• 146
    bir kaç gün önce iki takımın da genel planları, oyunları ve beklentilerim üzerine toplamda 3 adet entry girmiştim.

    bazı değişiklikler var düşüncemde, piyasalar kapanıp dolar (ne kadar saçma bir seviyede de olsa) durulunca biraz daha maça odaklandığımda görebildim bunları.

    öncelikle bizim kadromuz için beklentim aşağıdaki gibidir:

    https://gss.gs/PxS.png

    yani ben hocanın bu şekilde çıkacağını düşünüyorum. ve söyleyeyim, ben böyle çıkmazdım. benim çıkacağım 11 ve dizilim şu şekilde olurdu:

    https://gss.gs/2yf.png

    öncelikle neden mami? çünkü bunlar bizi merkezden oynatmayacak. bunlar bizi bunlar bizi kanada mahkum oynatacaklar. merkez 3'lü stoper hatta önlerindeki 2 orta sahanın belki 1'i daha merkezi kapatmak üzerine oynayacak ve bize diyecekler ki "kanattan gel". bu durumda içerde hava toplarında etki yaratabilecek bir mami çok işe yarar bu maç özelinde.

    peki neden kanatta halil? neden morutan ile değişmeli oynayacak?

    buradaki düşüncem şu: halil'in sahte 9 olduğunu şurada yazmıştım: (bkz: #3279245)
    sahte 9'u kanada koyarsak eğer ve hücumun şekline göre içte - kanatta bulabileceği alan bizim için değişilmez olacaktır. bir raumdauter gibi * kullanabiliriz onu bu maç özelinde. morutan'la değişimleri şunun için, kanattan gidemediğimizde berkan cicaldau'nun yanına gelip halil forvet arkası morutan sağa geçtiğinde hücum opsiyonu şekillenmesi daha yüksek olacak.

    ancak ne kadar düşünürsem düşüneyim işin sonu şuna bağlanıyor:

    bizim geçiş hücumu yakalamamız "şart". buradaki şart deme şeklimi rahmetli ferhan şensoy'un pardon filminin başında sorgudayken "benim artık illa bi cigara içmem şart" dediği cümledeki şart gibi düşünün. öylesine vurgulu, öylesine baskın.

    peki nasıl olacak?

    işte burası fenerbahçe'ye bağlı. geride 3 hatta ön liberoları ile 4'lü 5'li bekleyen, savunmaya geçişte bekleri döndürüp 7 oyuncu ile alanı kapatan bir takıma karşı bizim geçişte alan bulma ihtimalimiz yok.

    ama ben durumun bu olacağını sanmıyorum.

    fenerbahçe'nin milli aradan önce oynadığı son maçtan sonra olan biten tüm kamuoyunun malumu. ilk kez, bakın ilk kez ali koç "istifa" söylemleri ile yüzleşti. adamları gittik 55000 kişinin önünde 3-1 yenip geldik orada bile istifa demedikleri ali koç'a, seçimde tek aday girecek kadar taraftar arkasında durdu, bugün geldiğimiz noktada ali koç'un istifası isteniyor. bakın protesto oyunculara değil, teknik direktöre değil, doğrudan başkana artık o tarafta.

    ve milli arada olan biteni hatırlıyorsunuz. önce ali koç basın toplantısında "3'lü ile olmuyor hoca ile konuşacağız" gibi bir şeyler söyledi, sonra bir koç kesti * ve en son oyuncular ile görüştü. basına sürekli içerden haber pompalattı, özellikle oyuncuları sürekli olarak röportaj verip konuştu maç özelinde. yani taraftara "eskilerdeki gibi derbiye hazırlanıyoruz" minvalinde çabalarını gösterdi. yani "bana istifa diyorsunuz ama ben elimden geleni yapıyorum" göstermesi çabası.

    bunların hepsine dayanarak şunu net bir şekilde söylüyorum:

    fenerbahçe bu maçı kazanabilmek için varıyla yoğuyla bize saldıracak! belki 3'lüden vazgeçip 4'lü savunma çıkıp bekleri falan çıkararak topyekün bize saldırmaya çalışacak.

    ve işte burada arkadaşlar, top fenerbahçe'de iken kazanacağımız her top rakibin kale önünde pozisyon olmak zorunda. ben bu yüzden feghouli ile oynamazdım, halil'i sağa çekerdim. çünkü kerem - mami - halil üçlüsü tamamen gole yakın, süratli, geçişe uygun oyuncular. bu yüzden de geçiş oyunu oynamak (bu maç özelinde) zorundayız. tabi rakibin atak sonlandırmasına hem takımla hem taraftarla izin vermeden.

    fenerbahçe'de kim oynar, bilmiyorum. ama çok iyi bildiğim bir şey var ki o da şu: mesut özil kesinlikle ama kesinlikle (ölmediği sürece) sahada olacak. yine ali koç'un önce açıklamaları, mesut'u ciddi biçimde eleştirmesi (mesut da kendisini futbola verecek bu diğer işleri bırakacak) ve takımın tüm hücum planını mesut özil üzerine kurma çabası kesinlikle ve kesinlikle mesut'un oynayacağını bana gösteriyor.

    bizim yapmamız gereken topu mesut'a gelmeden önce kazanmak, mesut'u iyi marke etmek, orta sahaları ona yaklaştırmak ve geride alan bırakmalarını sağlamak. bunu yaparsak, mesut'a top aldırmadığımız sürece fenerbahçe etkinlik gösteremeyecektir bana kalırsa. burada da iş forvetlerini savunmayan stopere düşecek (büyük olasılıkla victor nelsson). nelsson (ve berkan) ne kadar mesut'a yakın oynarlarsa eğer bu maç o kadar kolay geçecektir. bunu yaptığımızda mesut alan bulmak için sola - sağa açılacak, merkez orta saha orayı dolduracak ve bekler bindirme yaparak yardımcı olmaya çalışacak, burada kapılan her top kafamda oynadığım her senaryoda fenerbahçe kalesinde sonlanıyor. çünkü dediğim gibi benim takımımda gole en yakın 3 oyuncu aynı anda sahada.

    evet feghouli oyun aklı için olmalı düşüncelerine katılıyorum ancak bana kalırsa o maç bu maç değil. kapalı oynayan rakibe karşı kullanılmalı feghouli, bu maçta değil. bu maçta hızlı olmalıyız, bu maçta sete oturup hücum yapmaya çalışmamalıyız, bu maçta kanattan 40 orta atmamalıyız. kanatta bize verilen alanları 3 ya da 2 stoperi çekerek değerlendirmeliyiz.

    ne olursa olsun, son dönemde oynanan tüm derbileri bir kenara atıp bambaşka bir şey izleyeceğimizi düşünüyorum.

    (bkz: iki dileğim var)
App Store'dan indirin Google Play'den alın