resim
Barış Alper Yılmaz
Takım:Galatasaray
Mevki:Sağ Kanat
Yaş:23
Boy:1.86
Uyruk:Türkiye
  • 368
    kendisini arkadaş çevrem ve ankara’da yaşamam sebebiyle takip etme fırsatı bulmuş biri olarak biraz da eksik yönlerinden bahsetmemiz gereken futbolcu. bu adam set hücumu için gerekli fundamentale sahip değil. ben tabi sol kanat için konuşuyorum. barış’ı sol koridor için hazırlamak daha doğru bana kalırsa. sağdaki performansı kötü diye değil özellikleri sola daha uygun olduğu ve şahsi görüşüm solda daha değerli bir oyuncu olacağını düşündüğüm için söylüyorum bunu. bu adamın şutları gerçekten iyi.

    adam geçebiliyor ama bilekleri ince bir futbolcu değil barış. öyle ronaldinho’yu izlerken yüzümüzdeki aptal tebessümü oluşturamaz. veya messi gibi “bu ne ya yürüyerek adam mı geçilir be!” dedirtmez. fizik ve hızı ile adam geçebilir. yeteneksiz bir futbolcu değil sadece top ayağına yapışmıyor meziyetleri farklı. dar alandaki becerilerini çalıştırarak idare edecek seviyeye getirebilir. bu yeterli olacaktır çünkü fizik de futbolda küçümsenmemesi gereken önemli bir özellik. fakat bunun için çok fazla çalışmalı. bu birinci eksiğimiz. bu adam genetik olarak o kadife bileklerden yoksun. tekrar ediyorum adam yeteneksiz değil. sadece ince çalımları atacak şekilde donatılmamış bilekleri. vasat üstü dar alan becerisi elit seviyede kendisine yetecektir. 3 durum var kendisini zorlayacak: dar alanda topu aldığı zamanlar, kendisinden daha hızlı ve güçlü rakipler ve birden fazla kişiyle karşı karşı olduğu zamanlar. zaten adam diğerlerini hallaç pamuğu gibi savuruyor. ama zorluk seviyesi yüksek liglerde, başı çeken takımlarda birebir açık alanları aksi durumlardan fazla göremez. ve hataya yer yok, top kaybına yer yok bu seviyelerde. ver kaçlar, istasyon olma, sırtı dönük oynama becerisi, birazcık footwork ile bu sorunu ortadan kalkabilir. bana kalırsa footwork olayı işin temeli. zaten gerisini getirecek patlayıcılık, fizik ve hız kombinasyonuna sahip. footwork herkesim öğrenebileceği bir şey bence.

    bu adam ronaldo’yu örnek almalı bence. göbeklisini değil tabi ki. 40’ına kadar üst düzey performans sergileyecekmiş gibi duran yıllanmış şarabı örnek almalı. hava toplarında barış kardeşimiz fiziğine göre kötü. ve bana kalırsa özellikle sol kanat forvet iken hava topunda dominant olmalı. yani çok çok fazla seviye atlamalı. iki gün sonra sol kanatta otobüs fc’ler ile karşılaştığında veya alan savunmasında başarılı takımlarla karşılaştığında topla buluşma şansı azalacak ve buluştuğu vakit de defoları sürekli gözümüze sokulacak. hava topu hakimiyeti ve sırtı dönük oyun… bu ikisi alper’in problemlerini çözebilir. merkeze koşusuyla pva’ya açtığı koridoru pva kullanır, barış topla havadan veya yerden buluşur, barış yükselir ve topu ağlarla buluşturur. bunu yapmalı barış çünkü spiker “barış aldı 2 kişinin arasından çok klas sıyrıldı, pasını atıyor ve top ağlarda gol!” diye bir şey söylemez. barış bu değil çünkü. hem hızlı hem güçlü olsun hem de havadan karadan 2 metreden 40 metreden sallasın bir tane üzerine bir de pas oyununu da oynasın diyemiyorsun. fifa kariyeri mi oynuyoruz abicim? ronaldo mu bu? sağ kanatta daha az top kaybediyor orası ayrı mevzu. ama nereye kadar? böyle şut atıyor çocuk kullanmayalım mı? tecrübe ve çalışma ile dar alandaki sorunları tamamen kaybolabilir. bu adam zaten dar alanda sıfır bir topçu değil. sadece istikrarsız. bir de çok sık bu durumla karşılaşacak. zaafiyetlerini doğru şekilde yok etmeli. dar alanda iş yapmak için ince paslar, ince çalımlara değil kendisine opsiyon sunacak meziyetlerde ustalaşmak seçmesi gereken yol olmalı. gelecek zamanlarda aynı ronaldo gibi santrfora evrilme olasılığı var aslında. halil de böyle net bir değişim olmasa da santrfor için gerekli özellikleri kazandı ve futbol tarzını değiştirdi. onun tecrübelerinden yararlanması faydalı olabilir.

    bu noktada abartma kardeşim diyebilirsiniz. fakat aramızda kalsın ama halil’den de daha yükse potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum kendisinin. gelişiminin de ani biçimde olacağını düşünüyorum. çünkü bu adam iyi kötü antrenmanlara çıktıkça, diğer tecrübeli futbolcular ile çalıştıkça, daha iyi antrenman şartlarında çalıştıkça, taktikleri aldıkça zaten pas oyununda belli bir gelişim sağlayacaktır. yetenekli bir futbolcu olduğundan ve kendisinden ince paslar beklenmediğinden tecrübe kendisi için asıl ateşleyici olacak. açıkçası ben ilk maçlarında bu kadar performans vermesini beklemiyordum. belki de galatasaray’da antrenmanlara çıkmak etkisini tahminimden fazla ve çabuk etkiledi. bu durum gözümde hem peak noktasını hem de üst seviyeye çıkma hızını artırdı. kiralık verilmesi taraftarıydım ama epey süre bulacak hatta devre arası gelmeden ilk 11’e yavaştan girmeye başlayacak gibi. önündeki en büyük soru işareti top sürekli bizdeyken ne kadar etkili olacağı, bu yönde kendini ne kadar geliştireceği. eğer pas trafiğine de ortalama bir katkı verebilirse bu çocuğu kimse tutamaz formayı kapar. bir diğer önemli özelliği de özgüveni. adam formayı uzun süre giyememişti sonra hemen takır takır oynamıştı örneğin(galatasaray öncesi). bu mental olarak çok ciddi bir indikatör. mental olarak güçlü kalabilmek üst seviyelerde en az yetenek kadar önemli.

    kapanışı yapmak gerekirse barış’ın geleceği epey parlak. muhtemelen hayal ettiğinizden daha parlak. fatih hoca kısa vadede cica ile eksiklerini kapatıp barış’ın verimliliğini artırabilir. dahi cica varken barış’ın zayıf yönleri fazla sırıtmayacaktır. bir de barış’ı maç
    içerisinde zaman zaman bazı pozisyonlarda ikinci bir santrfor gibi konumlandırabiliriz. ceza sahasında sayısal olarak üstünlüğü alabiliriz. versatility de önemli hem maça başlarken hem de maç içerisinde. hem mevki hem de saha içindeki görevler anlamında. bu elit seviyeye çıkmak için önemli bir unsur. barış buna da sahip. mesela kerem mevki anlamında kabul edilebilir fakat görev anlamında bana kalırsa bu konuda sınırlı bir futbolcu. sahada yeterli hareketlilik ve hız ile barış kısa vadede de çift haneli skor katkısı verebilecek gibi duruyor. gelişiminin yavaşlamamasını ve elit seviyeye bir an önce çıkmasını diliyorum. yolu açık olur ve inşallah uzun yıllar formamıza yakışan ve gurur duyduğumuz bir kardeşimiz olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın