• 836
    kendileri de diğer takımlar gibi bir grubun malıdır ama diğer kulüplerle kıyaslanmayacak bir yapı içindedir.

    en basit örnek olarak aynı şehrin diğer takımı manchester united. unıted, en başından beri büyük bir kulüptü. 50'lerde şampiyonluklar yaşarken uçak kazası geçirmiş, 70'lerde liverpool'un ambargosundan sonra tekrar çıkışa geçmiştir. bugün unıted tek başına büyük bir kulüpse bu geçmişte matt busby ve sir alex ferguson gibi adamların çalışmaları, alt yapı yatırımları, kulübün bu doğrultuda kurmuş olduğu muhteşem scouting ağları ve daha sayamayacağım onca iş. yani unıted tırnaklarıyla kazıyarak alın teriyle buralara gelmiş bir kulüp. bugün sahibi olan glazerler ise, unıted'a bir şey vermedi, tam tersi unıted'ın gücünü sömürerek servetine servet kattı. onlar gelmeden unıted büyük kulüptü, yarın onlar gidince yine büyük kulüp olmaya devam edecek.

    bir de city'e bakalım. 2010'lara kadar sıradan asansör bir kulüpken futbola yatırım yapmak isteyen bir petrol kuyusu sahibi geliyor ve city'i alıyor. bir anda alt yapılara, tesislere, transferlere deli gibi para hibe etmeye başlıyor. asansör olan takım henüz ilk seneden real madrid'den robinho alacak seviyeye geliyor. bu süreçlerde dünyada başka takımlar da satın alıyor. halihazırda kurulmuş, şampiyon olan ve devamlı kafaya oynayan muhteşem bir yönetim sistemi kuruyorlar. sonra da bu takımın başına pep'i geçiriyorlar. ondan sonra bile yine 1 milyar euro civarında sadece transfere para harcıyorlar.

    kısacası ne kadar para harcadığın değil, bu kaynağın nereden geldiği önemli. düne kadar hiçbir yatırımı olmayan, emeği olmayan asansör bir kulüp bir anda gökten gelen paralarla ligin en iyisi oluyorsa bunu geçmişi olan kulüplerle kıyaslamak cehalet olur.

    bugün aynı şey newcastle united fc için geçerli. ki onların ne olursa olsun 90'larda şampiyonluğu var. bana göre ligin en kötü yönetilen takımıydı ve şimdi onlar da 5 seneye bir city olacak, göreceğiz. 5 sene sonra onların da sosyal medyada funları türeyecek ve sizin tarihi olan kulübünüze "ama siz de harcıyorsunuz" diyecek.

    bütün bunların yanında city football group gerçekten doğru işler yapıyor. yani işin temelinde karşıyım ama günümüz açısından değerlendirince bir psg gibi değiller. büyük bir futbol grubu ve dünyada 10 kulübe daha sahip. harika bir yönetim stratejileri var. evet sonsuz bir olanakları var ama bunu doğru değerlendiriyorlar. hiçbir zaman toplama bir takım görüntüsünde de olmadılar. tabii bunda pep'in payı önemli. şimdi newcastle da aynı şekilde bir akla sahip. onlar da yavaş yavaş doğru bir yapı kuracak ve zamanla tepe noktaya yükselecekler.

    kısacası bugün süper lig projesi çıkınca herkesin futbolun değerlerini hatırladığı yerde, aslında o değerler bu hamlelerle çoktan ölmüş oluyor. bu kadar büyüyen bir endüstri içinde zaten bu normal bir şey. tek dileğimiz bu gibi hamlelerin olabildiğince kısıtlı olması ve futbolun futbol gibi kalan ömrümüzde biraz daha izlenebilir olmaya devam etmesi.

    edit: bazı arkadaşlar sayesinde unıted'ın yarısı kadar para harcamış olduğunu öğrendik. ayrıca glazerlerin unıted'ı nasıl sömürdüğünü, kendi zenginliklerine zenginlik kattığını, city sahipleri gibi kulübe para hibe etmediklerini ve daha birçok idari ve finansal durumu bilmeden atıp tutmak süper lig'in bünyeye zararları sanırım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın