resim
Halil İbrahim Dervişoğlu
Takım:Hatayspor
Mevki:Santrfor
Yaş:24
Boy:1.83
Uyruk:Türkiye
  • 1372
    net bir santrafor arıyorsanız eğer kendisi değildir.

    mesela roberto firmino da net bir santrafor değildir. yani dünya üzerinde herhangi bir kişi firmino ile robert lewandowski'yi karşılaştırırsa hata eder, aynı şekilde romelu lukaku ile de karşılaştırırsanız hata edersiniz firmino'yu.

    çünkü oyuncu tipleri aynı değildir, farklı tarzda oyunculardır bunlar.

    misal marcao ile virgil van dijk kıyaslanır mı? kıyaslanmaz. ama luyindama ile kıyaslayabilirsin, her ne kadar arada uçurum olsa da birbirlerine benzer tarzda oyunculardır.

    işte halil dervişoğlu için de bu durum aynen böyledir. halil dervişoğlu'nu karşılaştırabileceğiniz oyuncu sayısı düşük çünkü gerçek anlamda farklı bir oyuncu. tam kelime anlamı ile sahte 9 aslında halil.

    peki sahte 9 ne?

    sahte 9 aslında çok uzun yıllardır futbolda var olan bir pozisyon, ancak kullanımı oynanan taktiğe göre farklılık göstermelidir, göstermek zorundadır.

    yani siz kalkıp bir maçta 30 küsür orta yapıyorsanız ve sahte 9 ile oynayacaksanız kanat oyuncunuzun pivot özellikli olması gerekir, hava toplarına iyi çıkması elzemdir.

    çünkü sahte 9 alan açar. olması gereken defansif çizgiden (iki santrafor arası) geri çekilerek geride alan arar, bulur ve o alanda iş yaparken stoperin dikkatini dağıtarak onu üzerine çeker ve orada bir boşluk açar. bu boşluğa ne kadar iyi oyuncu sokabildiğiniz sizin bu oyuncuyu kullanımınızı belirler.

    halil eğer ki klasik bir 9 olsa pozisyonu şu olurdu: https://gss.gs/n6z.png

    ancak halil klasik 9 olmadığı için, aynı pozisyonda kağıt üzerinde göstersek de en önemli özelliği gerideki alana kaçarak hem kendisine alan bulması hem de stoperi çekerek açtığı alana kaçan oyuncuya pozisyon yaratması.

    rakibin savunma yönüne göre sağ stoperi çekmesi: https://gss.gs/rX5.png
    rakibin savunma yönüne göre sol stoperi çekmesi: https://gss.gs/lfq.png

    halil dervişoğlu'ndan rakip ile boğuşmasını beklemek hata olur. çünkü halil bu değil, böyle bir oyuncu değil. rakibin stoperleri ile boğuşacak bir oyuncu istiyorsak eğer kullanmamız gereken oyuncu mbaye diagne.

    halil dervişoğlu'ndan ceza sahası içerisinde iş yapmasını beklemek de hata olur. çünkü halil bu değil, böyle bir oyuncu da değil. ceza sahası içerisinde iş yapacak bir oyuncu istiyorsak eğer kullanmamız gereken oyuncu mostafa mohamed.

    halil'den bekleyeceğimiz esas katkı hücumdaki oyun aklı yönünde olmalıdır. elbette bu hücumda tüm kontrolü ona bırakalım, hücumun lideri olsun demek değil ancak halil yukardaki çizimde gösterilen iki şablondaki gibi oyun açtığında soldan ya da sağdan içe kat eden (kerem - morutan olarak düşünebilirsiniz) oyuncu ile birlikte kayacak rakip bekiyle açılan alanı bindiren ekstra bir oyuncu ile doldurmak ve hücumda +1 avantajını bularak gol aramak.

    yani halil'in ceza sahası içerisinde çok görünmemesi, girdiğimiz pozisyonların içerisinde zaman zaman olmayışı aslında bundandır.

    mesela 7 kasım 2021 fatih karagümrük galatasaray maçında halil ile başlamamız merkezde alan bulabilme adına doğru gibi görünse de aslında yanlıştı. çünkü francesco farioli savunmacılarına halil'i takip etmek yerine alanı kapatıp kanatlara bizi zorlamıştır, doğru da yapmıştır oyuncuları eğer ki halil'i takip etse çok daha fazla alan bulabilirdik. hoca bunu da tahmin etmiş olacak ki ryan babel ile başlayıp ceza sahası içi bitiriciliğini daha yükseltmek istedi ancak kerem'i sağa attığı için bu plan da maalesef tutmadı o maç özelinde.

    geçen hafta takımın oynadığı sistem ile ilgili bir yazı yazmıştım, bu sistemde halil dervişoğlu bizim için aslında olmazsa olmaz bir oyuncu. ancak gerek kendisinin eksikleri, gerek hücumda net bir komutan oyuncumuzun olmayışı (feghouli demeyin lütfen salt teknikten ya da salt oyun aklından bahsetmiyorum burada, bize daha sneijder tarzı bir oyun aklı lazım) henüz sistemin ofansif yönünün istediğimiz sürede çalışmasını engelliyor.

    şu anda takımda bu tarza en yakın oyuncu bana alexandru cicaldau olarak görünüyor yaptığı / yapmaya çalıştığı işler düşünüldüğünde. ancak tabi biraz daha sorumluluk alması lazım.

    tabi halil'in de biraz daha gelişmesi lazım. kendisinin tarzındaki oyuncuların bitiriciliği de yüksek olmalı, olmalı ki ceza sahası içerisinde bulduğunda da affetmesin, uzaktan şut tehditi olması lazım, ortalama bir 8 numara kadar pas yeteneği lazım. çok şey lazım oynadığı futbol için halil'de eksik olan. ama bir çok özellik de var. misal hücum presi etkili, bilekleri - top kontrolü iyi, fena dribbling'i yok. ama gelişmesi şart.

    peki ne kadar gelişebilir, buna kendisi karar verecek. kendinde eksik olan tüm özellikler, olan özelliklerin üzerine eklenebilir. geliştirilebilir yani. bitiricilik, uzaktan şut, pas bunların hepsi tekrar tekrar antrenmanlar ile çözülebilir. çözerse dünyanın en iyi sahte 9'larından birisi olabilir, geliştirmezse de bu seviyelerde kalır.

    aslında halil'in bu sene için ne kadar gelişeceği bizim oyunumuzun ne kadar oturacağı konusunda da bize ışık verecektir. ben kendisinden ümitliyim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın