunuz . hususiyle bazı mühim oyuncularımızın ademi mevcudiyeti kulübün haline sekte ıras etmediğini de duyunca göğsüm kabarıyordu . sizlerin himmetiyle vücuda getirmiş olduğunuz " tim " sırtı yere gelmemesini arzu eden galatasarayın mevcudiyetini en büyük rakiblerine oyunları ile isbat ettiler . bunun da başlıca sebebi o küçüklerin de hususla surette talim etmiş olduğunuz oyunlardan ileri geldiğini zannındayım .

    geçenlerdeki mektubunuzda kulübe bir arma yaptığınızı yazıyorsunuz . elbette bizim evliyazade mahmut beyde bir fotoğrafını almıştır.şayet bu armanın resml lle meydanı muharebede bulunan arkadaşların resmi de bu armaya dahil olup olmadığını bilemiyorum belki de ıdhal etmişsinizdir.

    şayet böyle bir fotoğraf varsa bundan bir dane bana gönderirseniz ne derecelerde memnun olacağımı, tavassur ediniz.

    bazı bazı ona atfı nazar ettikçe eski hatıralarım uyanacaktır. hiçbir eğlencesi olmayan bu ırak çölünde belki biraz kendimi dinlemiş olurum .

    sizden bir ricam var . donanma mecmualarının birinde bizim kulübe alt bazı yazıları mevcut imiş . hatta seferde bulunan arkadaşlardan da bahs olunmuş . bunu güzel bir paket yapıp atideki adrese yazınız : hulle de müstakil suvari alayı birinci bölük ihtiyat mülazimi sanisi celal bağdatda bizim ( hokeyci ) haydar'ı gördüm topçuda , lakin bağdatda bulunuyor , golç paşanın tercümanlığında bulunuyor . rahatı son derece iyidir , ben de memnun oldum . ben daha bağdatdayım , dicle kenarında nazım paşa zamanında yapılan bir askeri kulübü var . akşamları haydar ile orada oturuyoruz . hayat monoton biraz da harbden malumat vereyim . 24-25-27 muharebelerinden bahs edeceğim . tabiidir ki bu pek sathi bir surette olacaktır . lakin umumi malumat olabilir. fransadan celb etmiş olduğu kuvvetle " kütülemare " yi kurtarmak üzere düşman taarruza başladı. hücumu beş taburlu dört piyade livasından mürekkep idi.tasavvuru daima yapmak istediği büyük ttıkyasdaki çevirme hareketinden ibaret idi . lakin muvaffak olamadı.

    evvela plyadelerimizin mukavemeti deliranesi ve mızraklı alayında cemal efendimin bölüğü düşman süvarisine taarruz ettiğinde , düşman geri çekilmeye mecbur kaldı . ikinci gün de kanlı bir muharebe vuku buldu cephesinde 600 ingiliz maktulu bulundu , üçüncü gün son bir taarruz yapmak istedi ise de türk süngüsü karşısında mukavemetin veya hücumun gayri olduğunu , almış olduğumuz esirler itiraf ettiler . bir süngülü türk neferi on ingilize bedel olduğunu zabitleri itiraf ettiler. 24 martta felahiyede vuku bulan muharebede 5000 zaylat verdiler . devrel nekahatım bitmek üzere . bugünlerde alayıma iltihak edip vazifemi ifaya devam edeceğim , bakı cümle arkadaşların gözlerinden öperek teyidi muhalefet eylerim efendim.

    celal

    adresim : hülle de müstakil süvari alay k / ihtiyat mümazımi sanisi celal

    --- alıntı ---

    çok duygulandım okurken. mektup yazacak bir kağıt bile yok. cephede her an her şey olabilecek bir yerde. böyle bir zamanda ve ortamda bile galatasaray'ı düşünüyor. aziz ruhları şad olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın