resim
Alexandru Cicâldău
Takım:CS U Craiova
Mevki:On Numara
Yaş:27
Boy:1.78
Uyruk:Romanya
  • 710
    oyun içinde kaybolmayan fakat futbolu spektaküler işlerden ibaret sanan izleyiciler tarafından fark edilmeyen futbolcumuz. öncelikle modern futbolda artık ronaldinho gibi adamlara yer yok. bütün herkes isviçre çakısı gibi olmalı. takımlarda 11 kişiden savunma ve hücum yapılması istenen bir ortamda hiçkimsenin topla münasebetinin gereğinden fazla olmaması lazım. evet 11 kişiden.

    ben bir orta sahada üç şey ararım pozisyon alma, oyun görüşü ve ilk dokunuş. geri kalan her şey o futbolcunun ekstrasıdır. saha içerisindeki oyuna uygun olup olmamasını ve görevini belirler. cicaldau sezgileri ciddi anlamda elit düzeyde bir futbolcu. ben 25 ekim 2021 beşiktaş galatasaray maçında sayısız defa övdüğüm adamın kendisi çıktığını gördüm. bu arkadaşımız topu o kadar çabuk aktarıyor ki spikerler ismini zikretmiyor bile.

    öncelikle bir kere modern futbolda bir orta sahadan beklentinin 40 sene öncesiyle aynı olmadığını hatta 20 sene öncesinden de tamamen farklı olduğunu anlamak gerek.(türkiye’de hala daha insanlar 40 sene öncesinin futboluna çapa atmış vaziyette) barella gibi bir adamı galatasaray’ın bulma şansı sözlükten herhangi birinin büyük ikramiyeyi tutturması kadar zor bir şey. ayrıca bir futbol takımında iyi oynayan bir futbolcuyu alıp hagi performansı bekleyemezsiniz. artık hagi’niz dahi olsa tek bir futbolcunun bu kadar efektif kullanılması mümkün değil.

    günümüz futbolunda futbol artık matematik ve geometri demek. hücum edip sonuca ulaşabilmenin tek yolu da yine matematik ve geometriden geçmekte. ve bunu yaparken savunmayı aşabilmek için gerekli olan en büyük silah da hız. ama futbolcunun hızı değil. çünkü bir futbolcu sadece araçtır. topu uzay boşluğunda harekete geçiren yer ve yönünü değiştiren araçlar. dolayısıyla sizin futbolcularınız topla istediği kadar güzel ilişkiler kursun önemli olan o topun ne derece efektif kullanıldığıdır. ve top sürmek çoğu zaman en efektif seçenek değildir. fakat topu didiklemek fayda sağlamamaktan daha büyük sorunlara yol açar. topu yavaşlatır yani sonuca ulaşmanın önündeki büyük bir engeldir.

    topu istikrarlı biçimde efektif kullanarak olgun ataklar geliştirmek ve bunu yaparken kalenizde tehlike yaratmayacak opsiyonları tercih etmeniz gerekir. bence futbolun özeti budur. denge ve hız… cicauldau bu ikisini galatasaray adına sahaya yansıtan futbolcu. cruyff boşa futbolun kilometre taşlarından biri değildir. total futbol, tiki taka ne derseniz deyin bu mentalitede topa sahip olmak sadece sayılardan ibaret değildir. denge ve hızın kusursuz kombinasyonunu hedefler. tiki taka için messi kullanabilirsiniz çünkü messi kaideyi taciz etmeyen tek istisnadır bana kalırsa futbolda. çünkü o zaten her zaman en efektif olanı zaten tercih ediyor. guardiola bu yüzden çıldırıyor onun için. fakat barça’nın tiki takası her zaman spektaküler işlerle değil daha çok basit işlerle zamanını domine etmiştir. fakat futbol basit bir oyundur ve zor olan basit oynamaktır.

    sonuna gelirsek cicauldau zor olanı yapabilen değerli futbolculardan. nasıl busquets için herkes görevini kusursuz yerine getirdiği hakkında hemfikirse cicauldau hakkında da görev tanımlarını iyi yapıp bunu becerip beceremediğini veya ne ölçüde becerebildiğini sorgulamalıyız. şahsen ben kendisine biçilen görevleri gayet iyi biçimde yerine getirdiğini düşünüyorum. gereksiz eleştirileri bir kenara bırakıp saha içindeki parselizasyon ve organizasyon facialarına odaklansak soruna yönelik bir hamle yapılmış ve çözüm doğru yerde aranmış olur bence.
App Store'dan indirin Google Play'den alın