• 17
    son yıllarda birinci torbanın gediklisi haline gelip kura önceleri herkesin göz kırptığı zenit'in, portekiz'in ülkeler sıralamasında rusya'nın önüne atılmasıyla bir anda üçüncü torbaya iniverdiği kura çekimi. önceki sezonun iki avrupa kupası şampiyonu ve ülkeler sıralamasındaki ilk altı takımın şampiyonlarının birinci torbaya alınıp geri kalanın puanlarına göre sıralanıp her sekiz takım bir torbaya atılıyor. sürekli kafaya oynayıp, sürekli en çok maç yapıp sürekli en çok puanı toplayan "baba"ları az biraz dağıtmak için uefa tarafından uygulanan bir sistem bu. kendi haline bırakılsa kuraya son torbanın en altından girecek olan lille, fransa ligini kazanmanın mükatafı olarak ilk torbaya alınıyor. böylece "baba"lara nasılsa şampiyonlar ligi bileti garanti diye ligi çok sallamamaları mesajı da verilmiş oluyor.

    her değişiklik gibi başta eleştirilse de aslında mevcut statüko içinde çok da fena bir sistem olmadığını söylemek lazım. geçtiğimiz sezon real madrid, barcelona, juventus ve psg'nin dördünün birden ligi kaçırmış olmasıyla ikinci torba birinci torbadan daha ürkütücü bir hale geldi. bir önceki sıralama sistemiyle torbalar oluşturuluyor olsaydı ilk torbadaki takımlardan sadece bayern, city ve atletico yine ilk torbada yer alabilecekti. birinci torbadaki diğer beş takımdan bir tek chelsea ikinci torbada kendine yer bulabilecekti.

    şampiyonlar ligi malum, özelikle son 16'dan itibaren aynı takımların birbiriyle oynadığı bir turnuva haline geldiği yönünde eleştirilen bir organizasyon. hatta bazı "baba" takımların yerel ligleri dahil son 16'ya kadarki süreci tamamen pas geçip kendi aralarında top tepme hevesiyle başlatıp adını "avrupa süper ligi" koydukları hain kalkışma hala akıllarda. işin o yönünden bakınca önceki sezon son 16'yı oynayan 11 takım yine ilk iki torbada kendine yer bulmuş. 3 tanesi üçüncü torbadan kuraya girerken 2 tanesi de katılım hakkı elde edememiş. yani aslında bir sonraki tur için 5-6 kontenjan var gibi bir durum görünüyor kağıt üzerinde. tabi futbolun güzelliği herşeye rağmen yaşanan sürprizler. en büyük potansiyel messi'siz barcelona ve gruplardan avrupa ligi'ne geçip kupa kaldırmanın gediklisi sevilla...

    beşiktaş kuraya dördüncü torbadan katılacak. dün shaktar ya da salzburg'un elenmesi halinde üçüncü torbaya atabilecekti kendini. özellikle monaco'nun ilk yarıda 2-0'ı bulmasıyla ihtimaller bayağı artmıştı ama shaktar'ın maçı uzatmaya götürüp uzatmada da beraberlik golünü atmasıyla dördüncü torbanın ilk sırasında kuraya gireceği kesinleşti beşiktaş'ın. yine de ilk torbadan lille ve sporting lizbon'dan daha yüksek puana sahip olduğunu belirtmek lazım.

    ilk iki torbada ikişer ingiliz ve ispanyol takım var. bunların da birbiriyle eşleşemeyeceği göz önüne alınırsa 8 grubun dördünde bir ingiliz, dördünde de bir ispanyol takım yer alacak. ingiliz-ispanyol denk gelmemesi halinde bu 8 takımdan bir tanesiyle oynayacaklardır. bunlardan sıyrılırlarsa da bayern münih'e toslama ihtimali var. lille ve psg'nin aynı gruba düşemeyecek olması sebebiyle olası bir lille eşleşmesi her takımın gönlünde yatan aslan konumunda.

    ilk iki torba içinde geçen sezon son 16'da olmayan 5 takım var sadece. bunların 4'ü ilk torbada yer alıyor. ikinci torbada da bu klasmana girmeyen tek takım manchester united. üçüncü torbadan ajax, leipzig, atalanta, benfica hatta salzburg son 16'ya kafayı uzatma itimali en yüksek takımlar. ilk torbadan olası bir lille ya da sporting eşleşmesi üçüncü torbadaki bu takımların iştahını iyice kabartacaktır.

    ortalama bir türk takımının ne yazık ki bu tarz kuralarda güdebileceği azami umut iki torbadan iki tane canavar üzerine üçüncü torbadan bir tane görece zayıf alıp onu içerde dışarda yenmek, son iki haftadan birinde de gruptan çıkmayı garantilemiş bir canavarı yedek kadrosuyla kendi sahasında ağırlamak olabilir. ötesi her türlü şapkadan tavşan çıkarmak olur ve takdiri hak eder...
App Store'dan indirin Google Play'den alın