• 44375
    önceliğimiz galatasaray’ın finansal yapısını kuvvetlendirmek. yeni kurduğumuz genç kadro, yeni geçtiğimiz futbol yönetim modeli ve spordaki yönetim modelimiz bu şekilde. popüler olmak için transfer yapmayacağız. şartlarımıza en uygun, galatasaray’ın zarar etmemesini sağlayacak hamleleri yapacağız. galatasaray’ın sınırsız harcayacağı bir kaynağı yok. biz transferimizin büyük bir bölümünü yaptık. takviyeler yapacağız. o takviyeler de gelen ve giden oyuncularımızın maliyetlerine göre şekillenecek. masamızda herhangi bir oyuncuyla ilgili bir teklif yok. ilk 11’i sürekli değişmeyen, uzun vadeli bir arada oynayabilecek, potansiyelini birlikte oynayarak dışarı çıkarabilecek, genç ve birkaç da tecrübeli oyuncudan kurulu bir galatasaray takımı hedefledik.

    türkiye futbol federasyonu’nda seçimlere hazırlanan gruplar var. bir sonraki seçimlere hazırlanan gruplar arasında federasyonda bir mücadele var. sadece kulüplere değil birbirlerine karşı vermiş oldukları da bir mücadele var. ben aslında nihat bey’e de ciddi anlamda galatasaray, fenerbahçe ve diğer kulüplerle nihat bey’i kavga ettirerek birtakım operasyonlarla nihat bey’i de zor durumda bırakmak isteyen içeride birkaç grubun olduğu düşünüyorum. bunu da nihat bey’e söyledim.

    biz bütün arzu ve isteklerimizi, sıkıntılarımızı birebir söyledik. orada konuştuklarımızı açıklarsam yer yerinden oynar. bizim federasyondan her şeyden evvel birinci isteğimiz eşit uygulama. hem cezalarda hem sevklerde hem hakem kararlarından eşit uygulama. federasyona giderken kulüpler birliği başkanı ahmet ağaoğlu’nu da aradım siz de gelin biz gizli bir şey konuşmayacağız diye. dört başkan açıklama yaptığımız zaman da söylemiştim. herkes diğerinin hakkını kendi hakkı kadar önemsemezse bu iş çözülmez. en azından bir şans vermek istiyorum. bağırmak hak savunmak değildir, hak savunmak sonuç elde etmektir.

    türkiye süper lig kulüplerinin istemediği 9 hakem var. bu isimler de federasyona daha önce kulüpler birliği tarafından telaffuz edildi. bu 9 hakemin yerine siz doğru hakemleri getirmezseniz, bunların eğitimlerini vermezseniz seneye bir 9 hakem ismi daha verirler. her kararda hakkaniyetsizlik var.

    benim gördüğüm nihat bey, her konuda bir çözüm iradesiyle masada oturuyor. federasyonda çözüm istemeyen, çözümsüzlükten beslenen bu sistemin devamlılığıyla kendi devamlılıklarını garanti eden birtakım insanlar var. bu insanların sayısı az buz değil. 40-50 kişiden bahsediyorum.

    bu isimler konusunda rakip de olsak türk futbolunun değer kaybında ortak zarar gördüğümüz kulüplerle mutabığız. biz kulüpler olarak bu isimlerde mutabığız.

    büyük kulüplerin başkanları birtakım sorunlar konusunda mutabık. naklen yayın ihale komitesinde ben varım. ali bey, ahmet bey bana güveniyorlar. o komitede bizim aldığımız kararları destekliyorlar. çünkü aynı hakkı savunuyoruz. mhk ile ilgili de aynı… çünkü bu isimler bunları belli bir takıma karşı yapmıyorlar. orada kalmak için yapıyorlar. güçlerini korumak için… hafta hafta her takıma yapıyorlar.

    bir ceza herkse karşı aynı uygulanmalı. eylemin cezası kulübe veya kişiye göre farklı olmamalı. gerçekten bu işi düzeltmezsek, basit taktiksel şeylerle işi yürütemeyiz. şu anda her konuda, naklen yayın ve mhk ile ilgili çözüm iradesi ile hakkında masada oturuyoruz.

    bizi sevk ettiler. gözlemci raporlarında da problem var. bizim soyunma odası koridorlarında gizli ses kaydı yapan gözlemci yakaladık. ses kaydı yapıyorlar. bazı gazetecilerle birlikte çalışıyorlar. isim vermeme gerek yok. federasyon gözlemci raporlarını sızdıran gözlemciler var. içerideki bazı grupların adamı olup onlar adına haber yapanlar var.

    koridorlarda, işine geleni yazıp yazmayan gözlemciler var. sistemin her tarafında problem var. sevkleri gözlemci raporlarına göre yaptıklarını söylüyorlar.

    gelecekte uzun süre birlikte oynayacak, genç, birlikte büyüyebilecek, aslında bizim 1996-2000 yılında yaptığımız modeli gibi… o model o yıl başlamadı biliyorsunuz. daha evvel takımda oynayan oyuncuların 1996-2000 yılında performanslarının yükselmesi, araya da birkaç yabancı getirerek bir performans yakalandı. bu 1996-2000 yılında yaptığımız model gibi, bizim takımımızda bonservis değeri getirebilecek futbolcu sayısı birdi. şimdi en az 8-9 tane performansı yükseldiğinde galatasaray’a bonservis değeri getirebilecek oyuncu var. hem doğru yatırımlar yapıp hem de genç oyuncularla uzun vadede başarı kazanabilecek bir takım kurduk. bu kolay bir şey değil, ciddi anlamda risk almak gerekiyor.

    tüm cezalarla ilgili itirazda bulunduk. perşembe günü tahkim kurulunun vereceği kararı bekliyoruz. cezalarda uygulanan oranlar ve cezaya sebep olan raporlar tek taraflı.

    cezalara baktığımızda galatasaray, galatasaray ile oynamış gibi bir durum var. biz kendi sahamızda oynadık, kendimizle oynadık ve kulüp içerisinde kavga çıkmış gibi bir durum var. bunu da nihat bey’e söyledim. perşembe günü alınacak kararları bekliyorum. bunun dışında kendi içimizde hocamızla neleri düzeltebiliriz diye konuşuyoruz. uzun vadede başarılı olan grupların en önemli özelliği işler iyi gitmediği zaman nasıl davrandıklarıdır.

    kerem ile sözleşme yenilemek üzereyiz. prensipte anlaştık. çıkış maddesi yok.

    takımımızda ileride bonservis getirisi sağlayabilecek potansiyelde oyuncu sayısı biz gelmeden önce birdi. bizim takımımızda şu an ileride en az 8-9 tane ileride bonservis değeri getirebilecek oyuncu var. hem doğru yatırımlar yapıp hem de galatasaray’a uzun vadede başarı kazandırabilecek genç bir takım kurduk. bu kolay bir şey değil. ciddi anlamda risk almak gerekiyor. bu riski biz galatasaray için alacağımızı söyledik ve aldık.

    mohamed ile ilgili hocamızla görüşüyoruz. bir aylık süremiz var. bir oyuncu transfer etmek çok basit bir şey değil. beş senelik plan yapan türkiye’deki tek takımız. bu plan içerisinde transfer yapıyoruz. bugün transfer ettiğimiz oyuncular istisnasız 5 yıl birlikte oynayacaklar. dolayısıyla 5 senelik oyun planı içerisinde bir oyuncunun yerine bakıyoruz. seneye oynar mı, kaç gol atar diye bakmıyoruz. o kadar basit düşünmüyoruz. seneye almayı düşündüğümüz oyuncuların dahi görüşmesi şu anda yapılıyor. olay mohamed kalsın ya da gitsin kararı değil. mohamed önümüzdeki 5 sene nasıl oynar, bizim gelmek istediğimiz yere nasıl katkı verir? bunu konuşuyoruz. mohamed ile ilgili opsiyonumuz var. aralık sonuna kadar vaktimiz var. tek mektuba bakar. mektubu yolladığımız anda biter. kendisi galatasaray’da oynama konusunda istekli.

    bartuğ ile ilgili ben ailesiyle ve menajeriyle şahsen görüştüm. hocamızla görüştü. biz bartuğ’un galatasaray’da kalmasını istiyoruz. bartuğ’a yurtdışına her zaman gidebileceğini; ama asıl önemlisinin yurtdışından döndüğü vakit bir camiaya ait olup olmadığını kendisine anlattım. dönüp dolaşacağın yer ülken. gelecek için camia aidiyeti çok önemli. menajeriyle de konuşuyoruz. menajerinin de burada etkili olduğunu düşünüyorum. bartuğ bizim yetiştirdiğimiz, galatasaray’ın ciddi emek verdiği bir oyuncu. burada bizim için en önemli şey bu genç oyuncumuzu kimsenin yıpratmaması. arkadaşımızı koruyarak en doğru kararı vermesini sağlamak istiyoruz. kendisi burasının bir parçası olmak istiyorsa kendi tercihi olacak. biz bunun için elimizden geleni yapıyoruz.

    çok iyi bir scout ekibimiz var. bu transfer dönemi onlardan en iyi faydalandığımız dönem olabilir. transferlerin hepsinde bir dosya hazırladık. scout ve sağlık ekibi dosyası. bunları denetleme kurulumuza sunduk. sahada baktığım vakit yaptığımız bütün transferlerden kalite olarak son derece memnumum. doğru oyuncuları aldık. oyuncu alırken karaktere de önem gösterdik. galatasaray’da bir arada oynayacak oyuncuların sadece kabiliyetli değil, karakterli de olması gerekir.

    bazı oyuncularımız hem takıma hem galatasaray’a çok daha hızlı uyum gösterdiler. şu anda aynı seviyede uyum göstermemiş arkadaşlarımız olabilir. onlar da bu takıma zaman içerisinde uyum sağlayacaklar. kalitelerinden şüphemiz yok. son derece müsterihim. hocamız da onlardan memnun. biz de memnunuz. doğru oyuncu grubunu transfer ettiğimizi düşünüyoruz.

    değerini bulan her oyuncumuzla kendi de isterse yollarımızı ayırıp yerine aynı prensipler gözeterek yeni oyuncular alma konusunda hocamızla mutabıkız. bu sistemde galatasaray’ın kabul edebileceği değeri bulan her oyuncunun ve gitmek isteyen her oyuncunun yerinin hızlı şekilde doldurulabilmesi gerekir. ekonominin de böyle kurtulacağını konuşmuştuk.

    takım bütçesinin 35 milyon euro olacağını öngörüyorum. maaş bütçesini oraya indirmeyi düşünüyoruz. boşalan yerlere aynı ücrette olmayacak birkaç genç oyuncu koyacağız. hedefimiz galatasaray’ın borcunu ciddi anlamda düşürmek. bu borcun üzerine de zarar ederek yeni borç koymamak istiyoruz. kulüplerin en büyük problemi sürekli zarar eden yapıları. kendimizi finansal olarak gelir gider modeliyle ileride zarar etmeyecek, uefa ffp kurallarını harfiyen uygulayacak bir finansal modele geçmek üzere çalışıyoruz. büyük bir tanker bu. bir anda durduramıyorsunuz. takım bütçesi 95 milyon euro’lardan 65’e geldi. oradan 58’e indirdik ve bunu yaparken ciddi rekabetçi bir takım oluşturma hedefiyle yaptık. şu anda hedeflerimiz doğrultusunda son derece başarılı gittiğimizi düşünüyorum.

    ciddi sponsorluk anlaşmaları yaptık. yıl sonunda yaklaşık yüzde 50 oranında toplam gelirimizi büyütmüş olacağız. mağazacılık’ta pandemi sonrasında yüzde 50 üzerinde büyüme olacak. naklen yayında gelişmeler olacak. dijital alanda yatırımlarımız olacak.

    bilet satışlarında ciddi artılar var. fenerbahçe maçında ciddi bir hasılat rekoru kırdık. galatasaray spor kulübü tarihinde bugüne kadar en fazla hasılat elde ettiğimiz maç oldu. kulüpte pozitif gelişmeler var. yaptığımız bütün aksiyonların sonunda gelecekte büyük ışık görüyorum.

    daha hiçbir şey bitmedi. ligde herkes herkesi yenebiliyor. trabzonspor iyi bir takım. şu ana kadar iyi bir sezon geçirdiler. şunu unutmamak lazım ki avrupa’da maç oynamadılar. bu bakımdan ciddi avantajları var. lazio maçından sonra şubata, belki kadar bizim de maçımız yok. belki lige daha fazla konsantre olabiliriz. 14 puan farkı şu an yüksek gözükse de bu farkın pozitif anlamda böyle kalmayacağına eminim.

    hedefimiz ortak. fatih hocanın, benim ve yönetimin hedefleri bir. ortak bir hedef doğrultusunda birlikte yürüyoruz. o hedefe ulaşmak için herkesin kendi alanında başarı göstermesi lazım. fatih hocanın bahsettiği hedef bizim ortak projemiz. birinci gün bu proje konusunda ne konuştuysak ortak hedef doğrultusunda yürüyoruz. hiç sapmadık.

    zor hedefe yürüyen insanların birbirini motive etmesi lazım. dışarıda çok kısa vadeli düşünen ve bu kısa vadeli düşünce mantığıyla türk sporunu buraya getirmiş bir zihniyet var. bir hafta kazanmadığınız için herkese saldıranlar var. biz bunların farkındayız, görüyoruz. bunlara paye vermeyeceğiz.

    en önemli sorunumuz bu takımın potansiyelini sürekli kılabilmek. genç bir takım olduğu için performansta iniş ve çıkışlar olacaktır. hocamızın en çok üzerinde durduğu şey bu takımın performansını en üst seviyede devamlı hale getirmek. bu da sürekli beraber oynayarak, oyuncuların da beraber çalışarak yapabileceği bir şey.

    galatasaray’ın hata yapma lüksü yok. galatasaray bir oyuncuya ücret ödüyorsa, bunun karşılığını bire bir, hatta daha fazla almak mecburiyetinde. bu takımın maliyetini artıramayız. önce maliyetleri düşürüp sonra maliyetlerin yerine maliyet koymalıyız. galatasaray eskiden bu hataları yaptı. o hatayı ne pahasına olsun yapmayacağım.

    kemerburgaz çok önemli. gayrımenkullerimizle ilgili önümüzeki yıl çok ciddi pozitif haberler duyabilirsiniz. arkada olan çalışmalar var, izin başvuruları var, planlar ve çizilenler var. florya ile ilgili birtakım görüşmeler var. burada yapılan görüşmelerin hiçbiri arkada kalmayacak. bu görevi üyelerimiz adına yapıyoruz. üyelerimize bu bilgiyi vereceğiz. onların huzuruna gelecek birtakım projeler yapmak için hazırlanıyoruz.

    burak elmas
App Store'dan indirin Google Play'den alın