• 26
    ''aç yattığı gecenin sabahı kılıcına davranmayanın aklına şaşarım''

    bu söz ebu zer'e ait. islam geleneğinde (kurumsal) çok nadir görülen ''isyan'' diline sahip bir din adamı. çok nadir olmasının sebebi, tüm semavi dinlerde sabretmenin en büyük erdemlerden biri olduğu öğretisidir. kurumsallaşan dinlerin tamamı, insanların başlarına ne gelirse gelsin, bunun yaratıcının bir sınavı olduğunu iddia eder. hatta bununla da yetinmez, açlığı, sefaleti, yoksulluğu vs. her fırsatta yüceltip, bunların sadece sınav değil, ayrıca bir lütuf da olduğunu öğütler. böylece kitleler, tüm olumsuzluklara rağmen, kolayca yönetilir. başkaldıranlar olsa da, yalnız kalırlar. ve sistem büyük isyanlar yaşamadan varlığını devam ettirir: ruhban sınıfı semirir, devamlı konforlu bir alanda yaşar. büyük kitleler ise, mutlulukla aç kalır, şehit olur. ve bunun tanrının yüceliği ve sınavı olduğuna inanırlar.

    batı toplumları, uzun zaman önce bu ve benzer çelişkiler nedeniyle sistemle yüzleştiler. belki büyük bedeller ödediler ama sonunda eleştiri kültürleri sağlam temeller üzerine oturdu. sadece dini değil, tüm insani ve toplumsal konularda tabularını yıktılar. bizim gibi islam toplumları ise, böyle bir yüzleşmeyi yap(a)madılar. tüm insani gelişmişllik verilerinin son sıralarında hep islam toplumları var. eleştiri yapmanın hainlikle eş değer tutulduğu, bitmek bilmeyen tabuların olduğu ve insan hayatının çok ucuz olduğu toplumlar. ülkemiz gibi.

    eğer birileri size devamlı sabır göstermeniz gerektiğini söylüyorsa, özellikle böyle bir toplumda, fazlasıyla dikkatli olun. sabır sanıldığı kadar masum bir kavram değil. bir erdemse, hiç değil.

    (bkz: dördüncü fatih terim dönemi)
App Store'dan indirin Google Play'den alın