• 1
    artık yapacağımız transferlerde en önemli olay olmalıdır ve satışlarımızda da turşusunu kurmamız engel olacak şey budur. türkçesi yatırım getirisi. kısacası bir zaman dilimi içerisinde kâr ve harcanan maliyetin birbirine oranıdır.

    şimdi sıcağı sıcağına, bazı dostlar ile de konuşurken yazmak istedim;
    gedson carvalho fernandes;
    bonservis 6
    yıllık maaş 1.6 (iki yıl kaldı diyelim, 3.2 vergi hariç. o kadar uğraşmadım)
    sonraki satış %50.

    tahminler;
    20 milyona satış. roi(return on investment)= 0.8 milyon euro.
    25 milyon euro satış. roi= 3.3 milyon euro.
    30 milyona satış. roi= 5.8 milyon euro.

    yani gördüğümüz üzere ekonomik olarak mantıklı bir tarafı yok çünkü bu ülkeden 20 milyon üstüne satış yüzde 2 falan ihtimal.
    bu mantık ile ben türkiye yüzlerce daha iyi transfer sayabilirim. yani kendisini alacak takımın alanyaspor'un berkan kutlu'dan yaptığı kârı yapması için 27 milyon euroya satması lazım.

    peki paralel evrende biz seneye alexandru cicaldau'yu 8'e satsak ne olur? gedson'un 20 milyona satılması ile aynı roi oluşur.

    gördüğünüz üzere futbolcuyu kaç paraya sattığınız değil bu return on investment önemlidir.
    misal gedson'dan en basit muhammed kerem aktürkoğlu roi'si yapmak için (diyelim kerem 10'a gitti), kendisini 40 milyon euroya satmak gerekiyor.

    umarım ileride bir oyuncu alırken ya da satarken göz önünde bulundururuz.

    edit: arkadaşlar vallaha gedson konusu sıcakken yazdım yoksa mevcut yönetimi savunmak için değil. tabiki her futbolcu kâr için değil ama şu noktada çoğu futbolcu bunun için olmalı. benfica'da iki senedir deli taklidi yapan adamın iyi teklifte "oynamiyorum ben" demeyeceğine kimse garanti veremez. haliyle adamın "kanım siyah beyaz akar" demeyip parasına bakması olası.
    bana gedson yüzde 50 ile geliyor deseler ben istemezdim. çünkü başarı gelirleri o kadar düştü ki tek sağlam gelir transferden artık. haliyle bize kâr getirecek adam başarıdan önemli (bana göre). benim amacım finansal başarı, çünkü sportif başarıyı finansala dökmeyince ünal aysal başkan dönemi gibi borçlar katlanmış şekilde teslim ediyorsun.
    yoksa gedson transferi iletişim ve kitle yönetimi açısından faciadır. bunda hem fikiriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın