• 274
    çok büyük bir insan. bugün f1 pilotu olmasaydı eminim adı duyulmasa dahi çok önemli işler yapacak birisi olurdu. bugün arkasında çok büyük bir destek ordusu varken bunu çoğu zaman olumlu şeyler için kullandı. öncelikle bunun için kendisine çok teşekkür ediyorum. suudi arabistan yarışından sonra şampiyonluk puanları eşitlendiğinde podyum da durmayan verstappen'e karşı bence elinden alınan bir şampiyonluk yarışında hem kendisi hem de babası ile birlikte şampiyonu kutlaması büyük bir hareketti.

    şampiyonluk yarışını iki şekilde ele almak gerekiyor. bir takım performansı diğeri kendi performansı. verstappen'in sadece baskı altında olduğunda saçmaladığı yarışlardaki konsantrasyonunu gördükten sonra hamilton'nın sezon başında imola ve azerbaycan da yaptığı hatalar aslında rakibini fazla ciddiye almadığını gösteriyordu. çünkü bugün 6 turluk sert lastiğe karşılık 35 turluk sert lastiği ile farkı ancak 17sn den 11sn ye inmesine izin verdi. aynı konsantrasyon sezon başında yoktu. sadece önemli anlar dışında. ispanya çift pit stop sonrası verstappen'i geçmesi ve bahreyn de verstappen'i arkada tutma olayı vardı aklıma gelen. sezonun son kısmında da özellikle meksika sonrası yeni motor ile birlikte tam modunu açtı. kesinlikle karşı koyulabilecek biri değildi. motor farkı olmasa dahi olmazdı neticesinde bugün yarışı 58 tur önde götürdü. aradaki tempo tamamen hamilton'nın farkıydı. sıralama turlarındaki hız farkını görünce zaten anlıyorsun net olarak. tam bir fatih terim misali sezonun başında yerlerde sürünüp son çeyreği çok iyi oynadı ama izin verilmedi.

    takım olarak da mercedes bence çok kötü işler çıkardı. bottas herhalde f1 tarihinde en iyi wingman işini yapan pilotlardan. geldiği günden beri perez'in bugün hamilton'a yaptığını her seferinde yaptı. özellikle 2018 italya yarışı aklıma gelir, tifosileri evinde çıldırtmıştı kimi'yi arkasında tutması ile. mercedes ise bu adamı en ihtiyacı olduğu anda oyun dışında bıraktı. daha hollanda yarışında ipler tamamen kopmuş durumdaydı. hamilton'nın temiz bir hızlı tur puanı alması için bottas'ı gereksiz bir yere pite çağırıp üzerine yumuşak lastik verip devamında "en hızlı turu atma" dedikleri anda belki de şampiyonluk için artık tek araç olarak yarışmaya başladılar. suudi arabistan yarışında kırmızı bayrak olayını tahmin edememeleri, brezilya yarışında hamilton'ı soktukları zorluklar, macaristan yarışında verdikleri saçma sapan start kararı, italya yarışında motor farkı varken yaptıkları yavaş pit stop ile kazaya zemin hazırlamaları buraya gelene kadar yönetimsel anlamda ciddi problem yaşadılar. son bölümde zaten risk alıp yeni motoru taktıklarında işi hamilton'a bıraktılar ama biraz iş işten geçmişti.

    toparlamak gerekirse hem hak ettiği hem de hak etmediği bir şampiyonluk oldu. bugün bu şekilde kaybetmese kaybetmeyi hak etti derdim ama açık kurallar uygulanmadığını gördüğünde bunu söylemek haksızlık geliyor bana. umarım seneye mercedes bu kadar dominasyon yaratacak bir araç kurmaz da george russell karşında neden tarihin 7 kez dünya şampiyonu olduğunu bize gösterir.

    edit: tarih verilmeyen yarışların tamamı 2021 sezonuna ait.
App Store'dan indirin Google Play'den alın