• 795
    günümüzde dünya futbolunun en önemli markası - takımıdır. aksi iddia edilemez.

    barcelona'nın milyar euro'luk borcu, real madrid'in eski günlerinden uzakta olması, united'ın sir alex ferguson sonrası halen toparlayamaması, psg'nin tek takımlı bir ligde olması ve buna rağmen lille gibi bir takıma şampiyonluk bile verebilmesi, bayern'in yeni teknik adamı ile zamana ihtiyacı olması city'nin özellikle son bir kaç yıllık dominasyonunun önemini ortaya koymaktadır.

    şimdi siz "city'nin tarihi yok" derken "tarihinde kazandığı kupa yok" demek istiyorsanız, haklısınız ancak bunu chelsea için de söylemezseniz siz sadece arapların kulüp alıp başarılı olmasına karşısınız demektir, rus yapınca bunu bir problem teşkil etmiyor.

    bakın, chelsea'nin roman öncesi başarıları:

    1 x lig şampiyonluğu (1955)
    2 x kupa galipleri kupası (1971 - 1998)
    3 x fa cup (1970 - 1997 - 2000)
    2 x lig kupası (1965 - 1998)
    1 x uefa süper kupası (1998)
    2 x community shield (1955 - 2000)

    toplamda chelsea'nin rus yatırımcısı gelmeden kazandığı kupa sayısı 11.
    kaynak: https://www.chelseafc.com/...story/trophy-cabinet

    manchester city'ye bakalım:

    2 x lig şampiyonluğu (1937 - 1968)
    4 x fa cup (1904 - 1934 - 1956 - 1969)
    2 x lig kupası (1970 - 1976)
    3 x community shield (1938 - 1969 - 1973)
    1 x kupa galipleri kupası (1970)

    city'nin arap yatırımcısı gelmeden kazandığı kupa sayısı 12.
    kaynak: https://www.mancity.com/...chester-city-history

    ayrıca city'nin yaptığı yatırım dünyanın en üst düzey ligi olan premier lig'de karşılık alıyor. insanlar eleştirirken "tarihi yok" diyor, tarihten kasıt ne burada onu tam bilmiyorum ama sizce büyük takım illa ki geçmişinde çatır çatır vurup dağıtıp herkesi yene yene sürekli şampiyon olmuş takımsa, dünyada büyük takım yok. barcelona'nın, real madrid'in hatta bayern'in almanya'da bile zaman zaman kötü olduğu, başarısız olduğu zamanları vardır. elbette küme düşmek, şampiyon olamama başarısızlığından büyüktür ancak başarı odaklı bakacaksak geçmişinde de chelsea'den büyük bir kulüpten bahsediyoruz, yapılan yatırımlar sonrasında da chelsea'den büyük bir kulüpten bahsediyoruz mesela burada. ayrıca "big six" dediğiniz oluşumun içerisinde tottenham'ın sayılıp da city'ye "orada olmayı hak etmeyen tek kulüp" denmesi ciddi anlamda abesle iştigaldir.

    aslen bir united taraftarıyımdır ingiltere'de, ama kabul etmek lazım son 5 yılda, hatta 10 yılda premier lig'deki en büyük takım çaresiz bir şekilde city, yerine başarı olarak kimseyi koyamazsınız. klopp ile liverpool şampiyon olduğunda çok umutlanmıştım, belki bir rekabet sunabilirler diye ama city'nin harcayabileceği kaynakların üzerine bir de pep guardiola faktörünü eklediğimizde maalesef ki rekabet sonlanıyor.

    ki büyük takım olmak da böyle bir şeydir. rekabeti kaldırıp bir kenara atar, domine edersiniz. city'nin yaptığı tam olarak bu.

    edit: chelsea'nin lig şampiyonluğuna 1955 yerine 2005'i almışım, düzeltildi. uyarı için brightvisit'e teşekkürler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın