• 218
    insanların cezaların sonuca göre değil nedene göre verildiğini unutmaması gereken organizasyon. örneğin valteri bottas'a katıldığı sonraki yarışta 5 sıra grid cezası veirlmesinin sebebi, hatası sonucu kendi dahil 4 aracın yarış dışı kalması değil, önlenebilecek bir kazaya sebep oluş yüzünden. cezanın veriliş nedeni startın hemen ardından 77 numaralı aracın 4 numaralı aracın arkasıyla tamamıyla kendi kusurlu olduğu bir şekilde temas etmesi. zaten bu yüzden kendi dışında 3 aracın yarış dışı kalmasına sebep olan bottas ile kendi dışında 1 aracın yarış dışı kalmasına sebep olan stroll aynı cezayı aldı. fia'nın sitesinde kolay bir şekilde tüm belgeler bulunabilir.

    örneğin vettel'in diskalifiye edilmesine sebep olan kuralın amacı fianın kullanılan yakıtları kontrol ederek hilenin önüne geçmek istemesi. bu konuda pilot onboardlarını izlerseniz özellikle yarışın sonlarına doğru bazen pilotlara yakıtın bitmek üzere olduğu ve bir nebze koruması gerektiğinin hatırlatıldığını görebilirsiniz. sanırım burada en büyük hatalı aston. ykaıt bitmek üzereyken ekstra turu atmasına izin vermeden sağa çektirmeliydi vettel'in aracı. fark mı etmediler, yanlış mı okudular, yoksa ellerindeki bilgi mi hatalıydı bilemiyorum. üstelik yaklaşık 2 litre yakıt kaldığını iddia etmeleri de ilginç. itiraz edeceklermiş göreceğiz.

    motor sporlarında gri noktalar çok. cezalar mantıklı gelir gelmez bu çok normal. en basit, size en normal gelen bir konu hakkında bile başkası farklı bir fikre sahip olabilir burada. ya da örneğin raikkonen'e emilia romagna gpden sonra, sc arkasında spin atıp 2 sıra geriye düşmesinin ardından, 30 saniye ceza verilmesi ile bir pilotun başka pilotun yarış dışı kalmasına sebep oluşuna 10 saniye verilmesini yan yana koyunca pek mantıklı gelmiyor tabi. raikkonen zaten hatasının bedelini 2 sıra geri düşerek ödemiş, üstelik hakemler gerekli zaman yok diye napılması gerektiğini soran alfa pit duvarını cevap dahi vermemişken 30 saniye alıyor, ama hamilton verstappen'i yarış dışı bırakınca 10 saniye.

    burada, daha önce de dediğim gibi asıl nokta olayların sonucuna değil sebebine ceza verilmesi. hamilton'un cezası verstappen'in yarış dışı kalmasına sebep olduğu için değil, ağır kusurlu olduğu bir kazaya karıştığı için verildi.

    dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise farklı olaylara verilen cezaları karşılaştırmanın zorluluğu. motor sporları öyle bir noktada ki ilk bakışta aynı gözüken pozisyonlarda bile çok ufak farklılıklar her şeyi farklı yorumlamanıza sebep olabilir. o yüzden bırakın yukarıda verdiğim raikkonen ve hamilton'a verilen birbirinden tamamen farklı 2 olay örneğini, aynı gözüken olaylarda bile farklı kararlar çıkabilir. size göre çok basit bir açıklamaya sahip olayı bir başkası tamamen farklı bir biçimde yorumlayabilir ki bu durumla da sık sık karşılaşılır yani.

    cezalar size göre az gelir, çok gelir o ayrı. ama tamamen ikj farklı cezayı karşılaştırarak bu adil değil demek çok zor. tüm bu düzenlemelerin uzun bir birikim ve kendi içlerinde bir bir temele dayanan mantıklı açıklamaları bulunmakta.
App Store'dan indirin Google Play'den alın