• 34
    25 aralık 2021 galatasaray antalyaspor maçında yapıyor olduğumuz şeydi. hiçbir etkinliğimiz yoktu. ancak işin cilvesi golün açması gereken geçiş oyununu ilk yarı biterken herhalde yaşanan konsantrasyon düşmesinin sebebiyle antalyaspor oluşturdu. bulduğumuz ilk geçiş oyununda golü bulduk. takım kurulduğundan ve az buz ne olduğunu gördüğümüzden beri yazıyorum bu takım harika geçiş oynar diye. bugün de önceki maçlara göre nispeten erken gelen gol antalya'nın öne daha çok açılmasına ve kaptığımız her topun hızlı geçişlerle tehlike olmasına neden oldu. attığımız 2 golde ortada net bir set yokken gerçekleşti. takıma baktığımızda mohammed net bir güçlü modern santrafor örneği. eskisi gibi ağır pivotların modern futbolda pek yeri yok. bana dzyuba demeyin. sadece türk liginde az buz işe yarayan bir yaklaşım bu ve biz türk ligine göre iş yapacaksak referans noktamızı yanlış yere koyarız. halil'e baktığımızda nereden baksan geçiş forveti. pas atabilmesi, oyunu açabilmesi, topla driblinginin iyi olması çok net bu oyun için. feghouli bence topun olmadığı yerde hiç emek vermese de açılan alanları en azından hücumda değerledirebilen bir oyuncu ki yerine oynayabilecek morutan da tam olarak bu işleri yapabilecek profilde. yedekteki barış alper'in şu an yapabildiği tek şey açık alan oyunu zaten. kerem'e değinmek bile istemiyorum. kendisi hücumumuzdaki en komple oyunculardan birisi. her şeyi yapabiliyor ancak geçiş oyunu en çok parladığı yer.

    avrupa'da maç 0 0'ken bile geçiş oyunu oynayabildiğimizden hep bir tehdit oluşturma ihtimalimiz var oldu. çünkü kimse seti çekip arkada beklemiyordu. ligde ise erken atamadığımız goller, ilk yarıların tembel oynanması sonucu anadolu kulüpleri ciddi set çektiler ve bizim set oyununda oluşturabileceğimiz tek şey mohammed'in kafa vuruşları olabilmekte. çünkü orta sahada gedson gibi bir delicimiz yok. ancak berkan gibi tekniği kötü olsa da top kapma becerisi cok iyi olan ve rakibi dengesiz yakalayabileceğimiz geçişlere ön ayak olabilecek bir ortasahamız var. biz ona oyun kurdurtmaya çalışıyoruz. sete dönünce ister istemez pas yapması gerekiyor ki bu da berkan'dan istemememiz gereken bir şey. kante'nin temel oyun kurucu oynadığı gördünüz mü? 25 aralık 2021 galatasaray antalyaspor maçında ilk yarıda gole kadar etkisiz oluşumuzun bir sebebi de buydu. ne zaman ki gol geldi ve geçiş oyununda halil ve keremle çıkmaya başladık takım akmaya başladı.

    ortasahadan berkan'ı konuştuktan sonra stoperlere gelirsem eğer, tamam nelsson ve marcao ayaklarına hakim iyi stoperler. ancak bu sadece pas oyununda oynayacakları anlamına gelmiyor. her maç arkada pas yaparken dakikalar kaybediyoruz. oysa özellikle marcao geçiş oyununu oluşturma ve kaçan oyuncuyu görme konusunda bayağı becerikli bir adam. ama biz bu zamana kadar kendisi sadece topu orta sahaya kadar getirip set oyununa dönmeye başlayan hücum hattına topu ilerletmek için kullandık. oysa arkaya yapılacak koşuları görebilecek ortasahada yaptığı presle kaptığı toplarla hücumu başlatabilecek bir oyuncu. pasör stoper demek pas oyunu demek değildir. guardiola'nın ble sürekli koşturarak yeri gelince hızlı kontralarla oynattığı bir dünyada bu kadar bayağı yaklaşmak futbol için çok yanlış.

    bu kadar şey yazdım peki biz bunu nasıl başarabiliriz? halil ve kerem sahadayken geçiş oyunu zaten evrenin genişlemesi gibi doğal bir şekilde oluşuyor. tepkimenin dengesi geçişe kayıyor. ancak ne zaman ki ilk yarıları çöpe atıyoruz ve dakika 60'a önde giremiyoruz tüm bu potansiyel yok oluyor. 21 ekim 2021 lokomotif moskova galatasaray maçını hatırlayalım o maçta loko yerine bugünkü antalya olsa dakika 80'de kapanmaya başlamış olacak ve biz topu kazanıp ani paslarla kerem'i karşı karşıya bırakamayacaktık. muhtemelen topu kapamazdık bile çünkü o dakikada top bizde olurdu ve biz de iğrenç bir seti ortalarla yıkmaya çalışırdık. ancak ne orta açabilen ne de muhammed dışında kafa vurabilen bir takımımız var. topu taca atmak kornere atmaktan daha tehlikeli bize karşı.

    kısaca özetlemek gerekirse:
    -erken gol
    -gol gelene kadar maçın her anını dakika 90 gibi oynamak.
    -kalanı kendi akacak zaten.
App Store'dan indirin Google Play'den alın