• 299
    şahsen kafayı en çok taktığım konulardan biridir. hatta ilk çaylak entry'mi daha 2019 eylül'ünde duran top problemlerimiz hakkında yazmıştım (bkz: #2766387), o günden sonra da duran top kullanımımıza ve duran top savunmamıza hep çok dikkat etmiş, bu mecrada birçok defa bu konuda yazmış, hücum duran toplarındaki korkunç performansımızı eleştirmiş ve istikrarlı şekilde harika duran top savunması yapmamızı övmüştüm.

    fatih terim'in görevden ayrılışı sonrası sayın domenec torrent ve ekibi geldiğinde takımın oyunun neredeyse her noktasında geriye gideceğini düşünmüş biri olarak duran top konusunda ileriye gideceğimizi düşünmüştüm.

    ancak domenec torrent'in bizdeki ilk 3 ayı duran toplar konusundaki bu düşüncemde yanılmış olduğumu gösterdi. hücum duran toplarında beklediğim ölçüde gelişim gösterdik (oyuncu profilimiz bu gelişimimizi ziyadesiyle kısıtlıyor) ancak dördüncü fatih terim dönemi'nde çok kısa dönemler harici istikrarlı bir şekilde harika yaptığımız duran top savunmamız özellikle son 5 haftalık süreçte korkunç bir çöküşe geçti.

    son 5 haftadaki maçlarımızı teker teker incelediğimizde;

    1- 5 mart 2022 konyaspor galatasaray maçı: kornerden gol yedik ve yediğimiz gol dışında da bir tane pozisyon verdik (golü yemeden hemen önce).

    2- 10 mart 2022 barcelona galatasaray maçı: paslaşarak kullanılan kornerde sergio busquets'in kafa vuruşunu inaki pena son anda çıkardı.

    3- 14 mart 2022 galatasaray beşiktaş maçı: kornerden 1 tane net pozisyon verdik (çizgiden çıkardık), 1 tane de yarım şans verdik ve inaki pena bloke etti.

    4- 17 mart 2022 galatasaray barcelona maçı: duran toplardan pek şans vermedik.

    5- 20 mart 2022 gaziantep fk galatasaray maçı: duran toptan beraberlik golünü yedik.

    6- 2 nisan 2022 galatasaray fatih karagümrük maçı: duran toptan %100 pozisyon verdik ve pozisyon penaltıyla sonuçlandı (allah'tan fernando muslera penaltıyı kurtardı).

    7- 10 nisan 2022 fenerbahçe galatasaray maçı: ikinci yarının başında kornerde ön direkte altıpas civarında bomboş kafayı vurdurduk, şanslıydık ki kafa vuruşu auta gitti.

    domenec torrent döneminin ilk haftalarında da duran toplardan pozisyonlar verdik (mesela 20 ocak 2022 galatasaray kasımpaşa maçı'nda yediğimiz ilk gol ve 23 ocak 2022 galatasaray trabzonspor maçı'nda ahmetcan kaplan'ın 63. dakikada kaçırdığı %100'lük gol pozisyonu). onları dahil etmememin sebebi yukarıda saydığım 7 maçta olduğu gibi benzer pozisyonları üst üste her maç yaşanma durumu olmaması.

    burada beni en çok rahatsız eden nokta şu. bence bir teknik direktör geldiği takımın eksilerini ve artılarını analiz etmeli, sıfırdan kendi yapısını kurmaya çalışmadan eksik olan yönler üzerine yoğunlaşmalı. galatasaray futbol takımı gibi süper lig 2018-2019 sezonu'nun başından beri çok kısa dönemler haricinde istikrarlı bir şekilde harika duran top savunması yapan bir takımın teknik ekip değişikliğiyle 2 ay içinde duran toplarda korkulu rüya yaşar hale gelmesi (tam olarak aynı durum akan oyundaki kenar ortalarında da geçerli ama o bu entry'nin konusu değil).

    muhabir olsaydım sayın domenec torrent'e soracağım ilk soru duran top savunmamızın çöküşü olurdu. fatih terim döneminde duran topları çok oyuncuyla savunduğumuz için kontra atak şanslarımız azalıyordu ve özellike kornerlerde merkezde kümelenmemiz nedeniyle bazen yay çevresinde ve arka direkte boşluklar bırakabiliyor ve bu boşluklar yüzünden pozisyonlar verebiliyorduk. örneğin 3 nisan 2021 hatayspor galatasaray maçı'nda yediğimiz ilk gol (yay çevresinde unutulan oyuncu), 22 eylül 2021 kayserispor galatasaray maçı'nda yediğimiz ilk gol (yayın içinde unutulan oyuncu), 30 eylül 2021 marsilya galatasaray maçı'nda william saliba'nın direkten dönen topu (arka direkte yaşanılan zafiyet), 25 aralık 2021 galatasaray antalyaspor maçı'nın ikinci yarısının hemen başında antalyaspor'un direkten dönen topu (yayın içinde unutulan oyuncu) vs.

    ancak toplamda çok daha az pozisyon veriyorduk; bunu da boy ortalaması çok yüksek olmayan (hatta bazen ortalamanın altında kalan) ve hiçbir zaman çok iyi kafacılara sahip olmamış bir takım olarak başarıyorduk.

    duran top konusu domenec torrent'in gelecek sezon takımın başında kalabilip kalamayacağını ve gelecek sezon takımın başında kalırsa başarılı olup olamayacağını ciddi şekilde etkileyecek bir konu. hücum duran toplarını iyi kullanamamız geçmiş yıllarda nasıl bizi aşağı çektiyse duran topları savunamamamız da aynı şekilde aşağı çekecektir, şampiyonluk yolunda önümüzde çok ciddi bir engel teşkil edecektir.

    bu yüzdendir ki domenec torrent bu takımı başarıya ulaştırmak istiyorsa ivedilikle duran top antrenörümüz jordi guerrero costa ile konuşmalı ve birlikte karar almalı, bu karar sonucunda da fatih terim dönemindeki duran top savunmamıza dönmeliyiz. sayın domenec torrent yardımcısı jordi guerrero costa'yı 2 mart 2022 tarihinde "o da birinci ligde en iyi duran top uzmanlarından bir tanesi ispanya’da" diyerek taltif etti. domenec torrent'in bu söylemine güvenmekle beraber uzmanlığın kötü giden şeyleri iyileştirmek kadar iyi giden şeyleri bozmamayı da kapsadığı düşüncesindeyim. sayın jordi guerrero costa'nın da bu konudaki hatasından dönmesini ve eskisi gibi duran top savunması konusunda elit bir takım olmamızı dilemekteyim.

    not: entry'e dahil olan duran top pozisyonları direkt kaleye vurulan duran topları içermemekte, sadece orta kesilen pozisyonları içermektedir.

    domenec torrent'in jordi guerrero costa'yı taltif ettiği konuşmanın tamamına şu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.galatasaray.org/...ozel-bir-kulup/50525
App Store'dan indirin Google Play'den alın