• 4
    sozlügumuzde derhal acikliga kavusturulmasi gereken fiil.

    mali ve idari ibra oylamaları dernekler kanununa tabi olan tum derneklerde mevcuttur. hukuk kurallarindan belli bir zumre, sinif, topluluk vs. vareste tutulamaz. o sebeple galatasaray spor kulubu dernegi de bu kurallara hukuk ölçüsünde uymak zorundadir.

    şoyle ki, ibra olmazsa ne olur anlatalim; her durumun kendi icerisinde avantaj ya da dezavantajlari vardir. genel kurul bu durumlari olcer bicer tartar ona gore oy verir.

    futbol kulüpleri dernek statüsündedir. dolayısıyla kuruluşu, genel kurulları ve yönetim kurulları 4721 sayılı türk medeni kanunu , 5253 sayılı dernekler kanunu ve dernekler kanununa bağlı olarak çıkartılan 25772 sayılı dernekler yönetmeliği’ne uygun olarak teşekkül edecektir.

    dernekler hukukunun düzenlendiği medeni kanun ile dernekler kanununda maalesef ibra edilme ve edilmeme haline ilişkin, özellikle de ibra edilmeme durumunda ne yapılacağına dair açık bir düzenleme yok. spor genel müdürlüğünün teşkilat ve görevleri hakkında kanun, yönetmelikler, tff talimatları çerçevesinde yapılan incelemelerde de ibra edilme & edilmeme haline ilişkin açık düzenlemelere rastlamak da mümkün değil. hukukumuzda halen ticaret kanunumuzun anonim şirket yöneticilerine dair sorumluluk kuralları kıyas yolu ile uygulanmakta. yani dernek yönetiminin ibrası, özetle şirket yöneticilerinin ibrası hükümlerine tâbidir.

    ışte bu olay herseyi cikmaza sokuyor. bu sebeple de;

    ibra edilmeyenler aleyhine şirket tarafından dava açılma olanağı doğar. ama futbol kuluplerinde dernek yonetimi ve sirket yonetimi ayni kisiler. tamamen cikmaz sokak. kendi kendini mi dava edeceksin.

    genel kurul, ibra etmemekle birlikte dava açılmasına gerek görmeyebilir. burada tamamen itibar suikasti gibi bir durum soz konusu oluyor.

    - genel kurul dava açma kararı verirse bir ay içinde dava açmaya zorunludur.

    - ibra edilmeme halinde yönetim kurulu üyeleri kararın iptali için dava açabilir. bu durumda ibra davası açılabilmesi için hesapların usulüne uygun olarak tutulması gerekir. hesaplar usulune uygun tutulmussa zaten ibra edilmesi gerekiyordu. o zaman burada yönetim kurulu üyeleri ibra edilmeme halinde kişisel haklarının ihlale uğradığı iddiası ile tazminat davası açabilirler. yine açmaz.
    ayrica ibra edilmemiş yönetim kurulu üyeleri tekrar yönetim kuruluna seçilebilirler. adam eski yonetimde de gorevliydi yeni yonetimde de gorevli. ne yapacak yine kendi kendini mi dava edecek.

    sozun ozu, ibra meselesi gunumuzde sadece itibar verip vermeme olarak sembolik bir anlam tasimaktadir. bu sebeple cok da takilmamasi gerekiyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın