• 460
    17 şubat 2022 akşamı türkiye adına çok kritik maçlara sahne olacak puan türüdür.

    15 - türkiye 26.900
    16 - yunanistan 26.700
    17 - hırvatistan 26.650
    18 - danimarka 26.575
    19 - çekya 26.400

    bu seneyi 15. sırada bitirmemiz çok önemli. çünkü 15. sıra şampiyonlar ligine 2 takım gönderen ve ayrıca avrupa ligine takım gönderen son basamak. 16. olduğumuz takdirde önümüzde ki sezonun şampiyonu şampiyonlar ligi ön elemesi oynayacak. ayrıca 3 takımımız da uefa konferans ligine katılacak. toplam 4 takım ve 3 tanesi konferans ligi…

    peki bu akşam bizim için neden önemli ? çünkü yukarıda saydığım ülkelerin bütün takımları bu akşam maça çıkacak ve hatta bazı ülkeler kendi arasında oynayacak.

    öncelikle puan sisteminden başlayalım. şampiyonlar ligi, avrupa ligi veya konferans ligi hangi turnuva olursa olsun galibiyete 2.000, beraberliğe 1.000 puan veriliyor. şampiyonlar ligi ve avrupa liginin ekstrası ise bazı turları geçince verilen bonus puanlar. örneğin galatasaray uefa avrupa ligi grubunu lider tamamladığı için 5.000 bonus puanı hanesine yazdırdı. bu alınan puanlar kulüplerin puanlarına eklenirken, ülke puanına ise o sezon ülkenin kaç takımı mücadele ediyorsa o sayıya bölünüp ülke puanına ekleniyor. yani mesela bu akşam fenerbahçe galibiyet alırsa kendi hanesine 2.000 puan ekleyecek. ülke puanına ise bu sezon 5 takım gönderdiğimiz için 2.000/5 formülünden 400 puan eklenecek.

    peki yukarıda dip dibe duran ülkelerin durumlarına bakalım. türkiye, danimarka ve çekya avrupa kupalarına 5 takım gönderdi. galibiyet başına 400, beraberlik başına 200 puan eklenecek. yunanistan ve hırvatistan ise avrupa kupalarına 4 takım gönderdi. galibiyet başına 500, beraberlik başına 250 puan eklenecek. bu ülkelerin hiçbir takımı şampiyonlar liginde mücadele etmiyor. yani bütün maçları perşembe günü oynanacak avrupa ligi ve konferans liginde olacak. geriye kalan takımları ve oynayacakları rakipleri ise şu şekilde;

    türkiye
    galatasaray - uefa avrupa ligi son 16
    fenerbahçe - uefa konferans ligi son 32 (slavia prag)

    yunanistan
    olympiakos - uefa avrupa ligi son 32 (atalanta)
    paok - uefa konferans ligi son 32 (midtjylland)

    hırvatistan
    dinamo zagreb - uefa avrupa ligi son 32 (sevilla)

    danimarka
    kopenhag - uefa konferans ligi son 16
    midtjylland - uefa konferans ligi son 32 (paok)
    randers - uefa konferans ligi son 32 (leicester city)

    çekya
    sparta prag - uefa konferans ligi son 32 (partizan)
    slavia prag - uefa konferans ligi son 32 (fenerbahçe)

    şu anda 15. sırada olduğumuza bakmayın. akşam fenerbahçe slavia prag’a yenilirse kendimizi bir anda 19. sırada bulabiliriz. genel olarak maçlara baktığımızda olympiakos, dinamo zagreb ve randers çok zor kuralar çekti. elenme ihtimalleri yüksek. onun dışında paok ve midtjjland birbirleri ile oynuyor. oradan da bir takım elenecek. fenerbahçe de slavia prag’ı eleyebilirse rakibimiz olan 8 takımın 5’i bir anda elenebilir. ve önümüzde ki turlara rahat gidebiliriz. ama eğer slavia prag turu geçerse çekya 2 konferans ligi takımı çok rahat önümüzde bitirebilir.

    galatasaray bu sezon türkiye’nin topladığı puanların yüzde ellisinden fazlasını topladı. ama açıkcası bu saatten sonra fazla puan toplayabileceğini düşünmüyorum. belki bir beraberlik alarak 200 puan ekleriz. iş artık fenerbahçe’ye kaldı. önce slavia prag’ı sonra da çeyrek finali zorlaması lazım. yoksa ülke puanı olarak türkiye sezonu berbat bir noktada bitirebilir.

    not : 17 şubat 2022 günü oynanacak maçların başlangıç saatleri şu şekilde;

    uefa avrupa ligi
    atalanta - olympiakos 23.00
    sevilla - dinamo zagreb 23.00

    uefa konferans ligi
    fenerbahçe - slavia prag 20.45
    midtjylland - paok 20.45
    leicester city - randers 23.00
    sparta prag - partizan 23.00
App Store'dan indirin Google Play'den alın