resim
Domenico Tedesco
Görev:Teknik Direktör
Takım:Belçika
Yaş:38
Uyruk:İtalya
  • 43
    italyan asıllı alman teknik direktör. futbolculuk geçmişi olmayan ve endüstri mühendisi olarak mercedes benz'de çalışırken stuttgart’ın u9 takımında yardımcı antrenör olarak göreve başladıktan sonra mercedes’teki işinden ayrıldı.

    5 sezon boyunca stuttgart altyaş takımlarında görev yapan tedesco için nihayet kendini gösterme vakti gelmişti. 2013/14 sezonunda bundesliga’da mücadele eden stuttgart sezona 3’te 0 ile başlayınca bruno labbadia'nın görevine son verildi. takımın başına ise geçici olarak u17’nin teknik direktörlüğünü yapan thomas schneider getirilirken schneider'in yerine ise bu olaydan sadece 1 ay önce schneider’in yardımcılığına getirilen domenico tedesco getirilmişti.

    ilk sezonunda genç ligini mainz u17’nin arkasında 2. sırada tamamlayan tedesco, stuttgart yönetimini etkilemeyi başarmıştı. sonraki sezon u17 ligini lider tamamlayan tedesco, sadece stuttgart yönetimini etkilemekle kalmayıp dietmar hopp’u da etkilemişti. 2015 yazında hopp’un “projesi” hoffenheim’ın u17 takımına getirilen tedesco için yeni bir sayfa açılıyordu. bu arada o yıllarda hoffenheim’in u19 takımını da julian nagelsmann'ın yönettiğini söylemek gerekiyor. tedesco ve nagelsmann arasındaki halef-selef olma ve dostluk ilişkisi de burada başlıyor.

    hennes weisweiler akademisi’nde eğitim alan tedesco, 2016 yılında sınıf arkadaşları olan kenan koçak, pellegrino matarazzo, julian nagelsmann, alexander nouri ve daniel thioune gibi isimleri geride bırakarak 1.0 tam puanla kursu birinci sırada bitirmişti.

    2015/16 sezonun 2. yarısında bundesliga’da hoffenheim düşme potasına girince dietmar hopp olaya müdahale ediyor ve kurt hoca huub stevens’ı görevden alıyor. yerine ise u19 takımında başarılı performans ortaya koyan 29 yaşındaki julian nagelsmann’ı getiriyor. nagelsmann'ın yerine nagelsmann-tedesco hikayesinde ikinci bir domino etkisiyle domenico tedesco getiriliyor. tedesco için ayrılık vakti 2016/17 sezonun 2. yarısında 2. bundesliga’nın dibine demir atmış ve düşmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan eski doğu almanya takımlarından olan erzgebirge aue’nin başkanı helge leonhardt yenilikçi ve genç yaşta dikkatleri üzerine çeken tedesco’yu gözüne kestirmesiyle başlıyor. bugün bile “o dönemler bir adayım vardı. danışmanım beni aradı, ‘tedesco’ya kulak ver’ dedi. işin sonunda bu elması kimin keşfettiğini unutmamak güzel olurdu” diyerek kendisinin de unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor leonhard haas . tedesco 11 maçta takımı dipten alıp ligde tutunca onu ellerinde tutamayacaklarını biliyorlardı.

    tedesco için bu kez rota schalke 04 oldu. henüz 32 yaşında olan ve akranlarının hala top oynadığı birini almanya’nın en büyük takımlarından birinin başına getirmek sanırım heidel’in da kariyerinde aldığı en büyük risklerden biri olabilir. mainz’da görev yaparken jürgen klopp , thomas tuchel gibi isimlere şans vermiş dönemin sportif direktörü christian heidel delirmiş olmalıydı. uzun yıllar schalke'de forma giymiş olan ralf fahrmann:
    her rakibe özel titizlikle planlanmış antrenmanlar ve oyun planına sahip tedesco’nun anahtar kelimesi her zaman iletişim olmuştur. bizim canımızı sıkan şeyleri ertesi gün konuşarak, video analizi yaparak ve bireysel eğitimlerle pozitif enerjiye dönüştürmeye çalışıyoruz. futbol elbette daha hızlı ve daha atletik hale geldi, ancak temel unsurlar uzun zamandır aynı. tekerleğin her zaman yeniden icat edilmesi gerekmiyor. "
    diyordu.

    tedesco, schalke’yi bayern münih’in ardından 2. yaparak 3 sezondur hasret kaldığı (gbkz: şampiyonlar ligi’ne götürmüştü. 2018/19 sezonunda ise işler tam istenildiği gibi yürümedi. şampiyonlar ligi hasretini gideren takım fc porto , galatasaray ve lokomotif moskova )'nın bulunduğu gruptan rahat şekilde 2. tura çıksa da 2. tur rövanş maçında hayranı olduğu guardiola’nın manchester city’sine 7-0 yenilince tedesco ile yollar ayrıldı. tek sebep tabii ki bu değil. 7-0’lık maça gelene kadar oynadığı son 6 resmi maçta galibiyet yüzü göremeyen, tanınmaz bir schalke 04 vardı.

    schalke'den ayrılıp rusya'ya spartak moskova takımına gitti. belki de farklı bir kültürde çalışmak istedi belki yeni bir dil. ilk sezonu küme düşme hattından aldığı takımı ligde 7. yaptı. 2. sezon gayet iyi performans verip ve şampiyonluk yarışında devam ederken sezon sonu ayrılacağını duyurdu. covid 19 sebepleri ve ailesinden ayrı kalması artık bu maceranın devam etmeyeceğine onu inandırmıştı.

    şimdi yine domino etkisi olan nagelsmann sonrası (jesse marsch'nin kısa macerasının ardından) rb leipzig takımını devraldı ve kısa sürede harika bir ivme yakaladı. oyunculara dokunuşlarıyla üst düzey performans almaya başladı ve leipzig' de oldukça iyi bir puan ortalaması tutturdu. leipzig eğer yıldızlarını tutabilirse ki kararlı görünüyor, birkaç eklemeyle ve istikrarla bayern'in hegemonyasını uzun zaman sonra kıran takım olabilir. en azından 2-3 sene içerisinde bir şampiyonluk ve şampiyonlar ligi yarı final-final bekliyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın