resim
Gustavo Enrique Giordano Amaro Assunção da Silva
Takım:Famalicão
Mevki:Önlibero
Yaş:24
Boy:1.78
Uyruk:Brezilya
  • 61
    hiç bakmayı sevmediğim transfermarkt'ta oyuncunun sakatlığı kas yaralanması olarak görünüyor. oyuncunun kaçıncı derece sakatlığa sahip olduğunu bilmesek de kas yaralanması futbolcularda diğer sakatlanmalara göre (tendon, eklem, kemik, kıkırdak vs.) çok çok fazla ciddiye alınacak bir sakatlık değildir. sebebi ise şunlardır;

    futbolcularda yaralanmaların %26,8'ini kas ve tendon yaralanmaları oluşturur. yani yaklaşık kas+tendon yaralanmaları futboldaki bütün yaralanmaların 4'te 1'ini oluşturur. futbolda bütün yaralanmaların %12'si ise hamstring (üst arka adele) sakatlıklarıdır. bununla birlikte quadriceps, calf ve adductor kaslar da en sık yaralanan kaslardır.

    oyuncunun nereden ne şekilde sakatlandığını göremedim ancak risk faktörlerine bakmak gerekiyor. onlar da;

    1) aynı bölgeden geçmiş yaralanması var mı?
    2) yaşı
    3) boyu (kısa boy etkeni)
    4) kas kuvveti ve esneklik sorunu
    5) ısınma yetersizliği
    6) lomber bölge disfonksiyonu (sie-d)
    7) koordinasyon sorunu (yorgunluk, ilaçi uyku sorunu)
    8) dominant kas

    yukarıda saydıklarımdan sporcuda olabileceğini düşündüğüm 1, 4 ve 8 maddelerini sayabiliriz. diğerleri çoğu profesyonel sporcuda pek olmayan ya da elimine edilen problemlerdir. baktığım yerlerde sporcunun birden fazla aynı yerden sakatlandığına dair ibare bulamadım. marcelo josemir saracchi pintos'ta kronik sakat dediğimiz durum aslında 1 ve 4 numaralı maddelerdeki durumdu. aynı sorun mustafa pektemek'te de mevcuttu mesela. doğuştan kas yapısı ve vücut koordinasyonunda bir takım sorunlar vardı.

    kas kuvveti ve esnekliğini bilmemekle birlikte 6 numara ve merkez orta saha oyuncularında osteitis pubis yaygın görülen bir durumdur çünkü sürekli gövde rotasyonu yapar bu mevkide oynayan oyuncular ve eğer bir de kassal olarak sakatlığa yatkınlık varsa durum kaçınılmaz olur. bu 4. maddenin açıklamasıdır. taylan'da da 2020-2021 sezonunda sık sık çok fazla maça çıkmaktan sorun yaşadığı bir olumsuz durumdu pubis. aktif dinlenme gerektiren bir sorun olduğunu daha önceki yazılarımda yazmıştım. belki bir ara osteitis pubis ile alakalı uzun bir bilgilendirme de yapabilirim.

    8. maddede yazdığım dominant kas durumu ise fazla kullanıma bağlı olarak kasa fazla yük binmesiyle performansta düşüşler ve bununla beraber kas liflerinde onarıma fırsat kalmadan mikro yırtıkların makro yırtıklara dönüşmesiyle oluşur. bu da halk dilinde oyuncuyu dinlendirmemek olarak kullanılır.

    son olarak en basitinden kas sakatlığı durumu travmaya bağlı olabilir ki kendisinin muhtemel sakatlığının ikili mücadelelerde fazlaca bulunulan bir mevkide oynadığından bu şekilde olduğunu düşünüyorum. zaten bu şekilde ise endişelenecek bir durumun olmadığını söylemek isterim.

    total rüptürlerde yani kas tamamen kopsa bile 3-6 ay arası iyileşme ve sahaya dönüş görülür. yani bu yüzden yaşadığı kas yaralanmasını en kötü şekilde düşünsek bile -ki öyle değildir yoksa her yerde yazardı- sıkıntı olacağını düşünmüyorum.

    galatasaray'ın yeni transferi. hayırlı olsun.

    edit: düzeltme.
App Store'dan indirin Google Play'den alın