resim
Berkan İsmail Kutlu
Takım:Galatasaray
Mevki:Merkez Orta Saha
Yaş:26
Boy:1.86
Uyruk:Türkiye
  • 834
    çağlar ingiltere’ye ilk gittiğinde oynamıyor diye çöp denilen, daha bu sene başı merih’e kazma, vasat çekilen, hakan çalhanoğlu yerine talisca’nın tercih edildiği ülkede önce övülüp, sonra yerin dinine sokulması normal olan oyuncu.

    berkan’ın kariyerini iki şey belirleyecek,

    1- oynayacağı sistem; berkan alanya’da oynarken
    salih, siopis, bakasetas ile beraber oynadı çoğunlukla. bu berkan’ı defanstan topla çıkma, 6 numara pozisyonu alma, oyun kurma ya da skor üretme gibi zorlayacak işlevlerden kurtardı. berkan bu oyuncuların eksiği olan presi, top kapmayı, tempoyu, hamallığı kapatıyordu. alanya da dikine oyun oynadığı için az topla buluşuyordu.
    ama biz de tam tersi bir duruma denk geldi. takımın ne regista’sı var ne 6 numarası ne de 10 numarası. dikine değil, pozisyon oyunu oynuyor. bu da berkan’ı zorluyor. tam tersi bir örneği 2 sene önce seri-nzonzi’de yaşamıştık. nzonzi seri ile oynayamamıştı. ama ömer bayram o sezon sol içte çok iyi performans vermişti çünkü hamallığı yapabiliyordu.

    kastım illa alanya’daki formatta oynaması değil, uygun formatta oynaması. mesela, pulgar ile halil arasında hamal 8 olabilir, ya da sert maçlarda pulgar-cicaldau önünde baskı yapacak 10 numara ki alanya’da oynadı bir dönem.

    2- oyuncunun gelişimi: türkiye’de atlanan şeylerden biri de oyuncuların gelişimi. biz oyuncuların geldikleri gibi üst seviyeye çıkmalarını istiyoruz, eksiklerinin nasıl giderebilecekleri üzerinde durmuyoruz. genç kadro kurulurken en büyük eleştirim buydu, oyuncuların gelişimi için bir ekibimiz yok. böyle olunca teknik ekibin eğildiği birkaç isim hariç iş kişisel isteğe, çalışmaya kalıyor. berkan’ın sağ ayağını nasıl kullanacağı, emre akbaba’nın nasıl top sağlayacağı ya da halil’in nasıl çapraz koşu yapacağınıza veya taylan’a çevre kontrolünü öğretmek gerekiyor bazen.

    berkan için de bu gelişim süreci geçerli. maalesef kulüpte böyle bir yapı yok ve iş berkan’ın elinde. mental olarak çok zorlandığı belli. berkan, 10 numaradan devşirme bir oyuncu ve aslında ayakları kötü değil. ama o güven bir kere kaybolunca iş gerileyebiliyor. berkan da o sınırda. önce o gerilemeyi durduracak, baskıyla baş edecek. sonra eksiklerini gidermek için çalışacak.

    işin nihayetinde berkan ya da başka futbolcu için baştan asmaya kesmeye gerek yok. burada hepimiz yunus akgün’den bir şey olmaz diyorduk, şimdi geri dönsün diye bakıyoruz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın