• 1011
    bu tür kuruluşların (uefa, fifa vs.) uzun yıllardır alışılagelmiş uygulamalarının yargısal denetime tabi olmaması yozlaşmalarına neden oldu. öyle bir yozlaşma ki kuruluş amaçlarına ve görevlerine tamamen ters istikamette uygulamalara yol açtı ve açmaya devam ediyor.

    örneğin ffp kuralları. ffp neden getirildi? zengin kulüpler bütün starları toplamasın, kulüpler gelirleriyle ters oranda harcama yapamasın ve de oyuncu ve teknik direktörlerin ödemeleri sözleşmelerine uygun yapılabilsin.

    bu ffp kuralları bugün neye evrildi? zengin başkanı olan kulüplerin kahredici üstünlüğüne, zayıf takımların ise bataklığa sürüklenmesine. neden? çünkü büyük kulüpleri denetime gücü yetmeyen uefa, güç yetirebildiği takımlara (türk takımları gibi) cezayı basarak onların kafasını kaldırmasına engel olmaya başladı. yani ffp kuralları bugün getiriliş amacının tam tersine hizmet ediyor.

    abd bu tür sakıncaları gidermek için nba’yde draft sistemini getirdi. böylece yetenekli ve yıldız isimlerin bir kaç takımda toplanmasına engel oldular. futbolda da draft benzeri bir uygulama yapılmalı. örneğin hiçbir kulüp beşten fazla yıldız futbolcuyla sözleşme imzalayamamalı. (alt yapısından yetiştirdikleri hariç) futbolcuların yıldız statüsünde olup olmadığına da örneğin fifa karar vermeli. tabii bu bir örnek. daha iyi sistemler düşünülebilir.

    galatasaray yönetiminin yerinde olsam, verilen dört yıllık ceza için uefa aleyhine cas da ve de olmazsa aihm’de tazminat davası açarım. büyük kulüplerin gelirlerini fersah fersah aşan transfer giderlerine izin vermesini de delil olarak sunarım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın