• 10
    galatasaray'ın şiarı. çok uzun zamandır kültürü. 15 aralık 2021 günü rezan epözdemir'in istifasıyla beraber tekrar gündeme gelen söz öbeği.

    bu sözün doğruluğunu, geçerliliğini tartışmadan evvel devrin ne devri olduğuna bakmak gerekir. bana kalırsa -mikro düzeydeki komünitelerde de dahil olmak üzere- artık herhangi bir geçerliliği yok bu sözün. bu söz 20. yüzyıl için çok doğru bir iletişim modeliydi çünkü markanızı ne olursa olsun güçlü ve bütün göstermeye yarıyordu. ancak 21. yüzyılın ilk çeyreğinin sonlarına geldiğimizde geçerliliğinin kalmadığını görüyoruz. bundan 3 sene falan önce burada post-truth'un ne olabileceğini sadece bir yönünden detaylıca anlatmıştım tekrar o tartışmalara girmeye niyetim yok ama bilgi çağında yaşıyoruz. z kuşağının karakteristik özelliklerinden sayılan ve aslında genç y kuşağında da sıkça görülen davranış bilgiye ulaşma isteği ve hızı. içinde bulunduğumuz çağa adını veren de zaten bu, bilginin çok çabuk üretilmesi, söylem olarak kullanılması ve tüketilmesi. böyle bir devirde; her an, her saniye yeni bilginin üretildiği bir dönemde herhangi bir bilgiyi saklamak mümkün değil. saklamanın tek yolu o bilginin, o verinin hiç üretilmemesinden geçiyor.

    burada veri de rezan beyin istifası. o istifa gerçekleştiği an bilgi açığa çıkıyor ve yayılmaya başlıyor. bunu saklayamazsınız, imkanı yok. yapabileceğiniz tek şey yanlış bir bilgiye dönüşmemesi ve bunun için de o bilgi henüz kullanıma girmeden ya da henüz kullanıma girmişken resmi ağızdan doğruları vermek. çünkü post-truth dönemi bize gösterdi ki ilk konuşan doğruyu belirler. ilk konuşma fırsatını yanlı ve düşmanca tavırlar sergileyen medyaya veremezsiniz. bu örnek olaydaki iki taraf; burak elmas ve rezan epözdemir en kısa sürede doğru bilgiyi kamuya açmakla yükümlüdür. eğer bunu gizlemeye kalkarsanız son birkaç yılın popüler söylemi "algı operasyonları"na malzeme vermiş olursunuz. kimse rezan epözdemir'in istifasını ondan öğrenmedi, o açıklamadan saatler önce zaten sosyal medyaya düşmüştü haberler. eğer konuşmasaydı olaylar "burak elmas rezan'ı evire çevire dövmüş" şeklinde bile evrilebilirdi. işte bunun önüne geçmek o bilgiyi açıklamaktan geçiyor.

    ne anlatmaya çalıştığımı ne kadar anlatabildim bilmiyorum ancak tıpkı galatasaray gibi milyon euro'larla değeri ölçülen şirketlerin herhangi bir skandaldaki hareketlerini inceleyin. açığa çıkana kadar evet, gizlemeye çalışıyorlar. ancak açığa çıktıktan sonra anında bütün bilgileri paylaşıyorlar. çünkü sen paylaşmazsan başkası yalanlarla süsleyip o bilgiyi yanlış bir şekilde yaydığında zararın daha büyük olacaktır.

    bu girdiyi yazarken rezan beyin yaptığının yanlış olmadığını söylüyorum kendi şahsım adına. ama bunu söylerken üslubuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadığımı, sadece bilgiyi saklamamasını doğru bulduğumu da eklemek isterim.

    saygı ve sevgilerimle.
App Store'dan indirin Google Play'den alın