• 49
    bilgisiz ve yetersiz futbol yorumcusu. yanındaki ogün şahinoğlu için de aynı şey geçerli.

    aspor’da, spor ajansı programında, moderatör ezgi toper ile birlikte, galatasaray rize maçında berkan’ın gördüğü kırmızı kart ve penaltı pozisyonunu değerlendiriyorlar.

    ezgi toper : burada berkan neden kırmızı kart gördü.
    m. e. uluç : herhalde hakem, berkan’ın eli rakibinin yüzüne geldi diye düşündü.
    o. şahinoğlu : son adam düşürülmese bomboş kaleye vuracak.
    ezgi toper : acaba bariz gol şansı olduğundan mı kırmızı kart verildi.
    m. e. uluç : her maç değişik uygulamalar var. bla bla bla.

    bu arkadaşlar futbol yorumluyorlar hem de türkiye’de en çok izlenen spor kanallarının birinde. ezgi toper’i tenzih ediyorum çünkü o diğerleri gibi futbol yorumcusu değil moderatör.

    öncelikle bariz gol şansından kırmızı kart, ceza alanı içinde değil dışındaki pozisyonlar için uygulanır. bu pozisyon ceza alanı içinde. çünkü ceza alanı dışında faul yapıp bariz gol şansını engelleyerek takımına büyük avantaj sağlıyor ve cezası da ağır olmalı. ancak ceza alanındaysa zaten penaltı cezasını veriyorsun ikinci ağır ceza olan kırmızı kart vermek orantısızlık oluşturuyor. (zaten ifab sırf bu nedenle kural değişikliğine gitti) dolayısıyla kırmızı kart bariz gol şansından değil.

    olsa olsa topla oynama şansı olmadığı halde eliyle rakibi omzundan çekme nedeniyle verilmiştir kırmızı kart. bence çekme o düşmenin nedeni olamaz çünkü fizik kurallarına aykırı. berkan rakibini omzundan bir saniyenin yarısı kadar geriye doğru çekiyor ama öyle güç de uygulamıyor. geriye çekmesine rağmen rakibi öne doğru düşüyor. komik bir durum yani. çok net gözüküyor ki rizeli oyuncu kendini yere atıyor. aslında erman toroğlu’nun dediği gibi penaltı da yok denilebilir ama bence penaltı. ancak kırmızı kart değil kesinlikle sarı kart olmalıydı.

    bariz gol şansı,
    umut vadeden atak,
    elle oynama,
    ele çarpma
    omuz onuza mücadele
    orantısız itme,
    koşu yolunu kapatma,
    bileğe basma,
    dirsek kullanma,
    yüze müdahale,
    taban gösterme,
    kontrolsüz hareket,
    zamanlama hatası,
    ayağa basma

    gibi konularda türk hakeleri ve yorumcuları yeterince bilgi sahibi olduğunda unut ediyorum ki teknik adamlarımız ve oyuncularımız da yeterli bilgi sahibi olacaklar.:)

    ne kadar trajikomik bir durum değil mi?

    (bkz: 3 ekim 2021 galatasaray rizespor maçı)

    aslında galatasaray-malum takım maçı şeklinde yazmalıydım.:)
App Store'dan indirin Google Play'den alın