• 460
    tam anlamıyla bir avrupa takımı gibi oynadığımız maç. taktiksel noktaya değineceğim ancak bana kalırsa bu kadar iyi oynamamızın en önemli sebeplerinden biri teknik heyet, futbolcular ve taraftarlardaki motivasyon. bana kalırsa bunda 30 eylül 2021 marsilya galatasaray maçında yaşanan gerginliklerin, saha ve tribün olaylarının etkisi var. maçı tribünden takip etme şansı buldum ve şunu söyleyebilirim ki taraftar gerçekten bilenmişti. sahada zaman zaman tempo düşse bile tribünde hiç düşmedi. özellikle matteo guendouzi topu ayağına aldığında çıkan ses marsilyalılar açısından korkunçtu. fatih terim de basın toplantısında buna değindi zaten. taraftarımızın böyle desteği olduğu sürece sahamızda yenemeyeceğimiz takım olmadığını belirterek.

    teknik heyet de maça iyi motive olmuştu çünkü fatih terim motive olmuştu. fatih terim kaybettiğimiz derbinin telafisi olduğunu fakat marsilya maçının olmadığını belirterek bunu açıkça gösterdi. öyle ki oyun tarzımız da son yıllarda oynadığımız avrupa maçlarına kıyasla çok cesurdu.

    ilk 11’i gördüğümde takımın biraz ağır kalacağını düşünmedim değil. 4-3-3’ümüzün ileri 3’lüsünden 2 tanesinin sofiane feghouli ve mbaye diagne olduğunu düşününce aklıma önde baskı yapamadığımız, savunma ve hücum hattının birbirinden tamamen koptuğu maçlar aklıma geldi. çok şaşırtıcı bir şekilde hiç beklediğim gibi olmadı. koşmayacağını düşündüğüm sofiane feghouli gerçekten oyun kurulumuna ve ön alan baskısına ilk yarıda muazzam katkı yaptı. mbaye diagne de cüssesine rağmen ceza sahasındaki görevlerinin yanı sıra sık sık orta sahaya kadar gelerek bağlantı oyununa katkıda bulundu ki bana kalırsa halil ibrahim dervişoğlu‘nun oynamadığı zamanlarda gerçekten eksik kaldığımız bir konuydu santrforlarımızın bağlantı oyunu oynaması. mostafa mohamed ahmed özellikle bu konuda çok eksik bence. halil’de de onun bitiriciliği eksik ama mbaye diagne resmen ikisinin karışımı gibi oynadı.

    maçın başından itibaren korkunç bir ön alan baskısı yaptık. taylan antalyalı‘nın geride kalıp alexandru cicaldau ve berkan kutlu‘nun da ileri üçlüye yaklaşıp önde baskıya destek vermeleri maçın başında önce oyun üstünlüğünü sonra da skoru ele geçirmemizi sağladı. olimpik marsilya gerçekten oyun kurulumlarında sıkıntı yaşadı ve savunmadan kısa pasla çıkamamaya başladı baskımız sayesinde. attığımız ilk gol de böyle geldi. alexandru cicaldau ileriye baskıya çıktı. topu sofiane feghouli‘ye kazandırdı. koşusunu da devam ettirince gol hiç de sürpriz olmadı. 3. golümüz de yine bir ön alan baskısıyla geldi. bu sefer de başrol muhammed kerem aktürkoğlu‘ydu. berkan kutlu’nun da zaman zaman orta sahayı terk edip hatta santrforumuzdan bile daha öne çıkıp stoperlere şok baskı yapması da olimpik marsilya’nın oyun kurulumunu bozdu.

    maç içerisinde sofiane feghouli’nin de şöyle bir etkinliği vardı gözlemlediğim kadarıyla. ön alan baskısında ileride kalıp baskıya destek veriyor. bizim savunmadan oyun kurmaya çalıştığımız zamanlarda da orta sahaya yaklaşıp oyun kurulumuna destek veriyor. onun hücumdaki yerini de deandre yedlin dolduruyor. oyun kurulumlarınızda taylan antalyalı’nın da pas trafiğini iyi yönettiğini söyleyebilirim. eskiye dönüş sinyali verdi bana kalırsa. kanat beklerimize attığı uzun çapraz paslar tehlike yarattı.

    kısacası, hem mental olarak hem fiziksel olarak iyi bir galatasaray futbol takımı vardı. bu oyunu bir alışkanlık hâline getirebilirsek elimizden kaçabilecek takım olduğunu sanmıyorum. son zamanlarda çok eleştirsem de fatih terim gerçekten güzel iş başardı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın