• 9
    galatasaray sözlük yazarı olmak isteyenlerin aşması gereken ikinci engel. ilk engel için (bkz: üye alımları şu an kapalıdır). son engel için (bkz: onay bekleyen çaylak).

    okur puanı hakkında yeterli bilgi olmadığı için, bu satırları mevcut ve gelecekteki kayıtlı okurlar için kaleme almaktayım. ben zamanında bu bilgilere ulaşamadığım için, bu satırları yazmayı üzerime bir borç bildim. burada bahsettiğim konuların neredeyse tamamı çaylak modunda da bir muamma. o yüzden bunu okumak yeterli olacaktır.

    öncelikle okur puanı algoritması hakkında herhangi bir fikrim yok. yıllarca kayıt olmadan okuduğum, ve her ne hikmetse 3-4 kez denememde hep ilk engele takıldığım için bu engelin varlığından haberdar dahi değildim.

    bu başlıkta diğer yazılanların resmi bir bilgi olmadığını varsayarak, okur puanına katkıda sağlayabilecek unsuları ele alacağım.

    1. sözlüğe giriş yapmak. eski alışkanlığınızı bırakıp giriş yapmanız gerekiyor. bazen direkt okumaya başlıyorsun haklı olarak ancak, giriş yapmamız şart çünkü bunun okur puanını etkilediğini biliyoruz. ama nasıl etkiliyor? sözlüğe giriş sıklığı mı önemli, yoksa sözlükte online kalma süresi mi? sistemin seni online olarak nitelendirmesi için başlıkları yenilemek mi gerekli, başlıklar arası geçiş yapmak mı? gece bilgisayarı açık bırakıp uyusanız bir anlamı var mı?

    2. yazarlara "on" vermek. okur puanını direkt veya dolaylı yoldan etkiliyor mu? mesela sistemin senin online olduğunu değerlendirmesinde (eğer kalma süresi, aktiflik önemli ise) yardımcı oluyor mu? acaba olur mu diye, gereksiz yere herkese on numara dağıtmana neden oluyor mu? pozitif bir zihin yapısıyla gelmen için bir teşvik mi?

    3. başlıkları ve/veya entry'leri ihbar etmek. ihbar direkt veya dolaylı yoldan etkiliyor mu? yine sistemin seni onlayn görmesi için bir vesile mi? acaba olur mu diye, gereksiz herkesi şikayet etmene neden oluyor mu? acaba ispiyoncu (ya da toplumsal düzene önem veren diyelim*) bir zihin yapısıyla gelmen için (istenmeden de olsa) bir teşvik mi?

    bunlar gibi daha bir sürü soru sorulabilir. umarım yakın gelecekte, moderasyon tarafından resmi bir bilgilendirme bütün kayıtlı okulara mesaj veya bu başlık yoluyla yapılır. ayrıca düzenli kullanım ile ortalama 5-6 ay süren bir mod olduğunu düşünüyorum. bu konuda da bir tahmini süre verilmesi çok faydalı olacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın