resim
Domènec Torrent Font
Görev:Teknik Direktör
Takım:San Luis
Yaş:61
Uyruk:İspanya
  • 2109
    futbolda teknik direktörün işini nasıl yaptığına yönelik en görünür şeyler genel olarak ilk 11 seçimleri, oyuncu değişiklikleri ve genel taktik anlayışları. ama esasında bir teknik direktörün işini nasıl yaptığıyla ilgili olarak biz sıradan taraftarların ve medya mensupların görmediği çok büyük bir alan var. örneğin bir teknik direktörün nasıl liderlik ettiği, oyuncularla iletişiminin nasıl olduğu, antrenman metotları gibi bir sürü kör nokta söz konusu. ve tüm bu kör noktalar aslında teknik direktörlüğün çok daha büyük bir kısmını kapsıyor. biz taraftarlar ve medya mensupları bu unsurlara doğrudan şahit olamadığımızdan sadece kulaktan dolma duyumlar ve tahminler ile yetiniyoruz. yani özet olarak demek istediğim şu: bizler aslında bir teknik direktörün yaptığı işin çok küçük bir kısmını görüyoruz ve en önemli noktalar hakkında bir bilgimiz yok.

    böyle bir girizgah yaptım çünkü torrent'in neden ve nasıl başarısız olduğuyla ilgili olarak öncelikle bunların bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. teknik direktörlüğü kabaca iki faktöre indirgeyebiliriz: teknik unsurlar ve liderlikle ilgili unsurlar. nagelsmann gibi nice teknik direktör liderlik ve sosyal beceriler gibi faktörlerin başarı için teknik unsurlardan daha önemli olduğunu vurguladığını biliyoruz. buraya eklemedim ancak bununla ilgili çeşitli röportajlar var, basit bir aramayla ulaşılabilir. torrent bize çok uzak bir kültürde yetişmiş, bambaşka bir futbol iklimine şahit olmuş, dilimizi bilmeyen yabancı bir adam. bize bu kadar yabancı olan bir adamın, teknik direktörlüğün gerektirdiği liderlik ve sosyal becerilerle ilgili unsurlar konusunda etkin bir şekilde çalışması maalesef mümkün değil. torrent dünyanın en iyi antrenman metotlarını da uygulasa en iyi 11'i de çıkarsa en doğru değişiklikleri de yapsa başarı şansı çok düşük. çünkü az önce de bahsettiğim gibi tamamen farklı bir kültür ve dilden gelmesi sebebiyle liderlik ve sosyal beceriler ile ilgili unsurları tam bir kapasiteyle yürütmesi imkansız.

    kaldı ki biz torrent'i ilk 11 tercihleri, oyuncu değişiklikleri ve genel taktik anlayışı gibi görünür noktalarıyla eleştiriyoruz. aldığı eleştirilerin bir çoğunu da gerçekten hak ediyor. kör noktada neler yaptığı konusunda da hiçbir fikrimiz yok ancak takımın genel gidişine bakıldığında bizim görmediğimiz noktalarda da başarılı olmadığı kesin. torrent'in neden başarısız olduğuyla ilgili yapılacak tespitlerin önemli olduğuna inanıyorum. torrent hem teknik meselelerde doğru kararlar alamadığı için hem de liderlik ve sosyal beceriler gibi kör noktadaki unsurları iyi yürütemediği için başarısızdır. ülkemize gelen çoğu teknik direktörün de başarısız olma sebebi torrent'le aynıdır. yabancı teknik adamlar, teknik meselelerde ne kadar kusursuz olurlarsa olsunlar liderlik ve sosyal beceriler gibi konularda kültüre ve futbol iklimine yabancı olmanın etkisiyle başarısız olmaktadırlar. bir ülkenin başbakanının ülkenin kültürünü ve dilini bilmediğini hayal edin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın