• 22
    bazen futbol kulturu, spor kulturu, altyapi sorunlarini dusunurken kendimi dusunurken buldugum yapilanma. turkiyede isler halde bu tarz organizasyonlara cok ihtiyac duyuldugunu dusunuyorum ayrica. (turkiyede hali sahada eski amator oyuncusu oldugunu iddaa eden tipler disinda buralarla pek alakam yoktu, bunu da pesinen ekleyeyim. bilirkisi edasiyla yaklasmiyorum olaya.)

    herkes 20 tane futbolcu, 3 tane kulup takip edince ortaya cikan sey kaos bunu goruyoruz. onunuzdeki macta mesela mostafa oynasin diyen 2,5, diagne oynasin diyen 2 milyon insan rahat bulunur ulkede. bunlardan kaci bir spor kulubu uyesidir ya da boyle bir organizasyonda bulunmustur bilinmez. tabii ki gereklilik degil yorum yapmak icin ama bir carpikliktan bahsediyorum.

    mesela ogrenci ligleri, sirket ligleri, amator kulupler, cocukluktan itibaren sistemli sekilde oynanabilecek altyapi ligleri olsa(yani islese), hem enerji baska yerlere dagilacak, hem rekabet kulturu oturacak hem de hic ugrasmadan altyapilardan oyuncularimiz kendiliginden cikacak. 80 milyonluk ulkede yabanciyi sinirlayarak cozum bulmaya calismal ayip bile degil yani.

    cok temel sorunlar var. gencligimden hatirladigim bu tarz liglerle alakali kavga, dögüs, adam kayirma, haksizlik. bu ortamdan bir seyler cikmasi bile mucize. ıngiltere’nin mesela sunday league’i bir kultur olmus durumda, hakeza cogu avrupa ulkesinde boyle yapilar mevcut. altyapilar ise neredeyse belirli seviyeye kadar anne babalarin gonullu destekleriye ilerliyor. sonrasinda ise ciddi yonetilen kulup yapilari goze carpiyor.

    daha onceden de yazmistim, bizim sorunumuz tabanda, gerceklikte. fatih terim, lafi gelmisken ifade edeyim, bu yuzden bir efsane bence. zamaninda yaptiklari falan. ama bu bir kisiyle falan olacak bir is degil, zihniyet degisimi sart. ki biraz kipirdanma olsa sirf ulkedeki besyo mezunlarinin duzgun istihdamiyla bile hizlica hareket gelir kilcallara. sonuclari tartisip duruyoruz halbuki; sebeplerle yuzlesmeye kimsenin gucu yok zira..
App Store'dan indirin Google Play'den alın