• 112
    kaldırılmasını doğru bulduğum kuraldır.

    en basitinden 10 mart 2022 barcelona galatasaray maçı 0-0 bitti. eğer deplasman golü kuralı olsaydı, 17 mart 2022 galatasaray barcelona maçında barça 1-0 öne geçtiği zaman, bizim tur atlamak için 2 gol bulmamız gerekiyordu. yine aynı şekilde o maçın uzama ihtimali yoktu. varsayımımızdan devam edelim; barça evimizde 1-0 öne geçti demiştik. bizde tur atlamak için risk alacaktık ve geride çok daha fazla boşluk verecektik. bu durumda da 2. golü yediğin anda maç direkt olarak elinden kayıyor. şimdi ise 1 gol yediğin zaman, akıllı bir şekilde bastırıp 1 gol attığında maçı uzatmaya götürebiliyorsun. 2-0 öne geçseler bile, 3 gol bulmak yerine 2 gol bularak maçı uzatmaya götürme ihtimalin oluyor. psikolojik olarak da 2 gol atmak her zaman 3 gol atmaktan çok daha kolay gelir çünkü skoru 2-1'e getirdiğin anda 1 gol atmanın maçı uzatmaya götürmenin verdiği psikolojiyle, 2 gol atıp turu anca geçmenin verdiği tedirginlik aynı değildir.

    aynı şeyi 2013 yılındaki real madrid maçı içinde söyleyebiliriz. 3 nisan 2013 real madrid galatasaray maçında 3-0 yenildik ve rövanşta* 72. dakikaya 3-1 önde girdik. eğer deplasman golü kuralı olmasaydı, uzatmalarla birlikte kalan 23-24 dakikada 1 gol atmak çok daha olasıydı. daha doğrusu psikolojiyle alakalı bir şey, çünkü biz nasıl ki drogba'nın ofsayttan attığı golden sonra "o golü verseydi, 5. golü de kesin atardık." diyorsak, 3-1'den sonra da çok daha fazla gaza gelir ve bir ihtimal 4. golü bulup uzatmalarda işi bitirebilirdik. ama 2 gol daha atmanın verdiği tedirginlikle arkada çok boşluk verdik ve maçta 3-2 bitti.

    neyse, dediğim gibi bence kaldırılması doğru bir karar. her ne kadar kontrollü bir oyuna geçiş olsa da, en azından saçma sapan matematik yapmıyorsun.*
App Store'dan indirin Google Play'den alın