resim
Ali Sami Yen
Görev:Kurucu Başkan
Doğum:20.05.1886
Ölüm:29.07.1951 (65)
Uyruk:Türkiye
  • 51
    tarihçi ruşen eşref ünaydın 1957'de yazdığı "galatasaray ve futbol" adlı kitabında;

    ------alıntı--------

    "yabancı kulüplerle türk kulübü olarak ilk karşılaşma çığırını açma cesareti ve şerefi de galatasaray'ındır. (sarı lacivert parçalı forma'nın uğursuz geldiği için atılması üzerine) galatasaray hala bugüne kadar üzerinde taşıyıp bir çok zafere ulaştırmış olduğu sarı kırmızı rengi de ilk birinci olacağı yıl istanbul'u ziyarete gelmiş olan akdeniz ingiliz filosundan barham'a karşı oynadığı maçta giydi. bu maçın arifesinde ali sami, asım tevfik ve kaptan emin bülent'in şişman yanko ananiyadi'nin bahçekapı'daki mağazasından seçtikleri iki renk kumaştan o pazar gününe hemen yeni gömlekler yetiştirmek gerekiyordu."

    -------alıntı-------

    diyor.

    kendisine mal edilen "turuncudan iz taşıyan tok bir sarı ve vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı" sözünün veya bu sözün içinde geçtiği iddia edilen "ellinci yıl" kitabını merak etmekteyim.

    elde bulunan tek kaynak:
    (bkz: galatasaray terbiye-i bedeniye kulübü ihsaiyet defteri) dir. yukarıda sözü geçen pasajdan ve kaynağı olarak adlandırılan "ellinci yıl" kitabından birbirinden kopya edilmiş web sitelerinde sık sık rastlıyoruz.

    eğer bu söz doğru ise kaynağına neden ulaşamıyoruz acaba..
App Store'dan indirin Google Play'den alın